Una dintre cele mai simple mâncăruri, mâncarea de cartofi, poate fi totodată și una dintre cele mai gustoase. Azi vă propunem 10 rețete pentru mâncare de cartofi delicioasă. Cu măsline, roșii, carn de pui sau cârnați, mâncarea de cartofi poate fi preparată atât pentru post cât și in cadrul unei cine copioase pentru gurmanzii carnivori.
1. Mâncare de cartofi cu carne de pui
Ingrediente:
– 1 kg cartofi
– 2 pulpe de pui
– 1 morcov
– 1 ardei
– o ceapă
– sare, boia, cimbru, leuștean, vegeta
Mâncare de cartofi cu carne de pui
Preparare:
Se curată cartofii. Se pregătesc pulpele. Se pune uleiul în oală la încins, după care se adaugă pulpele de pui cu morcovul, ceapa și ardeiul tocate mărunt. După aceea se adaugă cartofi tăiați fâșii. Se adaugă boiaua și se lasă 10 minute. Apoi se adaugă apa până se acoperă cartofii. Se lasă la fiert. Când se termină de fiert se adaugă cimbrul, leușteanul și vegeta după gust.
2. Mâncare de cartofi cu măsline
Ingrediente:
– 1 kg cartofi albi
– 2 roșii
– 2 ardei grași
– 2 cepe
– 1 țelină
– 1 morcov
– 100 g măsline negre
– 100 ml suc de roșii
– sare, pătrunjel verde
– 3 linguri ulei
Mâncare de cartofi cu măsline
Preparare:
Curățăm și spălam cartofii. Curățăm și spălam și restul de legume, ardeii, ceapa, morcovul, țelina și roșiile. Tăiem în cubulețe potrivite cartofii. Legumele le tăiem fideluță. Roșiile se tăie cubulețe mici sau le dăm prin blender. Într-o cratiță punem ceapa la călit și lăsăm până devine sticloasă, apoi adăugăm și restul de legume și le lăsăm la foc mic să se înmoaie. Adăugăm roșiile și cartofii și acoperim cu apă cât să le cuprindă. Adăugăm și măslinele pe care le-am trecut sub jet de apă rece. Lăsăm să fiarbă până când legumele și cartofii sunt pătrunși bine. Adăugăm sucul de roșii, potrivim cu sare și mai lăsăm să dea în câteva clocote. La sfârșit adăugăm verdeață tocată mărunt.
3. Mâncare de cartofi cu cârnați oltenești
Ingrediente:
– 3 cârnați oltenești (tăiați bucăți medii)
– 10 cartofi
– 2 cepe
– 5 linguri roșii în bulion
– sare, piper, boia dulce, pătrunjel
Mâncare de cartofi cu cârnați oltenești
Preparare:
Am tocat ceapa și am călit-o cu boiaua și puțin piper. Am adăugat apoi cârnăciorii, cartofii tăiați bucăți mari și 2 căni cu apă. După ce a scăzut apa am adăugat roșiile în bulion și am potrivit de sare. Am mai lăsat 10 minute să fiarbă, am adăugat pătrunjelul și am oprit focul.
4. Mâncare de cartofi cu curcan
Ingrediente:
– 1 pulpă sau o aripă de curcan (750-800 g)
– 600 g cartofi
– 1 ceapă
– 1-2 morcovi
– 1 ardei gras și un peperoni
– 1-2 roșii
– 3-4 căței de usturoi
– 1 legătură mărar și pătrunjel
– 20 ml ulei
– 1 linguriță cu zahăr
– sare, piper, paprika, chili
Mâncare de cartofi cu curcan
Preparare:
Se pune carnea de curcan la fiert în apă rece cu puțină sare, ca pentru supă. Se curăță și se toacă legumele, iar cartofii în bucăți mai mari. Într-un vas de tuci căliți în ulei întâi ceapa și morcovii, după 7-8 minute adăugați ardeii și roșiile, iar din peperoni doar câteva feliuțe. Puneți două-trei polonice cu supă de carne și lăsați să fiarbă cam 15 minute la foc mic. Când carnea este aproape fiartă, se scoate din supă, se porționează și se pune în mâncarea de cartofi. Din zeama de carne puteți face supă sau ciorbă. Condimentați cu sare, piper, chili, paprika, adăugați verdeața tocată și o linguriță de zahăr și lăsați să mai fiarbă la foc mic cu capac încă 15 minute. Spre sfârșitul fierberii adăugați cățeii de usturoi tăiați în felii subțiri. Puneți mâncarea pe farfurii cu carnea lângă ea și asezonați cu verdeață.
5. Mâncare de cartofi cu afumătură
Ingrediente:
– 1/2 kg cartofi medii
– 1 morcov
– 300 g mușchi de vită afumat
– 1 ceapă
– 3 linguri pastă de roșii sau bulion
– câteva fire de mărar
– 2-3 foi de dafin
– ulei
– sare și piper negru măcinat
Mâncare de cartofi cu afumătură
Preparare:
Se curăță și se spălă cu apă rece toate legumele. Ceapa se tăie cât mai mărunt, morcovul rondele, iar cartofii pe lungimea lor în 4. Se pune ceapa la călit și apoi morcovul (nu mai mult de 5 minute). Mușchiul de vită se tăie în bucăți egale și se pune la fiert jumătate de oră, în oala sub presiune. După acest interval, transferăm toate ingredientele într-o cratiță. Se completează cu pastă de roșii și foi de dafin. Se bagă la cuptor fără capac și se lasă până se formează sosul. Ultimul pas constă în condimentare și adăugare a mărarului.
6. Mâncare de cartofi cu usturoi și smântână
Ingrediente:
– 6-7 cartofi mari
– 2-3 cepe
– 300 g bacon / kaizer / costiță afumată
– 400 ml smântână
– o căpățâna mare de usturoi
– sare, pătrunjel verde, ulei
Mâncare de cartofi cu usturoi și smântână
Preparare:
Călesc ceapa tocată mărunt în ulei (nu foarte mult pentru că mai lasă și afumătura grăsime) apoi adaug bacon-ul afumat. Când se rumenesc frumos adaug cartofii și acopăr cu apă. Când apa a scăzut bine și cartofii au fiert adaug amestecul de smântână și usturoi pisat, potrivesc de sare și mai las să fiarbă vreo 5 minute. Adaug pătrunjelul tocat și opresc focul. Simplu și delicios!
7. Mâncare de cartofi cu scariță
Ingrediente:
– 6 cartofi
– 400 g scariță afumată
– 2 cepe
– 2 ardei
– un morcov
– boia dulce
– pătrunjel, maghiran
Mâncare de cartofi cu scariță
Preparare:
Curățăm, spălam și tocăm cartofii, cepele, ardeii și morcovul. Punem două linguri de ulei într-o tigaie și adăugăm ceapă când uleiul s-a încins. Spălam scarița, o tăiem felii și o punem în tigaie alături de ceapă. Călim scarița un minut-două, pentru a aroma uleiul, apoi o scoatem din tigaie. Adăugăm în mâncare morcovul, cartofii și ardeii, îi călim două-trei minute și apoi turnăm un pahar de apă. Dacă punem mai multe legume în mâncarea de cartofi, adăugăm apă cam cât să acopere în întregime legumele. Opțional, punem în mâncare și o lingură de vegeta. Fierbem mâncarea de cartofi la foc mediu în jur de 15 minute. Încercam cartofii din când în când cu furculița, iar după ce aceștia s-au făcut, adăugăm boia și maghiran după gust. Este momentul să reintroducem scarița în mâncare, o mai lăsăm la fiert două-trei minute, apoi o luăm de pe foc și punem pătrunjelul tocat.
8. Mâncare de cartofi cu mazăre și smântână
Ingrediente:
– 1 kg de cartofi
– 1 cutie mare de mazăre
– 1 ceapă mare
– 1 morcov
– 1 conservă de roșii cubulețe
– 2 fire de usturoi verde
– sare, piper boabe
– foi de dafin
– pătrunjel proaspăt
– ulei
Mâncare de cartofi cu mazăre și smântână
Preparare:
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun în apă rece până când îi vom folosi. Ceapa și usturoiul se toacă mărunt și se călesc în ulei cu morcovul tăiat rondele subțiri. Se adaugă apoi cartofii, apă cât să îi acopere, foi de dafin și boabe de piper. Se fierbe totul la foc mic și când cartofii sunt aproape gata se adaugă roșiile cubulețe și conserva de mazăre. Se mai fierb împreună cam 10-15 minute, apoi se potrivește gustul cu sare și se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Se poate servi și caldă și rece, cu smântână.
9. Mâncare de cartofi cu ardei capia copți
Ingrediente:
– 1 ceapă medie
– 4 cartofi tăiați wedges
– 2 căței de usturoi
– 4 roșii proaspete
– 4 ardei capia copți
– pătrunjel
– ulei de măsline
– sare, piper
Mâncare de cartofi cu ardei capia copți
Preparare:
Sotează ceapa și usturoiul în ulei de măsline și adaugă cartofii curățați și tăiați wedges. Asezonează cu sare și piper și sotează câteva minute. Mixează cele patru roșii în blender și adaugă-le peste cartofi. Completează cu apă atât cât să fie cartofii acoperiți de sos și lasă la foc mic până când aceștia sunt gata. Între timp coace ardeii capia și curată-i de coajă. Inserează printre cartofi ardeii capia întregi și asezonează cu sare și piper. Dacă mai e nevoie, mai pune ulei de măsline. Introdu în cuptorul încins, circa 10 minute. Ai obținut o minunăție de mâncare de cartofi cu ardei capia. Presară puțin pătrunjel proaspăt și servește cu încredere!
10. Mâncare de cartofi cu orez (pentru post)
Ingrediente:
– 6 cartofi
– 1 ceapă mică
– 1 ardei
– 1/2 lgt boia dulce
– 1/2 pahar orez
– sare
– 2 lg ulei
– 1 frunzuliță dafin
– 3 căței usturoi
Mâncare de cartofi cu orez (pentru post)
Preparare:
Spălam orezul în 2-3 ape; îl lăsăm în apă rece pentru 20 de minute. Tăiem ceapa și o călim în ulei, într-o crăticioară, cam 2-3 minute. Luăm de pe foc și adăugăm boia, sare și frunză de dafin ruptă în două. Punem și cartofii curățați, spălați și tăiați cubulețe, apoi orezul, ardeiul tăiat mic, apa și lăsăm pe foc până este fiert orezul. După ce a fiert orezul și cartofii potrivim de sare dacă mai este cazul, apoi adăugăm cățeii de usturoi mărunțiți. O mâncare foarte bună pentru post!