Cea mai simplă și gustoasă friptură de porc este cea la cuptor, cu usturoi și suc de roșii, spun unii. Alții cred ca friptura de porc însoțită de cartofi ar fi cea mai potrivită pentru cină. Apropo.ro îți aduce 12 rețete de friptură de porc pe cât de de bogate pe atât de interesante.
1. Friptură de porc, aromată la cuptor
Ingrediente:
– 1 kg pulpă de porc
– 7-8 linguri cu ulei de măsline
– piper, maghiran, coriandru, ghimbir pudră
– crenguțe de cimbru, rozmarin, cimbrișor
– 4-5 căței de usturoi
– boia de ardei dulce
– sare
– 200 ml vin alb sec
Friptură de porc, aromată la cuptor
Preparare:
Într-o tavă pentru cuptor punem uleiul de măsline și deasupra carnea tăiată felii. Sărăm, presărăm condimentele, ierburile aromate, boiaua, usturoiul pisat și turnăm și vinul. Acoperim cu ap[ și băgam la cuptorul încălzit înainte o oră și 20 de minute, la foc moderat. Când a scăzut tot lichidul friptura este gata (dacă nu, mai adăugăm un pahar cu ap[ caldă și mai fierbem până scade). Servim imediat alături de garnitura preferată.
2. Friptură de porc cu cartofi
Ingrediente:
– ceafă de porc
– 1/2 kg cartofi
– 1 ardei gras
– 500 g costițe afumate
– 100 ml vin
– 100 ml ulei
– usturoi, busuioc, rozmarin, sare, piper
Friptură de porc cu cartofi
Preparare:
Speli ceafa, cureți cartofii și îi tăi în felii. Tai ardeiul în fâșii, tai costiță în cubulețe, cureți usturoiul. Faci mujdei din câțiva căței de usturoi și torni vin peste el. Împănezi ceafa cu costiță și căței de usturoi, o condimentezi după gust și o așezi într-o tavă unsă cu ulei. Adaugi feliile de cartofi presărate cu puțină sare și cubulețe de costiță. Amesteci puțin mujdei (diluat cu vin) cu 50 ml ulei, 200 ml apă, sare, piper, rozmarin și îl torni peste carne. Introduci tava în cuptorul încins și din când în când stropești friptura și cartofii cu sosul din tavă. Cu câteva minute înainte să scoți tava de la cuptor, adaugi fâșii de ardei deasupra și restul de mujdei. Friptura de porc cu cartofi se servește caldă și o poți păstra pentru mai multe zile la frigider.
3. Friptură de porc la ceaun
Ingrediente:
– 1 kg carne porc slabă
– 200 g untură
– boia, piper, sare
Friptură de porc la ceaun
Preparare:
Carnea se tăie cubulețe, se condimentează bine și se lasă la rece o oră. Într-un ceaun se pune untură la încins. Când untura s-a încălzit se adaugă bucățelele de carne până se rumenesc. Carnea se servește fierbinte alături de o mămăliguță și o salată de murături. Această rețetă de friptură de porc este o rețetă cu multe calorii. De aceea, e bine să alegem o carne cât mai slabă precum mușchiulețul de porc. Totuși, din când în când, merită să te bucuri de această rețetă de friptură de porc alături de toată familia.
4. Friptură de porc umplut, la tavă
Ai nevoie de 1 ½ kg pulpă de porc, pe care o tăi că să capete formă lungă, cu aceeași grosime de la un capăt la altul. Ca să obții o suprafață cât mai subțire și întinsă, vei face o tăietură, de-a lungul bucății de carne, chiar în mijloc, dar nu până jos. Lași grosimea de 7 mm la bază și, apoi, din acel loc, tăi spre stânga și dreaptă, ca și cum ai derula o foaie cu grosimea de 6 mm. Bați puțin cu ciocanul foaia obținută, cât să se niveleze. Trebuie să ai grijă să nu se rupă.
După ce ai pregătit carnea de porc, te ocupi de umplutură. Pentru aceasta ai nevoie de:
– ½ kg ciuperci
– 50 g ceapă
– 50 g slănină afumată
– mărar
– piper
– sare
Friptură de porc umplut, la tavă
Speli ciupercile bine și le tai felii. Le călești cu ceapa pe care ai tăiat-o mărunt în 3 linguri de ulei, până când scade apa pe care o lasă. Le amesteci, reci, cu slănină tăiată mărunt, mărarul tăiat mărunt, un vârf de cuțit cu piper și ½ linguriță cu sare. Întinzi compoziția pe carnea pe care o rulezi strâns în spirală, legând-o cu sfoară subțire, trecută în jurul ei la distanțe de 2 cm. Ruloul îl așezi într-o tavă, potrivită cu mărimea lui, pe un rând de rondele din zarzavat, unde adaugi 5 linguri cu apă și ½ linguriță de sare. Ungi ruloul în abundență cu grăsime sau ulei și îl introduci în cuptorul bine încins, unde îl lași circa 30 minute, cât să formeze o crustă la suprafață. După aceea, reduci focul la mijlociu, iar carnea o întorci și o stropești cu sosul din tavă, pe care îl vei completa cu apă că să nu se ardă. Acoperi cratița, că să își păstreze carnea suculentă. Frigerea durează 1 ½ – 2 ore. Dacă intră furculița ușor în carne, înseamnă că friptura este gata. Când este gata, scoți sfoara și tai ruloul în felii de 1 cm grosime. Această friptură de porc la tavă o poți servi cu soteuri de legume sau alte garnituri. Dacă o servești rece, aceasta se va tăia mai bine și o poți savura alături de roșii, ardei, ridichi etc.
5. Friptură de porc cu ciuperci
Ingrediente:
– 1 kg carne de porc
– 1 kg ciuperci
– 200 ml vin alb
– 5 căței de usturoi
– sare, piper, boia
– 6 linguri cu ulei
Friptură de porc cu ciuperci
Preparare:
Carnea de porc se unge cu ulei, se împănează cu usturoi, se condimentează (sare, piper, boia) și se pune într-o tavă cu puțină apă la cuptor. Ai grijă să preîncălzești cuptorul cu 15 minute înainte de a băga carnea! După 30 de minute friptura se scoate, se întoarce și se condimentează. Acum adăugăm ciuperciile tăiate și vinul alb. Se mai lasă cam 40 de minute la cuptor, dar ai grijă ca o data la 10 minute să stropești friptura cu sosul format în tavă! Friptura de porc cu ciuperci aproape că s-a făcut singură! Profită de timpul cât e la cuptor pentru a-ți termina alte treburi!
6. Friptură de porc mistreț
Ingredinte:
– 1 kg carne de mistreț
– 2 cepe
– 2 morcovi
– ½ țelină
– 500 ml vin alb, sec
– 50 ml oțel
– 50 ml apă
– 4 căței de usturoi
– un ardei gras
– 100 g slănină
– cimbru, o legătură de pătrunjel, sare, piper
– 4 linguri ulei
Friptură de porc mistreț
Preparare:
Ceapa și ardeiul se tăie rondele, țelina și morcovul se dau prin răzătoare, iar usturoiul se pisează. Toate acestea se amestecă cu vin, apă și oțet. Se condimentează cu sare, piper și cimbru după gust. În această zeamă se pune bucata de carne. Castronul se acoperă și se lasă la rece pentru minimum 24 de ore (ideal ar fi 3 zile). Ulterior se pune într-o tavă cu ulei și se împănează cu slănină. Zeama în care a stat se pune și ea în tavă. Se adaugă pătrunjelul și se pune la cuptor având grijă să mai turnăm sos peste tot preparatul. Se lasă la foc mediu până când carnea este rumenită (cam o oră ). Vânatul este și va fi întotdeauna o carne greu de preparat, dar cu sfaturile și rețetele potrivite oricine poate găti această friptură de porc mistreț ca un bucătar șef!
7. Friptură de porc
Ingrediente:
– carne de porc,
– ulei sau untdelemn,
– piper, sare,
– usturoi, cimbru.
Friptură de porc
Preparare:
Carnea se taie în bucăți nu prea groase, să se pătrundă mai repede în interior, sau se fasonează în bucăți mai lungi, care se leagă cu sfoară. După aceea, se așează într-o cratiță sau tavă, de preferință din tuci, potrivită cu mărimea fripturii și, nesărată, se unge bine cu grăsime sau untdelemn. În cratiță se pun 4-5 linguri cu apă și se introduce în cuptorul bine încins. După circa 20 de minute, când s-a format o crustă la suprafața cărnii, se piperează și se sărează puțin, întorcându-se din când în când, ca să se rumenească uniform și stropindu-se de fiecare dată cu sosul. Când carnea a început să se rumenească, se acoperă cu un capac, care va reține vaporii formați, menținându-i frăgezimea. Când friptura este gata, se adaugă în sos 3-4 căței de usturoi, tăiați în felii sau o ramură de cimbru, stropindu-se bine cu acest sos, astfel că își păstrează mai bine aroma.
8. Friptură de porc condimentată
Ingrediente:
– 5 fire de cimbru, frunzele îndepărtate și tocate
– 2 căței de usturoi, zdrobiți
– 2 lingurițe cu fulgi de chilli uscați
– 1 linguriță cu boia afumată
– coajă rasă și zeama de la ½ lămâie
– 1 lingură cu ulei de măsline
– 4-4,5 kg spată de porc fără os, cu pielea crestată din loc în loc
Friptură de porc condimentată
Preparare:
Se încălzește cuptorul la 230° C/gaz 8. Se amestecă toate ingredientele (cu excepția cărnii) într-un bol mic. Se masează bine carnea cu acest amestec, inclusiv prin tăieturile din piele. Se așează carnea pe un grătar deasupra unei tăvi și se plasează în cuptor să sfărâie 30 de minute. Se reduce temperature la 150° C/gaz 2 și se coace încă 3 ore. Dacă după acest timp friptura încă nu este crocantă la suprafață, se crește temperatura la 230° C/gaz 8 pentru încă 30 de minute. Se scoate tava din cuptor, se acoperă carnea lejer cu folie de aluminiu și se lasă deoparte cel puțin 20 de minute sau maximum 40 de minute înainte de a fi tăiată. Se servește cu garnitură de cartofi noi crocanți, cu glazură de muștar, broccoli cu usturoi și lămâie, varză roșie cu mere și anason stelat.
9. Friptură de porc aromată cu vin și usturoi
Ingrediente:
– 2 bucăți cotlet, ceafă sau spată de porc (a câte 250-300 g fiecare)
– 4 căței de usturoi
– 2 linguri de untură de porc
– 1 cană cu vin alb sec
– 1 lingură cu amestec de rozmarin, oregano și (opțional) fulgi de ardei iute
– 1 foaie de dafin
– sare, piper
Friptură de porc aromată cu vin și usturoi
Preparare:
Încingeți cuptorul la 190 de grade Celsius (foc mediu). Bateți carnea, dacă e cazul (dacă are zgârciuri sau dacă feliile sunt prea groase), cu un ciocan de șnițele sau latul unui satâr. Asezonați carnea cu amestecul de condimente, sare și piper. Puneți bucățile de carne într-o tavă încăpătoare. Adăugați în tavă untura de porc, foaia de dafin, vinul și cățeii de usturoi necurățați, zdrobiți doar cu latul cuțitului. Acoperiți tava cu o folie de aluminiu și introduceți-o la cuptor. Lăsați tava acoperită 45 de minute. După cele 45 de minute, scoateți tava din cuptor, dați la o partea folia de pe tavă (cu atenție la aburii fierbinți). Creșteți temperatura cuptorului la 210 grade Celsius (foc mare). Reintroduceți carnea la cuptor, câte 8-10 minute pe fiecare parte, până se rumenește. Friptura de porc se servește ca atare, cu diverse garnituri, cu sosul format în tavă. Dacă sosul a scăzut prea mult, mai adăugați o jumătate de cană de vin la finalul preparării.
10. Friptură de porc cu sos de portocale
Ingrediente:
– 1 kg pulpă porc (fără grăsime)
– 1 portocală
– 250 ml suc de portocale
– 250 ml vin alb sec
– sare, piper, oregano
Friptură de porc cu sos de portocale
Preparare:
Se feliază pulpa de porc cât mai subțire, feliile se pun între 2 folii de plastic și se bat ca pentru șnițele. Se pune pe foc o tigaie (sau 2 dacă vreți să terminați mai repede) și se pune câte 1 lgt de unt. Se prăjesc bucățile de carne. Apoi punem carnea într-o tavă unsă cu puțin unt, iar în tigaia în care am prăjit carnea punem sucul de portocală și vinul și lăsăm să scadă sosul. După ce a mai scăzut sosul, se pune peste carne în tavă, iar în tigaie punem feliile de portocală pentru câteva minute să se calească, apoi punem peste carne și dăm la cuptor tava pt. 20 de min, ca sosul să între în carne.
11. Friptură de porc cu crustă de verdeață
Ingrediente:
– 1 bucată spată de porc
– 1 pahar cu pătrunjel verde
– 1 linguriță cimbru
– 2 lingurițe rozmarin
– 1/4 cană ceapă verde tocată
– 1/2 cană făină de mălai
– ulei
– sare și piper
Friptură de porc cu crustă de verdeață
Preparare:
Toate condimentele verzi se pun într-un robot și se amestecă bine, până când se formează o pastă. Porcul se trece alternativ prin pasta din verdeață și mălai și se prăjește într-o tigaie. Pentru cine nu este admirator al cărnii crude, după ce prăjiți friptura și faceți coaja crocantă, dați un pic carnea la cuptor să se pătrundă mai bine.
12. Friptură de porc la tavă cu bere și inele glasate
Ingrediente:
– 1,2-1,5 kg carne de porc (cotlet, pulpă, mușchiuleț, ceafă, gușa)
– 1 morcov
– 1 păstârnac
– 1-2 cepe
– 300-350 g mazăre (proaspătă, conservată sau congelată)
– 1 linguriță miere
– 2 linguri oțet roșu
– 3-4 linguri ulei
– 1 lingură ulei de măsline
-1 linguriță boia dulce
– 1 vârf de cuțit boia iute
– 3-4 foi de dafin
– 500 ml bere blondă
– 2 linguri ketchup
– 3 lingurițe zahăr
– unt cât o nucă
– 1/2 ardei gras, roșu
– 1/2 legătură mărar
– sare, piper, cimbru
Friptură de porc la tavă cu bere și inele glasate
Preparare:
Spălați și feliați carnea, apoi așezați-o într-o tavă mai înăltuță. Curățați legumele și tăiați-le bastonașe, apoi așezați-le lângă carne. Decorați cu câteva boabe de mazăre și feliuțe de ardei roșu. Ungeți carnea cu ketchup, turnați berea, uleiul (nu și cel de măsline) și o lingură de oțet, adăugați 2 lingurițe de zahăr, foile de dafin, pudrați cu sare, piper, cimbru, adăugați 1/2 litru de apă și dați tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu, 1 oră și 30 de minute. Din când în când verificați să nu se ardă, eventual micșorați focul și completați zeama cu puțină bere sau apă. Mai stropiți carnea cu sosul din tavă. Între timp curățați cepele, tăiați-le rondele și puneți-le la glasat într-o tigaie antiaderență cu uleiul de măsline, mierea, oțetul roșu, boiaua iute și dulce. Adăugați puțină apă și lăsați pe foc mic până scade aproape de tot zeama și inelele de ceapă se desfac frumos, devenind aurii. Puneți mazărea la călit în unt, adăugați 50-60 ml apă, sare și piper, zahărul rămas, mărarul tocat și lăsați-o la foc mic 10-15 minute, până scade zeama. Amestecați din când în când cu o lingură de lemn. Verificați cât de moale este carnea, dacă mai trebuie lăsați-o la rumenit încă 10-15 minute. Scoateți tava din cuptor. Așezați pe farfurii felii de carne, legume din tavă, câte o lingură de boabe de mazăre, puțin sos de la carne și ceapă, apoi inele de ceapă glasată. Decorați cu feliuțe și fâșii de castraveți acri, gogoșari, peperoni. Este o friptură picantă, gustoasă și aspectuoasa.
În speranța că cele 12 rețete pentru friptură de porc sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!