Rețete orez cu legume: 11 rețete orez cu legume

11 03. 2013, 17:16

Orezul poate fi preparat în numeroase feluri, putând fi consumat ca fel principal sau ca și garnitură pentru alte mâncăruri.

Puteți combina orezul cu diferite legume după bunul plac, precum și alte ingrediente preferate.

1. Rețetă orez cu legume

Ingrediente orez cu legume

o cana orez

3 cani apa

4-5 linguri ulei

un morcov potrivit

cateva ciuperci proaspete

un ardei gras verde sau rosu

marar taiat fin

sare, piper, vegeta

Mod de preparare orez cu legume

Se spala orezul in mai multe ape si se lasa la inmuiat.

Se rade jumatate din morcov iar jumatate se toaca marunt.

Ardeiul si ciupercile se taie feliute.

Se calesc legumele in ulei.

Se pune orezul in apa cu sare la fiert. Cand e fiert pe jumatate se adauga si legumele calite .

Spre sfarsit se pune mararul , piperul si se potriveste gustul cu sare si vegeta.

2. Rețetă orez cu legume crocante

Ingrediente orez cu legume crocante

1 vanata

3 morcovi

1 telina

1 gulie

1 dovlecel

piper rosu

sare

busuioc

oregano

3 rosii

ulei de masline

120g orez

Mod de preparare orez cu legume crocante

Aceasta reteta de orez cu legume crocante este o mancare cu orez delicioasa, ce poate fi servita cu succes si in perioada postului.

Spala si curata legumele bine, apoi taie-le in bucati. Asezoneaza-le cu sare, piper, busuioc uscat si oregano. Stropeste-le cu ulei de masline si pune-le la cuptor sa se rumeneasca.

Dupa ce legumele sunt crocante, pune-le intr-o oala, adauga rosiile taiate cuburi mici, orezul si apa, si lasa la fier 20 de minute la foc mic.

In ultimele 2 minute adauga frunze de oregano proaspata, frunze de patrunjel si marar.

3. Rețetă orez cu legume și scoici

Ingrediente orez cu legume și scoici

250 gr scoici

2 cubulete de unt

1 fir ceapa verde- doar partea verde

6 catei de usturoi

1 lamaie

1 lingurita sare

1 lingurita piper

1/2 legatura patrunjel verde

1 cana orez cu bob lung

1 pumn legume congelate.

Mod de preparare orez cu legume și scoici

Pentru scoici cu orez cu legume scoicile se curata si se spala bine in mai multe ape.

Se pune la fiert orezul in 3 cani de apa.

Intre timp, se taie ceapa verde marunt, se piseaza usturoiul si se taie patrunjelul.

Se topeste un cubulet de unt si se pun legumele congelate la calit. Cand sunt calite, se adauga orezul fiert si trecut pe sub un jet de apa si se amesteca. Se condimenteaza si se mai lasa pe foc mic pana cand scoicile sunt gata, adica 10 minute.

Intr-un wok se pune celalalt cubulet de unt la topit si se adauga scoicile. Dupa cateva minute, se adauga ceapa, se amesteca, se lasa sa se caleasca si ea 2 minute dupa care adaugam usturoiul; se amesteca, se adauga patrunjelul si sucul de la o jumatate de lamaie, se condimenteaza, se amesteca totul si se mai lasa pe foc 1 minut.

4. Rețetă orez chinezesc cu legume și ou

Ingrediente orez chinezesc cu legume și ou

1 cana orez

1 buc ardei gras

100g porumb dulce din conserva

100g mazare din conserva

100g ciuperci taiate din conserva

2 buc ou

ulei de masline

sos de soia

sare

piper

Mod de preparare orez chinezesc cu legume și ou

Orezul (preferabil orez cu bob lung) se spala bine si se lasa aproximativ o ora in apa rece. Se adauga la o cana de orez o cana de apa si 3 linguri de ulei de masline. Orezul se fierbe intr-o oala care nu se lipeste pe fund urmand 3 pasi simpli: initial se fierbe la foc mare fara capac, cand incepe sa clocoteasca se pune capacul intr-o parte in asa fel incat sa se iasa aburul si se da focul mediu. Nu uitati sa amestecati din cand in cand. Cand incep sa se faca cratere in orez se da focul mic si se asaza bine capacul. Se mai lasa pe foc pana cand fierbe. Daca spalati bine orezul si puneti si ulei de masline la fiert nu se vor mai lipi boabele.

Ardeiul gras se curata, se taie in patratele cu latura de aproximativ 1cm (ca cel din comert din pungile cu orez cu legume congelat). Se pune intr-o tigaie incinsa suficient de mare (preferabil wok) cu 4 linguri de ulei de masline la foc mediu impreuna cu ciupercile, porumbul si mazarea si se calesc amestecand in continuu in asa fel incat sa nu se arda. Dupa 10 minute se adauga orezul, se pune un capac pe tigaie si se mai lasa 5 minute. Se da orezul cu legume pe o jumatate de suprafata a tigaii, pe cea libera se pune putin ulei de masline si se pun cele 2 oua batute. Se lasa cateva secunde dupa care se amesteca cu orezul. Se lasa pe foc pana cand oul este complet facut, amestecand in continuu

Se potriveste de sare si piper si dupa gust se adauga sos de soia.

Daca nu aveti mazare din conserva (fiarta) puteti sa fierbeti inainte mazarea congelata sau proaspata in apa cu sare.

5. Rețetă orez cu legume și curry

Ingrediente orez cu legume și curry

1 cana orez

1 ceapa mica

1 ardei gras sau capia sau gogosar

2 morcovi

tulpini de telina

2 linguri curry

ulei de masline

Mod de preparare orez cu legume și curry

Orezul (preferabil orez cu bob lung) se spala bine si se lasa aproximativ o ora in apa rece. Se adauga la o cana de orez o cana de apa si 3 linguri de ulei de masline. Orezul se fierbe intr-o oala care nu se lipeste pe fund urmand 3 pasi simpli: initial se fierbe la foc mare fara capac, cand incepe sa clocoteasca se pune capacul intr-o parte in asa fel incat sa iasa aburul si se da focul mediu. Nu uitati sa amestecati din cand in cand. Cand incep sa se faca cratere in orez se da focul mic si se asaza bine capacul. Se mai lasa pe foc pana cand fierbe. Daca spalati bine orezul si puneti si ulei de masline la fiert nu se vor mai lipi boabele. Dupa ce s-a luat de pe foc se adauga curry si se amesteca bine.

Intre timp, se spala legumele si se curata. Ardeii se taie in patratele, ceapa in patru, apoi fiecare sfert se taie in trei si foile de ceapa se despart una de cealalta. Morcovii se taie in rondele oblice, subtiri. Dupa gust se iau tulpinite de telina si se taie rondele.

Intr-o tigaie suficient de mare (preferabil un wok) se incing 3-4 linguri de ulei si se pun legumele la foc iute. Se amesteca in continuu in asa fel incat legumele sa nu se inmoaie sau sa se arda. Cand ceapa isi pierde iuteala si morcovii sunt aurii se adauga orezul fiert. Se lasa pe foc in continuare 3-4 minute. Este foarte important ca in permanenta sa se amestece, ca sa nu se lipeasca.

Se poate consuma ca atare sau ca garnitura.

6. Rețetă orez cu legume și sos de soia

Ingrediente orez cu legume și sos de soia

1 cana orez

1 ardei gras sau capia sau gogosar

1 ceapa mica

2 morcovi

tulpini de telina

ulei de masline

sos de soia

piper si sare

Mod de preparare orez cu legume și sos de soia

Orezul (preferabil orez cu bob lung) se spala bine si se lasa aproximativ o ora in apa rece. Se adauga la o cana de orez o cana de apa si 3 linguri de ulei de masline. Orezul se fierbe intr-o oala care nu se lipeste pe fund urmand 3 pasi simpli: initial se fierbe la foc mare fara capac, cand incepe sa clocoteasca se pune capacul intr-o parte in asa fel incat sa iasa aburul si se da focul mediu. Nu uitati sa amestecati din cand in cand. Cand incep sa se faca cratere in orez se da focul mic si se asaza bine capacul. Se mai lasa pe foc pana cand fierbe. Daca spalati bine orezul si puneti si ulei de masline la fiert nu se vor mai lipi boabele.

Intre timp, se spala legumele si se curata. Ardeii se taie in patratele, ceapa in patru, apoi fiecare sfert se taie in trei si foile de ceapa se despart una de cealalta. Morcovii se taie in rondele oblice, subtiri. Dupa gust se iau tulpinite de telina si se taie rondele.

Intr-o tigaie suficient de mare (preferabil un wok) se incing 3-4 linguri de ulei si se pun legumele la foc iute. Se amesteca in continuu in asa fel incat legumele sa nu se inmoaie sau sa se arda. Cand ceapa isi pierde iuteala si morcovii sunt aurii se adauga orezul fiert. Se lasa pe foc in continuare 3-4 minute. Este foarte important ca in permanenta sa se amestece, ca sa nu se lipeasca. Se adauga sos de soia, piper si daca mai este nevoie sare.

Se poate consuma ca atare sau ca garnitura.

7. Rețetă orez cu legume și cașcaval

Ingrediente orez cu legume și cașcaval

250 g orez salbatic

• 450 g broccoli mix (broccoli, conopida, morcovi)

• 300 g amestec de legume chinezesc

• 150 g cascaval ras mare

• 1 praz

• 2 lamai mari

• 1 lingură ulei de masline

• sare.

Mod de preparare orez cu legume și cașcaval

Intr-o oala mai mare si cu capac vom pune la inabusit legumele, prazul taiat rondele, o lingura de ulei, doua cesti de apa si un praf de sare.

Nu amestecati foarte des, pentru a nu zdrobi legumele si daca apa scade prea mult, mai puteti adauga putina.

Punem apoi orezul la fiert, respectand timpul indicat pe ambalaj. Dupa ce s-a fiert, il scurgem bine de apa.

Cand servim, asezam pe farfurie un strat de orez si presaram pe deasupra un rand de cascaval ras. In jurul acestei compozitii, asezam frumos legumele inabusite.

La final, pentru un aspect cat mai prezentabil, ornam cu cascaval ras si stropim cu zeama de lamaie.

8. Rețetă orez cu legume și pui

Ingrediente orez cu legume și pui

ceapa mare

2 morcovi

1 ardei gras

1 rosie mare

3 catei usturoi

300 g orez

500 g carne de pui

optional un pumn de mazare

ulei,sare

Mod de preparare orez cu legume și pui

Punem la prajit carnea taiata cubulete,sau intreaga,depinde cum o dorim, iar cand e aurie adaugam ceapa si usturoiul tocate marunt,morcovul si ardeiul gras taiat cubulete.

Lasam la calit,iar apoi unim rosia si orezul.Lasam 1-2 minute,amestecand,apoi adaugam aproape de trei ori mai multa apa decat orez.Depinde mult de tipul orezului,pot fi si 2 parti de apa si una de orez.Punem sare dupa gust,amestecand usor.Acoperim cu un capac si dam la mic.Nu amestecam deloc de aici incolo.Oprim inainte de a fi absorbit toata apa si lasam sa se “odihneasca” cel putin 10 minute.Am mancat o farfurie intreaga cu pofta enorma din dotare.Printre risotto si pilafuri turcesti uitasem gustul unui orez cu pui si legume,ca acasa.

9. Rețetă orez cu legume și ciuperci coapte

Ingrediente orez cu legume și ciuperci coapte

o cana cu orez cu bobul rotund

un morcov mare

o telina mijlocie

o ceapa mare rosie

un ardei gras rosu

un ardei gras verde

o lingurita cu Secretul gustului

un praf de sare

4 linguri ulei de masline

400g ciupercute champignon

patrunjel verde pentru decor

Dupa preferinta, se mai pot adauga si alte legume sau verdeturi.

Mod de preparare orez cu legume și ciuperci coapte

Am spalat orezul bine cu apa fierbinte, in 7-9 ape si l-am lasat deoparte putin acoperit in ultima apa. Intre timp am curatat ceapa si am tocat-o. Am taiat ardeii cubulete iar telina si morcovul le-am ras mare. Am pus o craticioara cu 1 litru apa pe foc.

In alta craticioara am pus uleiul de masline si am inabusit mai intai ceapa, apoi am adaugat cubuletele de ardei si la urma morcovul si telina, amestecand continuu. Cand apa din craticioara a dat in clocot, adaugam orezul peste amestecul de legume si apoi apa clocotita. Punem si sarea impreuna cu Secretul gustului amestecam rapid si acoperim craticioara. Lasam craticioara pe focul cel mai mic posibil cca 15 minute, fara sa amestecam.

Dupa 15 minute verificam daca orezul a absorbit apa sau daca s-a prins cumva, ceea ce n-ar trebui daca focul a fost destul de mic si gata! Mai lasam vasul acoperit si dupa ce am stins focul, pentru ca orezul sa se umble si sa absoarba toata zeama.

Am pus ciupercutele intr-un vas termorezistent, le-am stropit cu ulei de masline si putina sare si le-am bagat la cuptor. Ca sa arate frumos in farfurie, am pus orez intr-un vas de sticla si l-am lasat asa pana s-a mai racit, apoi l-am rasturnat pe farfurie, iar in jurul lui am pus ciupercutele coapte

10. Rețetă orez cu legume și pui la cuptor

Ingrediente orez cu legume și pui la cuptor

1 bucata piept de pui

125 gr orez

75 gr bacon

100 gr ciuperci

50 gr mazare verde

50 gr porumb

busuioc

sare, piper

cascaval

Ingrediente pentru sosul Bechamel:

½ ceapa

40 gr unt/margarina

50 ml lapte

20 ml smantana pentru gatit

40 gr faina

nucsoara

sare, piper

Mod de preparare orez cu legume și pui la cuptor

Punem apa cu putina sare pe foc, iar cand incepe sa clocoteasca adaugam orezul (eu am folosit orez la plic de la Uncle Ben”s) si lasam sa fiarba in functie de instructiunile de pe ambalaj. Intre timp spalam si taiem cubulete mici pieptul de pui, il condimentam cu sare si piper si-l calim in putin ulei de masline pana devin aurii. Spre final presaram busuioc.

Baconul il taiem fasii subtiri si de asemenea il calim in putin ulei, adaugam ciupercile felii, mazarea si porumbul (conserve).

Cand toate sunt gata, adica orezul, pieptul de pui si legumele cu baconul, le amestecam pe toate si condimentam cu putina sare si piper.

Acum mai avem sa pregatim sosul Bechamel astfel: intr-o tigaie punem untul la topit si calim ceapa tocata marunt. Adaugam faina si lasam cateva minute amestecand continuu. Treptat adaugam laptele, pe care in prealabil l-am incalzit putin iar apoi punem si smantana. Condimentam cu sare, piper si nucsoara si lasam pana se ingroasa.

Dupa ce este gata si sosul trecem la pasul urmator si anume, luam un vas termorezistent, il ungem cu putin sos béchamel, punem un strat din amestecul de orez, un strat de sos, cascaval ras, iar orez, apoi sos, cascaval si tot asa pana se termina toate, iar la sfarsit acoperim cu cascaval.

Dam la cuptorul preincalzit in jur de 20-25 minute pana se rumenste frumos cascavalul.

11. Rețetă orez cu legume și sos de roșii

Ingrediente orez cu legume și sos de roșii

1/5 cana de orez

1 ardei rosu

1 morcov

1/5 cana sos de rosii

1 lgt maggie de legume

piper, sare

Mod de preparare orez cu legume și sos de roșii

Se pune o cantitate de orez la fiert .Apoi se taie morcov,ardei si sa se pune peste orez cand da sa fiarba .Dupa se adauga maggi de legume si piper .La sfarsit se pune sosul de rosii si poate servi .