Pește la cuptor. Un preparat din pește este bun la orice masă, mai ales că ai posibilitatea să îl prepari fie ca salată, ciorbă sau plachie etc. Ar trebui să mănânci măcar o dată pe săptămână pește pentru că este o carne sănătoasă.
Alături de legume, rețete de salate diverse, fructe și brânezturi slabe, peștele face parte din dieta mediteraneană, foarte sănătoasă.
2 kg de macrou
500 ml suc de rosii
2 ardei kapia rosii
1 capatana de usturoi
3 linguri de ulei de masline
sare si piper
patrunjel
lamaie
Pestele se curata foarte bine de intestine si resturi .Indepartam capatanile pe care le dam la pisicute.:)
Se spala in exterior cat si in interior cu apa rece.
Pestele uscat se sareaza,se pipereaza si se pune la prajit in ulei incins.
Scoatem macroul, prajit pe ambele parti ,pe servetele de hartie sa absoarba surplusul de ulei.
Ungem cu putin ulei de masline o tava si asezam pestii in ea.
Turnam peste ei sosul format din suc de rosii,sare,piper,o ceasca de apa,ardei kapia taiat foarte mic,usturoil curatat si zdrobit + 2 linguri de ulei de masline.
Dam tava la cuptor incins pentru 20-25 de minute,la foc mediu.
Presaram verdeata si servim cu felii de lamaie.
1,5 kg crap
10 linguri suc de rosii
100 ml ulei
1 kg cartofi
200 g ciuperci tocate din conserva
cateva buchetele de brocolli
1 tulpina de telina
2 cepe de marime medie
150 ml vin
1 ardei kapia sau ardei gras verde
sare
piper
cimbru
2 lamaii
Curatam pestele si il saram, il crestam, apoi il calim putin in ulei.
Il scoatem din tigaie si prajim in acelasi ulei pe rand ciupercile, brocolli, cartofii, ardeii feliati subtire, tulpina de telina si la sfarsit ceapa tocata marunt.
Intr-o tava punem stratul de cartofi, il acoperim cu ceapa calita, apoi punem pestele pe care il umplem cu ciuperci, ardei, telina, cateva felii de lamaie si 2 linguri din ceapa calita. Condimentam cu sare, cimbru si piper dupa gust, stropim totul cu 150 ml vin alb si suc de rosii. In fiecare crestatura facuta pestelui punem felii de lamaie.
Dam totul la cuptor, acoperit cu o folie de aluminiu pentru 20 de minute, apoi inca 10-15 minute fara folie.
2 file de cod
1 ceapa medie
ulei de masline
3 catei usturoi pisat
4-5 cartofi
1 rosie taiata rondele (optional)
sare si piper
patrunjel tocat
Peste cu cartofi la cuptor este o mancare de peste preferata pe mesele noastre, mai ales cu ocazia Bunei-vestiri.
Se unge tava cu ulei de masline, se adauga ceapa taiata rondele. Se aseaza fileul de cod.
Se prepara un mujdei din cateii de usturoi pisati, o lingura ulei de masline, apa si sare. Se toarna mujdeiul peste peste.
Peste compozitia din tava se aseaza cartofii taiati rondele si patrunjelul tocat. Se asezoneala cu sare si piper. Optional se aseaza peste cartofi rondelele de rosii.
Tava acoperita se da la cuptor, la foc mediu. Dupa un sfert de ora se descopera tava si se lasa la cuptor pana se rumenesc cartofii.
1 kg merluciu
3 morcovi
3 cartofi
500 gr ciuperci
100 gr unt
patrunjel
sare, piper
200 ml iaurt
3 catei de usturoi
lamaie
Legumele se curata si se taie felii, se aseaza intr-o tava unsa cu unt, se condimenteaza cu sare, piper, un pahar de apa si se dau la cuptor pentru 20 de minute.
Merluciu se curata si se spala, se pune peste legume, se stropeste cu suc de lamaie si se da la cuptor pentru 20 de minute la foc potrivit
Se pregateste sosul: se piseaza usturoiul, se amesteca cu iaurtul si se sareaza dupa gust.
2 șalăi
ulei de masline
3-4 catei de usturoi
1 ceasca de vin alb sec
1 ceasca sos de rosii
1 mana de rosii cherry
patrunjel proaspat
sare
piper proaspat macinat
1 lamaie
Se curata cei doi pesti, dupa care se cresteaza. In crestaturi se pun felii de lamaie. Presarati cu sare si piper si puneti apoi intr-un vas termorezistent, dupa care ii stropim cu ulei de masline.
Usturoiul tocat marunt se presara peste pesti, dupa care se da la cuptor pentru 10 minute.
Dupa 10 minute ii scoatem si adaugam peste rosiile cherry taiate in doua.
Ii bagam din nou la cuptor, iar cand s-au rumenit rosiile turnam peste ei o ceasca de vin si una de sos de rosii. II dam din nou la cuptor pentru 15-20 de minute.
1 kg. peste (eu am folosit macrou)
200 ml. vin alb
200 ml. suc de rosii
50 ml. ulei
1 lamaie
6 catei de usturoi
1-2 foi dafin
sare piper,
cimbru-eu am folosit condimente pentru peste care contin (busuioc, usturoi, hrisca, cimbru, enibahar, patrunjel).
Se pune pestele intr-un vas ,(care merge la cuptor), se stopeste cu zeama de lamiae , se condimenteaza, apoi se da la frigider acoperit cu folie alimentara, pentru 30min.
Amestecam sucul de rosii, vinul, uleiul, cimbrul si acest sos se toarna peste peste (dupa ce este scos de la frigider).
Potrivim de sare si piper si dam la cuptor pentru 40-50min.
In vas ,se va forma un sos mai gros, ca cel dintr-o conserva de peste( de tomate, bineinteles).
Se serveste cu lamie si garnituri de orez, cartofi, legume fierte .
2 pesti
doua lamai
un ou
rozmarin, sare, piper alte condimente pentru peste
Pentru aluat:
400 g faina
100 g unt sau margarina
1 ou
o lingurita de sare
1 praf de copt
100g seminte de floarea soarelui, susan, mac
Pentru peste in aluat cu seminte amestecam faina cu lingurita de sare, praful de copt, oul, untul si putina apa si framantati un aluat tare. Aluatul se inveleste in folie alimentara si se lasa la frigider o jumatate de ora.
Intre timp se curata pestele de intestine, se spala bine si se usuca pe prosoape absorbante.Se condimenteaza si se umple cu felii de lamaie si se stropeste cu zeama de lamaie.Aluatul scos de la frigider se se intinde in doua foi, se infasoara fiecare pesteavand grija sa se lipeasca bine aluatul si se preseaza bine cu mana pentru a lua forma pestelui. Se ung cu un ou batut si se presara seminte in loc de solzi. Se coace in cuptorul preincalzit 30-40 minute la foc mic.
Ingrediente păstrăv la cuptor
4 pastravi
1 catel de usturoi
ulei de masline
1 pahar vin alb
sare, piper, boia
1 lamaie
rozmarin proaspat/uscat
patrunjel proaspat
Curatam si spalam pestii, ii lasam sa se usuce un pic si ii condimentam cu sare, piper si boia. Punem pestii intr-o tava unsa cu ulei de masline. Adaugam ace de rozmarin in interiorul pestilor si cate o bucata de ustuoi zobit. Turnam un pahar cu vin, presaram de data aceasta peste pesti cateva ace de rozmarin si mai adaugam cateva bucati de usturoi zobit.
Dam la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute.
Servim alaturi de bucatele de lamaie si decoram cu patrunjel proaspat.
1kg file peste alb (pangasius am luat eu);
1 avocado;
250 g branza feta;
200 g smantana;
250 g rosii cherry;
busuioc proaspat;
sare si piper;
putin ulei de masline pentru uns tava.
Pentru peste copt cu avocado, branza feta si busuioc se unge tava cu putin ulei, se aseaza pestele si i se da sare si piper. Avocado se taie bucati si se aseaza peste peste, dupa care se taie si rosiile pe jumatate sau se lasa intregi si se aseaza si ele peste peste.
Branza feta se taie cubulete si se pune in tava, apoi se toarna smantana si se presara si putin busuioc proaspat maruntit (daca nu aveti proaspat e bun si cel uscat).
Pestele copt cu avocado, branza feta si busuioc se da la cuptor pentru 15-20 minute.
1 păstrăv (aproximativ 1kg),
sare,
1 praz mic,
2 morcovi mici,
1 ceapă mică,
1/4 țelină potrivită (sau 1 tulpină de țelină verde),
1 legătură de pătrunjel,
400 ml vin alb sec,
ulei,
Sosul:
100 g unt,
1 lingură rasă de făină,
100 ml smântână,
câteva frunze de pătrunjel,
sare și piper.
Peștele curățați-l, spălați-l scurt și uscați-l. Frecați-l bine cu sare (pe dinăuntru și pe dinafară) și lăsați-l în pace vreo oră.
Curățați legumele, spălați-le și tăiați-le bucăți măricele. Ungeți cu ulei un vas lung și îngust, care merge la cuptor. Puneți legumele, adăugați pătrunjelul spălat, curățat și tocat. Așezați deasupra păstrăvul, uns și el cu puți ulei. Puneți un „capac” făcut din pergament, uns și el cu puțin ulei. Băgați vasul în cuptorul încins dinainte, la 150ºC.
După vreo zece minute, scoateți, eliminați pergamentul, turnați vinul peste legume, întoarceți cu multă grijă peștele. Puneți un capac nou din pergament, tot uns, și băgați din nou la cuptor. Măriți un pic temperatura (160º-170ºC) și lăsați păstrăvul să se coacă până-i gata. Cam vreo 20-30 de minute, adică.
Scoateți peștele cu grijă și așezați-l pe un platou încălzit. Strecurați lichidul rămas în tavă, eventual mai fierbeți-l puțin, să scadă (aveți nevoie de aproximativ 200 ml.). Adăugați făina, bătând bine cu un tel, să nu facă niciun fel de cocoloș. Puneți, puțin cât puțin, și smântâna, bătând în continuare. Când e gata, procedați la fel și cu untul (pe care e bine să-l scoateți din frigider cu ceva timp înainte). Tocați, în fine, cam jumătate dintre legumele de la copt și adăugați-le și pe ele în compoziție.
Reglați sosul de sare și piper. Turnați-l peste păstrăv, presărați ceva pătrunjel și serviți imediat.
4 fileuri de somon,
4 cartofi, fierți în coajă, curățați și zdrobiți,
4 linguri de ulei de măsline (sau 80 g unt),
4 linguri hrean conservat (sau după gust),
sare și piper,
50 g unt, plus încă puțin, pentru uns tava
spanac pentru garnitură (bine spălat și uscat).
Încălziți cuptorul la 200ºC. Faceți un piure din cartofi, ulei/unt, hrean, sare și piper. Împărțiți echitabil compoziția peste fileurile de somon și puneți-le în tava unsă cu unt. Coaceți timp de 15-20 de minute (verificați dacă peștele e gata).
Încingeți o tigaie destul de mare, topiți în ea 50 g de unt și sotați un pic spanacul (cât să se înmoaie). Repartizați-l în 4 farfurii, puneți câte o felie de somon și serviți imediat (eventual cu puțină lămâie sau oțet balsamic, că vor unii musai ceva acru pe lângă pește).
900 gr dorada,
1 usturoi,
2 fire rozmarin,
ulei de masline,
2 cartofi,
sare, piper
Pestele se curata, apoi se spala si se asezoneaza cu sare si piper. Se umple cavitatea cu usturoiul curatat si zdorbit si firele de rozmarin. Cartofii se curata si se taie in felii rotunde, subtiri, precum chipsurile. Se incinge ulei intr-o tigaie, apoi se aranjeaza chipsurile de cartofi unul cate unul, ca un asternut. Se presara cu sare si piper si se asaza dorada, apoi se inveleste cu cartofii din tigaie. Se introduce in cuptor si se lasa la 200 de grade cca 18-20 de minute.
Citește și: Rețete bruschete: 14 rețete de bruschete