Rețete ostropel de pui: 12 rețete ostropel de pui

11 12. 2012, 17:00

Ostropelul de pui îmbată cu aromele sale gurmandul pofticios care arde de nerăbdare să guste din puiul bine aromat cu usturoi, cimbru, dafin, piper și alte mirodenii. Dacă mai pui și o mămăligă alături….masa va fi perfectă!

1. Rețetă ostropel de pui

Ingrediente ostropel de pui

6 pulpe de pui – cca 1 kg

150 ml ulei

150 g bulion

o lingură cu vârf faină

4 căței de usturoi

2 foi de dafin

un praf de cimbru uscat

2 linguri pătrunjel verde, tocat

sare

10 boabe de piper

Mod de preparare ostropel de pui

Pulpele de pui se spală bine, se usucă cu un șervet și se sărează. Uleiul se încinge într-un vas. Se pun înăuntru pulpele, care se rumenesc frumos pe ambele fețe, timp de 15 minute, la foc domol.

Se păstrează la cald. În uleiul rămas, se presara faină, în ploaie, iar după 1 minut, se toarnă bulionul de roșii, amestecând mereu, cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe. Se adăugă și mirodeniile: boabele de piper, foile de dafin, praful de cimbru, usturoiul pisat și sarea.

Se lăsă pe foc mic, 10 minute, amestecând mereu. După acest timp, se pun pulpele prăjite în vasul cu sosul preparat, vasul se acoperă și se introduce în cuptor, pentru 25-30 de minute, la foc mic.

Preparatul se servește cald, presărat cu verdeață tocată. Alături de acest ostropel se va servi o garnitură de cartofi piure și o salată de varză acră sau dulce, stropită cu ulei.

2. Rețetă ostropel cu aripioare de pui

Ingrediente ostropel aripioare de pui

4 aripioare pui (pentru două porții)

2 căței usturoi

200 g roșii în sos tomat

100 ml vin

o ceapă

2-3 foi de dafin

1 linguriță boia dulce

1 lingură faină

ulei, sare și piper

Mod de preparare ostropel cu aripioare de pui

Pentru început, turnam 2-3 linguri de ulei într-o tigaie și rumenim bine carnea de pui pe ambele părți. Apoi scoatem carnea de pui din tigaie, o punem într-un alt vas și o păstrăm la cald (acoperită).

Tocăm mărunt ceapă și o călim câteva minute în uleiul în care am prăjit carnea de pui (o călim până când aceasta se înmoaie și devine sticloasă). Apoi adăugăm o lingură de făină în tigaia cu ostropel și o amestecăm bine cu ceapă.

Punem în ostropel vinul, boiaua de ardei, sarea și roșiile, apoi îl lăsăm să fiarbă la foc mediu în jur de zece minute. În momentul în care ostropelul nostru începe să scadă, adăugăm o cană cu apă și foile de dafin.

Ținem ostropelul la foc până când reîncepe să fiarbă, apoi adăugăm carnea și acoperim tigaia cu un capac. Lăsăm ostropelul de pui să fiarbă la foc mediu spre mic timp de 15-20 minute, iar după ce oprim focul punem în ostropel usturoiul tocat, sare și piper.

3. Rețetă ostropel de pui cu usturoi și roșii

Ingrediente ostropel de pui cu usturoi și roșii

1 kg carne de pui

800 ml supă de pui

5 roșii

100 ml ulei

1-2 morcovi

o lingură de făină

1-3 căței de usturoi

mărar

pătrunjel

sare

piper.

Mod de preparare ostropel de pui cu usturoi și roșii

Se fierbe puiul, după care se scoate și se porționează. Ceapă tocată mărunt, morcovul dat prin razătoare și roșiile tăiate cubulețe se călesc timp de 15 minute în ulei.

Se adăugă carnea și se înăbușă în supă de pui. Se condimentează după gust cu sare și piper. Faină se dizolvă în puțină apă și se pune peste carne.

Se pisează usturoiul și, împreună cu verdeață tocată mărunt, se adăugă în mâncare cu 5 minute înainte de a se lua de pe foc.

4. Rețetă ostropel moldovenesc

Ingrediente ostropel moldovenesc

1 găină grasă

sare

zarzavat pentru supă

usturoi

Mod de preparare ostropel moldovenesc

Se curăța găină, se spală și se pune să fiarbă cu multă apă rece. Se înlătură spumă des, pentru că supa să rămână limpede. După o jumătate de oră de fierbere la foc potrivit, se curăța zarzavatul pentru supă, se spală și se pune la fiert împreună cu pasărea. Găina se pune la fiert întreagă. Se sărează după gust și se continua fierberea până când carnea se desprinde de pe os.

Se scoate pasărea pe un platou mare, se taie bucăți potrivit de mari și se lasa să se răcească. Supa se strecoară și se amestecă cu mujdei de usturoi concentrat.

Se folosește doar o parte din supă, iar restul se întrebuințează pentru pregătirea unui alt fel de mâncare. Bucățile de carne se pun în supă pregătită cu mujdei și potrivită de sare, eventual curățate de oase. Ostropelul trebuie să fie foarte gras ca să fie gustos.

5. Rețetă ostropel ardelenesc

Ingrediente ostropel ardelenesc

un pui

o legătură pătrunjel

o ceapă

boia

piper

sare

1/4 kg. smântână

1 lingură făină

Mod de preparare ostropel ardelenesc

Se pune ceapă la prăjit, de preferință în untura de porc (o lingură). Când devine albicioasă, se adăugă boia și 1/2 legătura din pătrunjelul spălat și tăiat. Se pune puiul, tranșat bucăți și spălat, se lasa să se înăbușe sub capac aproximativ 20 min. Se toarnă apă fierbinte peste carne, cât să o acopere, se sărează și pipărează.

Când e fiartă carnea, se face un sos din faină cu apă, și se toarnă peste carne, se dau două-trei clocote. Înainte de a se lua de pe foc, se toarnă smântâna și restul de pătrunjel, amestecându-se ușor. 

Se servește cu mămăliguța caldă și brânză proaspătă.

6. Rețetă ostropel din piept de pui

Ingrediente ostropel din piept de pui

1 piept mare de pui

2 cepe

jumătate de ardei gras roșu

1 morcov

200 ml suc de roșii ( sau 3-4 linguri cu pastă de tomate )

3 – 4 căței de usturoi

sare/ delikat

curry

piper

o foaie de dafin

Mod de preparare ostropel din piept de pui

Ceapă, morcovul și ardeiul gras se toacă mărunt și se călesc în puțin ulei. Opărim pieptul de pui și-l tăiem bucăți mici.

Când legumele devin aurii se adăugă în oală feliile de piept de pui și puțină apă, cât să le cuprindă la fiert. Lăsăm să fiarbă la foc mic, iar când carnea e fiartă adăugăm sucul de roșii sau pasta de tomate. Condimentam cu sare, piper, curry și o foaie de dafin și lăsăm să mai dea câteva clocote. La final adăugăm în sos usturoiul tăiat felii, mai lăsăm două clocote și oprim focul.

Decoram cu pătrunjel verde. Ostropelul este delicios cu mămăliguța caldă, dar azi l-am servit alături de piure de cartofi și salată de ardei copt.

7. Rețetă ostropel de pui la cuptor

Ingrediente ostropel de pui la cuptor

8 pulpe inferioare(ciocanele)

4 roșii sau 1 cutie de roșii în bulion

5-6 căței mari de usturoi

foi de dafin

sare, piper

Mod de preparare ostropel de pui la cuptor

Pulpele de pui le prăjești puțin într-o tigaie cu câteva linguri de ulei până se rumenesc pe ambele părți. Le aranjezi într-o cratiță (de preferat ar fi dacă ai avea o oală de pământ); dacă gătești cu roșii proaspete le tai în cubulețe, la fel procedezi și cu cele în bulion.

Usturoiul îl dai pe razătoare și faci un sos din apă, sosul de la roșiile în bulion, sare și piper, astfel încât, odată turnat peste pulpe, să le acopere. Adaugi 2 foi de dafin și pui la cuptor. La final adaugi pătrunjel proaspăt. Poți servi cu piure de cartofi și o salată de murături.

8. Rețetă ostropel grecesc de pui

Ingrediente ostropel grecesc de pui

6 pulpe de pui

2 cepe

100 g margarină

2 linguri făină

2 lămâi mici

3 căței de usturoi

2 linguri pătrunjel verde tocat

sare

boabe de piper

Mod de preparare ostropel grecesc de pui

Pulpele, spălate, se pun la fiert cu apă rece împreună cu cepele curățate și spălate, boabele de piper și sărea.

Se fierbe totul 30 de minute, la foc mediu, după care supa se strecoară. Pulpele fierte se pun pe fundul unui vas Yena.

Într-o tigaie, se topește margarina, se adăugă faină, iar după 1 minut, se toarnă 250 ml de supă strecurată, amestecând încontinuu, cu unt tel, pentru a nu se forma cocoloașe.

În acest sos se adăugă usturoiul pisat, sarea și zeama unei lămâi. Se fierbe sosul 15 minute, la foc mic, amestecând.

Acest sos se toarnă deasupra pulpelor și se pune vasul de Yena în cuptorul preîncălzit, cca 15-20 de minute, la foc domol.

Ostropelul se servește cald, presărat din abundență cu pătrunjel verde și ornat cu felii de lămâie.

Sosul preparat va avea un gust deosebit, dacă la preparare se adaugă 100 g de smântână și 30 de g de cașcaval râs.

Alături de acest ostropel se recomandă cartofi natur și salată verde.

9. Rețetă ostropel de pui cu smântână și ciuperci

Ingrediente ostropel de pui cu smântână și ciuperci

4 pulpe pui

1 ceapă mare

300 g smântâna de gătit

4-5 ciuperci mari proaspete

2 linguri (rase) făină

ulei pentru prăjit

sare

piper

mărar sau pătrunjel proaspăt

Mod de preparare ostropel de pui cu smântână și ciuperci

Călim ciupercile, puiul și ceapă separat în ulei, apoi le punem pe toate în tigaie (fără uleiul în care le-am călit), lăsându-le să se răcească puțin. Trebuie să avem grijă ca ceapă să fie călita până se moaie bine, altfel nu va avea gust bun în mâncare.

Într-un vas amestecăm 2 linguri smântâna cu 2 linguri faină, apoi omogenizam cu restul de smântână. Turnam smântână peste pui și fierbem preț de câteva minute, până se îngroașă puțin sosul. Asezonăm cu sare și piper după gust.

Luăm de pe foc, presărăm câteva fire de mărar sau pătrunjel proaspăt și servim cu mămăligă fierbinte.

10. Rețetă ostropel de pui cu orez

Ingrediente ostropel de pui cu orez

1 kg ciocănele de pui

1 căpățâna de usturoi

1 ceapă

150 ml vin alb

50 g pastă de tomate

2 ardei grași

1 cană de orez

1 morcov

ulei

sare, piper

pătrunjel verde

roșii cherry

Mod de preparare ostropel de pui cu orez

Se spală ciocănelele, se condimentează, după care se rumenesc în ulei, la foc mic. Spre final, se adăugă o ceapă tocată și ardeii tăiați cubulețe.

Se lăsă pe foc să se înăbușe, după care se stinge cu pastă de tomate dizolvata în apă călduță și se toarnă vinul. Când carnea este pătrunsă și sosul scăzut, se adăugă usturoiul tăiat rondele.

Separat, se călește morcovul tăiat mărunt, apoi se adăugă orezul și după 1-2 minute se toarnă 1 cană cu apă călduță. Ostropelul de pui se servește cu orezul, ornat cu pătrunjel verde și roșii cherry.

11. Rețetă ostropel de pui cu piure de cartofi

Ingrediente ostropel de pui cu piure de cartofi

2 copane de pui

1/2 căpățână de usturoi

ulei

1 cutie roșii decojite

1 lingura unt

100 ml lapte

sare

piper.

Mod de preparare  ostropel de pui cu piure de cartofi

Întâi pregătești cartofii pentru piure. Îi cureți, îi tai cubulețe și îi adaugi în apă la fiert cu puțin ulei și un praf de sare. Când sunt gata fierți, îi sfărâmi cu furculița într-un castron.

Adaugi laptele și untul topit și pasezi cartofii în continuare până obții un piure pufos. Adaugi sare după gust. În timp ce fierb cartofii, pui pe aragaz și tigaia pentru sosul de ostropel.

Încingi uleiul, adaugi copanelele de pui (pentru o rețetă mai dietetică fierbi carnea înainte și apoi doar o perpelești în tigaie, să se rumenească).

Adaugi roșiile decojite și usturoiul tocat mărunt. Condimentezi carnea cu sare și piper și apoi o lași să dea într-un clocot.

Dacă vrei, poți pune o lingură de oțet și una de făină pentru a obține un sos mai gros. Servești ostropelul de pui cald, alături de piureul de cartofi și o salată de crudități.

12. Rețetă ostropel cu ficăței de pui

Ingrediente ostropel cu ficăței de pui

1 kg ficăței de pui

1 căpățână usturoi

3-4 linguri bulion

jumătate pahar făină

1 legătură pătrunjel

sare, piper, boia dulce

ulei, foi dafin

Mod de preparare ostropel cu ficăței de pui

Se spala ficatul, se curată, apoi se prăjește în ulei dar nu de tot. Aproape de final se adăugă usturoiul curățat și pisat și se lasă până capătă culoare aurie.

Se adăugă bulionul, se mai călește puțin apoi se completează cu apă, se pun și condimentele și se lasă să fiarbă la foc mic.

Când este aproape gata se face un rântaș din faină: se adăugă apă rece peste făina din pahar și se amestecă energic cu o furculiță până nu mai sunt cocoloașe și are consistența unei smântâni care curge. Se pune rântașul peste ficăței și se amestecă continuu. Când s-a îngroșat sosul se oprește focul și se adăugă pătrunjel verde.