REȚETE DE PUI LA CUPTOR: 12 rețete pentru pui la cuptor cu legume
Unii preferă puiul la cuptor pentru crusta crocantă, alții pentru că îl pot prepara cu diverse garnituri interesante, iar majoritatea pentru că este foarte simplu de făcut. Azi v-am pregătit 12 rețete pentru pui la cuptor, iar fiecare dintre ele merită încercată fără îndoială!
1. Pui la cuptor cu ciuperci și sos de roșii
Ingrediente:
– 4 linguri ulei de măsline;
– 1 pui mare, cam de 1.8-2.2kg, secționat în 8 bucăți;
– 2 cepe, feliate fin;
– 2 fire de rozmarin;
– 2 conserve de 400 g de roșii;
– 2 linguri oțet din vin alb sau roșu;
– 1 lingură zahăr;
– 500 ml supă de pui;
– 300 g ciuperci, feliate;
– 1 legătură mică de pătrunjel tocat (opțional).
Pui la cuptor cu ciuperci și sos de roșii
Preparare:
Se încinge cuptorul la 200 grade C / gaz 6. Se unge puiul cu două linguri de ulei, se așează într-o tavă încăpătoare și se dă la cuptor 15 minute. Între timp, se încălzesc două linguri de ulei într-o tigaie și se călesc ceapa și rozmarinul, 5-10 minute, până când ceapa se înmoaie. Se reduce temperatura cuptorului la 180 grade C / gaz 4. Se adaugă peste pui roșiile din conservă, ceapa cu rozmarinul, oțetul, zahărul, supa. Se asezonează cu sare și piper proaspăt râșnit. Se da tava din nou la cuptor, 40-50 de minute, până când puiul este fraged – se verifică una dintre pulpe, pentru că acestea se fac mai greu. În ultimele 10 minute se adaugă ciupercile. La final se amestecă pătrunjelul, dacă se folosește, apoi se servește puiul cu piure, paste sau cu pâine prăjită cu usturoi.
2. Pui la cuptor cu legume
Ingrediente:
– 1 pui de curte, cca 1,2 kg
– 2 morcovi
– 1 păstârnac
– ½ ardei gras roșu
– ½ conopidă medie
– 1 dovlecel mărișor
– 3 cartofi
– 2 roșii
– cimbru, sare, piper, boia iute
– ulei de măsline
– sucul de la o lămâie
Pui la cuptor cu legume
Preparare:
Puiul spălat și curățat bine și frecat cu sare, piper și boia iute l-am pus într-o tavă cu puțină apă și l-am dat la cuptor pentru 1 oră, în această perioadă întorcând puiul cel puțin odată. Între timp am pregătit legumele, curățându-le, spălându-le și tăindu-le bucăți potrivite. Lângă puiul rumenit am pus legumele și am dat iar la cuptor pentru 30-40 de minute. Roșia am tăiat-o rondele și am așezat-o deasupra legumelor, iar când puiul s-a rumenit frumos și legumele au fost gata am oprit focul. Am servit puiul alături de legume și murături.
3. Pui la cuptor cu miere și șofran
Ingrediente:
– 1 pui mare, pregătit pentru rotisor
– 2 căței de usturoi
– 1 cimbru proaspăt
– 1 morcov
– 1 ceapă
– 1 praf de șofran
– 1 lingură de miere
– zeama de la o lămâie
– sare și piper
– 3 linguri de ulei de măsline
Pui la cuptor cu miere și șofran
Preparare:
Condimentați interiorul puiului și introduceti un cățel de usturoi și cimbru proaspăt. Legați apoi puiul cu sfoară. Într-un vas, amestecați uleiul de măsline, șofranul, zeama de lămâie, mierea, sarea și piperul. Utilizați o pensulă pentru a unge tot puiul cu amestecul obținut. Puneți puiul într-o caserolă pentru copt. Adăugați morcovul și ceapa tocate împreună cu restul de usturoi lângă pui. Puneți la cuptor caserola la nivelul 1 si porniți setarea automată „meat”. Când puiul este gata, amestecați legumele din caserolă cu supă de pui pentru a obține un sos.
4. Pui la cuptor cu salvie și sos de lămâie cu verdețuri
Ingrediente:
(pentru friptură)
– 2 piepți de pui cu piele și os
– 4 frunze de salvie
– sare grunjoasă
– piper proaspăt măcinat
– 2 linguri ulei de măsline
(pentru sos)
– 30 g unt gras
– 30 g de făină
– 300 ml supă de pui sau legume
– 2-3 linguri zeamă de lămâie
– 100 ml smântână dulce
– 1 cățel de usturoi
– 1 linguriță tarhon tocat
– 1 lingură pătrunjel tocat
– 1 lingură mărar tocat
– piper
Pui la cuptor cu salvie și sos de lămâie cu verdețuri
Preparare:
Încingeți cuptorul la 165-170 de grade (temperatură medie). Întoarceți pieptul de pui cu pielea în jos și tăiați-l în două, pe lungime, cu ajutorul unui satâr. Desprindeți ușor pielea de pe piept și strecurați câte o frunză de salvie sub fiecare jumătate de piept. Ungeți carnea cu ulei de măsline și presărați-o cu sare și piper. Introduceți carnea la cuptor pentru 35-40 de minute. Curățați și faceți pastă cățelul de usturoi. Topiți untul într-o crăticioară la foc mic. Adăugați făina și amestecați bine pentru a evita formarea cocoloașelor. Stingeți cu supa, adăugată treptat, în timp ce amestecați. Adăugați smântâna dulce, usturoiul pisat și zeama de lămâie. Adăugați tarhonul și fierbeți 2-3 minute. Asezonați cu piper proaspăt măcinat și sare (dacă mai e cazul). Adăugați mărarul și pătrunjelul și opriți focul. Pieptul de pui se servește fierbinte, cu sos și garnituri pe bază de legume.
5. Pui la cuptor cu vinete, zucchini și roșii
Ingrediente:
– 4 bucăți mari de piept de pui fără piele
– 2 vinete medii tăiate cuburi
– 2 zucchini sau dovlecei tăiați cuburi
– 2 cepe verzi, mici
– 2 căpățâni de usturoi mici
– 4-5 roșii prunișoare, cojite, fără semințe și tăiate sau 1 cutie de roșii la conservă
– 1 pahar (330 ml) de vin alb, sec
– ulei de măsline
– cimbru, rozmarin, sare de mare și piper
– puțin pătrunjel
Pui la cuptor cu vinete, zucchini și roșii
Preparare:
Presară cu sare bucățile de vânată și pune-le într-o strecurătoare; lasă-le să stea 30 de minute, că să se scurgă sucul amar. Clătește sub jet de apă rece și usucă-le cu un prosop de hârtie. Încinge cuptorul la 190 de grade. Încinge o tigaie mare cu bază grea și stabilă și pune în ea 4 linguri de ulei de măsline. Asezonează pieptul de pui cu sare și piper pe toate părțile. Pune carnea în tigaie cu partea pe care a fost pielea în jos și rumenește-o 4 minute, apoi întoarce-o și prăjește-o și pe partea cealaltă. Mută carnea pe un platou. Adaugă în tigaie, dacă mai este nevoie, ulei de măsline și pune ceapa, usturoiul, vânăta, rozmarin și cimbru. Călește 7 minute, amestecând din când în când până se înmoaie ceapa și devine translucidă , iar vânăta începe să se înmoaie. Condimentează cu sare și piper. Adaugă dovlecelul, toarnă vinul și lasă totul să fiarbă la foc mic, până când vinul scade la jumătate. Între timp, pune la încins în cuptor o tavă unsă cu ulei. Amestecă roșiile cu legumele și pune totul în tavă de copt. Așează deasupra legumelor pieptul de pui rumenit, stropește cu puțin ulei de măsline și lasă la cuptor 20 de minute, în funcție de grosimea cărnii, până când este bine pătrunsă. Presară pătrunjel. Lasă preparatul să se odihnească 5 minute înainte de a servi pe farfurii calde, cu pâine cu coajă crocantă.
6. Pui la cuptor cu sirop de arțar și cartofi dulci
Ingrediente:
– 4 pulpe de pui
– 2 cartofi dulci tăiați în cubulețe
– 1 ceapă tocată
– 250 g morcovi tăiați în cubulețe
– 250 g păstârnac tăiat în cubulețe
– 50 ml sirop de arțar
Pui la cuptor cu sirop de arțar și cartofi dulci
Preparare:
Încinge cuptorul la 200 de grade. Într-o tavă amestecă puiul cu ceapa, cartofii dulci, morcovii și păstârnacul. Asezonează cu sare și piper, după care toarnă deasupra siropul de arțar. Dă tava la cuptor pentru 50 de minute. Amestecă din când în când. Puiul la cuptor cu sirop de arțar și cartofi dulci se servește ca atare.
7. Pui la cuptor cu stafide
Ingrediente:
– 800 g carne de pui
– 50 g unt
– 200 ml lapte
– 2 linguri făină
– 200 g cașcaval
– 200 g stafide
– rozmarin, sare, 2-3 căței de usturoi
Pui la cuptor cu stafide
Preparare:
Se curăță pieptul de pui de pielițe, se spală și se condimentează cu sare și puțin piper alb. Se unge cu unt și se pune o cană cu apă, apoi se bagă la cuptor acoperit cu un capac. Într-o crăticioară se topește untul, se pune făina și se stinge cu laptele călduț, amestecându-se continuu să nu se formeze cocoloașe. Se mai lasă câteva minute să fiarbă. Separat, se rade cașcavalul pe răzătoarea mică și se pregătesc stafidele. Se spală în 2-3 ape și se pun în sosul béchamel. Se curăță usturoiul, se crestează la capete sau se taie mărunt și se pune peste pieptul de pui. Se scoate pieptul din cuptor, se taie bucățele mici, se toarnă sosul béchamel, cașcavalul ras și se mai lasă câteva minute să facă crustă. Se scoate și se ornează cu rozmarin și se servește cald cu paste.
8. Piept de pui la cuptor cu smântână și cașcaval
Ingrediente:
– 1 piept de pui
– 80 g smântâna
– 80 g cașcaval
– 4 căței usturoi
– sare, piper
– unt
Piept de pui la cuptor cu smântână și cașcaval
Preparare:
Tăiem pieptul în fileuri mari, cam în 4-5 părți. Ungem o tavă yena cu unt și adăugăm bucățile de piept de pui. Amestecăm într-un bol smântâna cu usturoiul pisat, sarea și piperul. Peste bucățile de pui punem acest sos de smântâna și amestecăm puțin, după care punem cașcavalul ras deasupra. Introducem tava la cuptor la foc mediu, o lăsăm 5 minute acoperită, după care îndepărtăm capacul, pentru a se rumeni (aproximativ 45-50 minute). Este o rețetă foarte bună și foarte simplu de făcut. Pieptul fierbe bine în sosul de smântâna cu usturoi, iar cașcavalul îi da o crustă crocantă.
9. Pui la cuptor cu gutui
Ingrediente:
– 1 pui întreg de 1.5 -€“ 2 kg.
– 2 cepe
– 2 căței de usturoi
– 2-3 gutui (aproximativ 1 kg, cântărite fiind necurățate)
– 750 ml – 1 l de supă de pui
– 1 lingură de pesmet
– 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
– 30 g de unt
– 2 linguri de zahăr
– sare și piper
Pui la cuptor cu gutui
Preparare:
Pentru început, puiul se verifică și se remediază eventuale defecte de „prelucrare” (pene s.a.m.d.), apoi se sărează și se piperează bine, atât în exterior cât și interior. Unul dintre cățeii de usturoi se tăie în feliuțe subțiri care se distribuie în cavitatea puiului și sub piele. Se fac mici crestături în carne cu un cuțit și se introduc fâșii de usturoi și în acestea. Jumătate de ceapă se toacă mărișor, iar câteva felii de gutuie (socotiți să fie în volum apropiat cu jumătatea de ceapă) se tăie cubulețe. Se adaugă pesmetul și se amestecă. Se introduce compoziția cu ceapa și gutuia în interiorul puiului, îndesând bine, apoi se sigilează cavitatea acestuia cu scobitori. Opțional, se pot lega picioarele adunându-le, iar aripile se fixează lângă carcasa cu scobitori. Într-un ceaun potrivit și pentru cuptor se încinge uleiul și se adaugă untul. Când se topește untul, se adaugă puiul în grăsimea încinsă și se rumenește ușor pe toate părțile. După ce puiul s-a rumenit (să fie auriu) se trage ceaunul de pe foc și se adaugă restul de ceapă în bucăți mari (sferturi) și cățelul de usturoi rămas zdrobit. Se adaugă 250-300 ml de supă, se pune capacul și se dă la cuptorul preîncins la 200 de grade Celsius. Puiul se coace la cuptor o oră, timp în care se mai verifică să nu rămână „Â€Âœpe uscat”, eventual se mai adaugă câte puțină supă. În timpul coacerii, pieptul se unge de câteva ori cu sosul din vas. În final, atunci când carnea este bine pătrunsă, se ia capacul și se mai ține la cuptor câteva minute, să se rumenească frumos. Se scoate puiul din ceaun și se așează pe un platou. Se acoperă cu grijă cu foile de aluminiu și se păstrează la cald. Sosul din ceaun se degresează cu grijă (se îndepărtează grăsimea de la suprafață cu o lingură) apoi se pasează (prin sită sau cu blenderul de mână). Într-o crăticioară, se caramelizează zahărul, apoi se adaugă gutuile feliate, cu tot cu coajă, amestecând că să vină în contact cu zahărul caramelizat. Se stinge imediat cu supă, într-o cantitate suficientă că să acopere gutuile. Se fierb până se dizolvă zahărul caramel, apoi se toarnă peste sosul fripturii în ceaun. Se fierbe totul până când gutuile se înmoaie, fără a-și pierde însă textura. Când gutuile sunt gata se scot din sos și se aranjează pe platou în jurul puiului. Se acoperă la loc platoul cu folie de aluminiu. Sosul se fierbe până când scade la consistența dorită și se ajustează gustul cu sare și piper. Se servește puiul alături de gutui și sosul cald, strecurat în sosieră; ca garnitură. Mâncarea este delicioasă, cu aromă fructată și gust echilibrat între sărat și dulce-acrișor.
10. Pui la cuptor cu orez
Ingrediente:
– carne de pui
– 2 căni de orez
– o ceapă
– un ardei roșu
– 4 căni supă de pui
– pătrunjel
– o ceașcă bulion sau sos de roșii
– sare, piper, boia
Pui la cuptor cu orez
Preparare:
Am luat grăsimea de pe pulpe și am făcut din ea puțină supă. E de preferat să folosim supă de pui la această mâncare deoarece așa va ieși mult mai gustoasă. Dacă nu aveți și nici nu vreți să faceți puteți să folosiți apă, însă puiul meu fiind de casă am putut să fac foarte ușor supă din grăsimea lui. Orezul l-am spălat bine și l-am amestecat cu ardeiul tăiat feliuțe și ceapa tăiată mărunt și am condimentat cu sare, piper și boia. Am pus orezul într-o tavă și deasupra am pus carnea de pui. Am turnat supă și bulionul și am presărat pătrunjel. Am dat vasul la cuptor la 170 de grade până când orezul a fost fiert și carnea pătrunsă. Din 2 căni de orez iese o cantitate suficientă de mâncare pentru 4 persoane. Reduceți din orez dacă doriți să gătiți doar pentru 2 persoane sau doar pentru ziua respectivă.
11. Pui la cuptor cu morcovi lipicioși
Ingrediente:
– un pui mare și gras
– 5-6 morcovi mari, tăiați rondele groase
– (dacă va e foame rău aruncați în tavă și câțiva cartofi tăiați felii mari)
– o lămâie
– o căpățâna de usturoi
– o linguriță de semințe de chimen
– o lingură de miere
– 85 g unt moale
– o legătură de pătrunjel
– o frunză de dafin
– sare și piper
Pui la cuptor cu morcovi lipicioși
Preparare:
Înainte de toate dăm drumul la cuptor la 180 grade C, apoi punem morcovii (și cartofii) într-o tavă și îi stropim cu un pic de zeamă de lămâie. Îi amestecăm cu doi căței de usturoi tocați, chimen, miere, jumătate din cantitatea de unt, piper și puțină sare. Peste morcovi punem puiul, dar nu înainte să îi îndesăm lămâia tăiată în jumătăți, dafinul, tulpinile de la pătrunjel (frunzele le vom folosi la ornat) și restul de usturoi. Aruncăm niște sare și piper pe el și gata. Înainte să-l băgam la cuptor îl ungem bine pe piept cu untul rămas. La cuptor îl ținem mai întâi 30 de minute, după care îl scoatem și cu ajutor de la un binevoitor (sau cu imaginație dacă nu e nimeni în preajmă) ridicăm puiul și amestecăm bine morcovii în tavă. Apoi punem puiul la loc și îl mai lăsăm la cuptor 40-50 de minute, până se pătrunde bine. Când e gata îl lăsăm 10 minute să se odihnească, apoi îl decoram cu pătrunjel tocal și îl mâncăm pe tot.
12. Pui la cuptor cu paste
Ingrediente:
– patru pulpe de pui
– 50 ml ulei de măsline
– boia de ardei dulce
– 50 ml sos de soia
– sare, piper
– 200 g paste
– pătrunjel, mărar, țelină verde
– două linguri pastă de roșii
– brânză
Pui la cuptor cu paste
Preparare:
Se spală pulpele de pui și se așează într-un bol (la care aveți capac), iar peste ele se presară: boia de ardei dulce, ulei de măsline, sos de soia, sare, piper (după gust), se acoperă cu capacul și se lasă la macerat 24 de ore. Așezați pulpele de pui în tavă, turnați peste ele sosul rămas în bol și o cană cu apă, apoi acoperiți cu folie de aluminiu și introduceți tava la cuptor. După aproximativ 30 de minute scoateți tava, îndepărtați folia și întoarceți bucățile de carne de pe o parte pe alta. Mai lăsați tava în cuptor să se rumenească bine carnea, încă 30 de minute. Între timp, puneți apă cu sare la fiert și fierbeți pastele… de care doriți. Când pastele s-au fiert, le strecurați, le turnați înapoi în oală și le amestecați cu pasta de roșii și cu verdețurile tocate mărunt. Serviți carnea de pui cu garnitură de paste amestecate cu verdețuri peste care veți rade brânză la urmă și veți obține un gust intens la fiecare îmbucătură.
În speranța că cele 12 rețete pentru pui la cuptor sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!