Creveții, ca și celelalte fructe de mare, sunt apreciate de majoritatea gurmanzilor. Se prepară ușor, merg asezonați cu o mulțime de ingrediente, dar printre cele mai potrivite sunt usturoiul, pastele, sosul de lămâie, orezul, etc.
Dacă aveți posibilitatea să îl cumpărați proaspăt, scoateți cochilia crevetelui și vena acestuia înainte de a-l găti. Se opăresc în apă cu sare sau/și suc de lămâie circa 3-5 minute. Când ei s-au înmuiat sunt gata de scos. Creveții pot fi fierți sau opăriți înainte de a fi gătiți.
Creveții se gătesc între 2 și 5 minute în funcție de mărimea lor. Pentru a evita descompunerea cărnii, adăugați creveții la finalul procesului de preparare.
1. Rețetă creveți cu usturoi
Ingrediente creveți cu usturoi
15 creveti medii
5 catei usturoi
1/4 legatura patrunjel
1/4 lingurita boia afumata (pimenton de la Vera; sau boia dulce)
1 foaie dafin
10 rasnite chili (sau dupa gust, cat doriti de picanta mancarea)
1 lingura vin alb sec
1 lingura suc de lamaie
ulei de masline de calitate (5-6 linguri)
sare, piper negru macinat
Mod de preparare creveți cu usturoi
Crevetii se curata de cap si „coaja”, dar se lasa coada pentru un aspect mai placut. Se spala rapid si apoi se usca foarte bine cu servele de bucatarie. Se pastreaza intre servetele de bucatarie pana vor fi folositi.
Intr-un mojar se striveste usturoiul cu putina sare grunjoasa pana devine pasta fina. Se adauga incet, amestecand tot timpul, 2 linguri ulei de masline. Se adauga boiaua, 2 linguri de apa si patrunjelul tocat foarte foarte fin. Se amesteca bine acest mujdei.
Se pune intr-o tigaie larga (care sa cuprinsa crevetii pe un singur strat) ulei cat sa acopere fundul intr-un strat subtire. Se pune chili si foaia de dafin in ulei si se infierbanta incet.
Se presara crevetii cu sare si piper. De acum veti lucra cu focul la mediu
Cand uleiul din tigaie e bine incins se adauga crevetii (uleiul trebuie sa sfaraie tare) si se lasa 30 secunde la prajit. Se intorc pe cealalata parte si se mai prajesc 30 secunde.
Se adauga mujdeiul peste ei, se amesteca rapid si imediat dupa aceea se adauga vinul si sucul de lamaie. Se mai lasa doar 30 secunde la fiert si se trage tigaia de pe foc.
Gustati sosul din tigaie si mai stoarceti putin suc de lamaie daca doriti.
Se servesc imediat, cu paine proaspata ca sa nu va scape nicio picatura din deliciosul sos.
2. Rețetă paste cu creveți
Ingrediente paste cu creveți
Doi catei de usturoi,
ulei de masline,
un pahar de vin alb,
paste,
creveti,
sare.
Mod de preparare paste cu creveți
Mai intai se pun pastele la fiert, eu am folosit spaghetti. Intr-o cratita se pune cateva linguri de ulei de masline, se adauga usturoiul si se lasa sa se prajeasca. Dupa ce s-a prajit se arunca si se adauga crevetii. Se lasa cateva minute. Se adauga paharul de vin si sarea. Se lasa pana se se scade aproape tot sosul. Dupa ce s-au facut se adauga pastele si se mai lasa 1 minut pe foc.
3. Rețetă creveți cu orez
Ingrediente creveți cu orez
500 gr creveti proaspeti (nedecorticati)
1 cana orez cu bob lung (200 gr)
1 ardei gras (am pus 1/2 ardei rosu+1/2 ardei verde)
1 ceapa mare
2 catei usturoi
2 rosii din conserva
50 ml vin alb sec
4 linguri ulei
1/4 lingurita chimion/cumin
1/2 lingurita turmenic
sare, piper
Mod de preparare creveți cu orez
Intr-o oala se pun 1.5 l apa cu sare si se aduc la fierbere. Cand clocoteste apa, adaugati crevetii si lasati-i doar pana devin roz (1-2 minute). Scurgeti-i de apa, dar retineti apa de pe ei. Apa o puneti inapoi in oala.
Curatati crevetii de cap, coaja si coada. Lasati coada doar la 6 creveti (o sa-i folositi pentru decor). Crevetii curatati complet se taie in 3-4 bucati.
Tot ce ati curatat de pe creveti (capul trecut sub jet de apa, coaja si cozile) puneti inapoi in oala cu apa si fierbeti 15 minute. Veti obtine o supa de creveti. Cand e gata o strecurati.
In acest timp tocati ceapa si ardeiul foarte foarte marunt. Caliti legumele in uleiul incins pana se inmoaie bine. Adaugati rosiile strivite cu furculita si continuati sa caliti pana uleiul se ridica deasupra legumelor. Adaugati usturoiul strivit si vinul si fierbeti pana vinul este evaporta complet si uleiul se separa iar deasupra. Scoateti legumele pe o farfurie.
In tigaie, in locul legumelor adaugati orezul, 2 1/2 cani supa de creveti (cea preparata la pasul 3), chimionul, turmenicul si sare, piper dupa gust. Aduceti la fierbere, apoi puneti capacul si lasati la foc foarte mic pana orezul e complet fiert si supa e absorbita (cca 15-20 minute).
Adaugati peste orez legumele si crevetii maruntiti. Amestecati si dregeti de sare.
Asezati crevetii pentru decor deasupra, puneti capacul pe tigaie si lasati sa stea 10 minute.
4. Rețetă creveți cu unt
Ingrediente creveți cu unt
– 200 g creveti
– 1/2 ardei iute rosu
– 1/2 ardei verde mai putin iute
– 3 catei de usturoi
– 50 g unt
– sucul de la o lamiie
– 2 sau 3 linguri de vin alb
Mod de preparare creveți cu unt
Ardeii se taie rondele, usturoiul se toaca si se calesc in unt.
Se adauga crevetii si se prajesc in unt alaturi de usturoi si ardei.
Se lasa cateva minute pe foc, pana se rosesc putin, apoi se stinge cu vin.
Se mai lasa putin tigaia pe foc, apoi se scot crevetii pe farfurie si se toarna peste ei sucul de lamaie.
5. Rețetă creveți cu legume
Ingrediente creveți cu legume
60 ml ulei
1 ceapa medie, taiata fin
3 catei de usturoi, zdrobiti
1 ardei iute, fara seminte, taiat fin
12 creveti
Legumele:
1/2 varza rosie sau alba, taiata
180 g fasole verde
180 g broccoli, rupt in buchetele
5 ml sos de soia
15 ml sos teriyaki
2 ml sos de peste
80 ml lapte de nuca de cocos
Pentru servire:
10 g seminte de susan
60 g coriandru proaspat, tocat
400 g taitei de orez, fierti
Mod de preparare creveți cu legume
Crevetii:
Incalziti uleiul intr-un wok sau tigaie mai mare. Caliti ceapa, usturoiul si ardeiul iute pentru 3 minute. Adaugati crevetii si prajiti-i putin pe fiecare parte. Scoateti-i din tigaie si lasati-i deoparte.
Legumele:
In acelasi wok, caliti varza, fasolea verde si broccoli pana se inmoaie putin, dar raman crocante.
Amestecati soia, teriyaki si sosul de peste si turnati-le peste legume. Adaugati laptele de cocos si micsorati focul.
Puneti crevetii peste legume si inabusiti in continuare inca 5 minute sau pana se patrund.
Presarati semintele de susan si coriandrul si serviti cu taitei.
6. Rețetă creveți cu sos picant
Ingrediente creveți cu sos picant
1 kg creveți, curățați și decorticați
4 căței de usturoi
1 lingură de ghimbir ras
2 cepe verzi
3 linguri de sos de soia
3 linguri de suc de lămâie
1 linguriță de zahăr
1 legătură mică de pătrunjel
1/2 linguriță sos Tabasco (sau sos de ardei iute)
sare
orez basmati, pentru garnitură
2 linguri ulei de floarea soarelui
Mod de preparare creveți cu sos picant
Mai întâi, într-un castron am amestecat soia, sucul de lămâie, zahărul și sosul tabasco, apoi am pus ceapa verde tăiată rondele
Am dat sosul deoparte și, într-o tigaie adâncă am încins uleiul, apoi am pus creveții și i-am prăjit până s-au făcut roz.
Am scurs zeama de la creveți, apoi am adăugat usturoiul zdrobit și ghimbirul ras, am lăsat 1-2 minute până s-au călit, după care am pus pătrunjelul tocat mărunt.
Cât timp am făcut toate astea, am pus 2 căni de orez basmati la fier, în vreo 4 căni de apă. La final, le-am combinat pe toate pe-o farfurie.
Creveții se mănâncă imediat, înmuiați în sosul picant.
7. Rețetă creveți cu smântână
Ingrediente creveți cu smântână
300 gr.cozi de creveti decorticati:
500 gr.smantana (18%grasime)
3 linguri de faina
1 lingura ulei
sare,piper
Mod de preparare creveți cu smântână
Crevetii se spala sub jet de apa. Intr-o craticioara se incalzeste uleiul, apoi se adauga deodata intreaga cantitate de creveti. Se lasa sa fiarba 5 minute.
Separat se pregateste sosul de smantana. Faina se amesteca cu putina apa, cu grija ca sa nu faca cocoloase. Se adauga apoi smantana si se amesteca foarte bine. Se aseaza apoi vasul pe plita (nu direct pe flacara) si se amesteca incontinuu. Cand s-a subtiat se adauga crevetii.
Se amesteca usor pana se ingroasa sosul. Se potriveste de sare si piper.
Acest fel de manacare poate fi usor mai piperata. Putin patrunjel tocat foarte fin adaugat inainte de servire
8. Rețetă creveți cu lămâie și usturoi
Ingrediente creveți lămâie și usturoi
20-25 creveti proaspeti (500 gr)
50 g unt
1 lamaie (zeama)
4 catei usturoi
1 legatura patrunjel
2-3 linguri ulei masline
Mod de preparare creveți cu lămâie și usturoi
Se spala crevetii in 2 ape. Se pun la fiert 500 ml apa.
Crevetii se pun intr-un vas termorezistent. Se acopera cu apa fiarta si se lasa 1-2 minute. Scurgeti apa fiarta, apoi spalati crevetii cu apa rece.
Rupeti capul crevetelui avand grija sa curatati in cazul in care ramane mizerie pe carnea alba.
Indepartati carapacea (mai putin ultimul solz, cel de care este prins coada. Acesta va fi folosit pentru a putea servi crevetele) incepand de la piciorusele crevetelui.
Cu varful unui cutit taiati pe linia spatelui pana la coada si indepartati glanda. Spalati crevetele.
Intr-o tigaie topiti untul.
Adaugati crevetii impreuna cu usturoiul strivit.
In momentul in care crevetii incep sa se stranga (se fac inele), se adauga zeama de lamaie si uleiul de masline.
In 1 minut toti crevetii ar trebui sa se stranga. Adaugati patrunjelul tocat si amestecati totul pentru 30 secunde.
Se servesc calzi alaturi de orez fiert sau salata de cruditati.
9. Rețetă creveți cu spanac
Ingrediente creveți cu spanac
1 ceapă,
1 lingură unt,
150 ml vin alb sec,
200 ml apă,
200 ml frișcă lichidă,
300 g creveți,
1/2 lămâie,
300 g spanac congelat,
1 lingură unt,
50 g cașcaval,
sare,
piper
Mod de preparare creveți cu spanac
Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește într-o lingură de unt, până devine aurie.
Adăugăm apa și lăsăm să fiarbă 10 minute la foc potrivit.
Adăugăm vinul și mai lăsăm să fiarbă 5 minute.
Adăugăm frișca și mai lăsăm 2-3 minute pe foc până se leagă sosul.
Spanacul decongelat se pune la călit într-o lingură de unt pentru 1-2 minute
Creveții se spală bine în mai multe ape, se condimentează cu sare și piper și se stropesc cu zeama de la jumătate de lămâie.
Preîncălzim cuptorul la 200 grade C.
Într-o tavă termorezistentă adăugăm spanacul și aranjăm creveții pe toată suprafața tăvii.
În sosul pregătit adăugăm cașcavalul ras și condimentăm cu sare și piper proaspăt măcinat.
Turnăm sosul peste creveți și dăm la cuptor pentru 25 minute.
10. Rețetă spaghete cu creveți și avocado
Ingrediente spaghete cu creveți și avocado
1 avocado bine copt
50g creveti
3 catei de usturoi
spaghete (pentru o portie)
sare, piper
Mod de preparare spaghete cu creveți și avocado
Se fierb spaghetele ( conform instructiunilor de pe ambalaj si gustul fiecaruia ) in apa cu sare.
Avocado se taie pe jumatate iar pulpa se va pasa cu usturoiul si condimentele. Eu l-am pasat la robot dar data viitoare o voi face cu mixerul vertical.
Crevetii se calesc in putin ulei de masline. La mine nu a fost nevoie de mai mult de 2 minute deoarece erau semipreparati.
Cand spaghetele au fost gata, le-am scurs de apa si in oala in care au fiert le-am amestecat cu sosul de avocado si crevetii caliti.
Cine doreste, poate servi sosul peste paste.
11. Rețetă creveți bețivi Jeui Ha
Ingrediente creveți bețivi Jeui Ha
20 creveti cruzi (sau prefierti), circa 350-400 g in total
100 ml vin de orez, sau vin alb, sec
1 limeta, coaja rasa si sucul de la
1 ardei iute rosu, taiat rondele
30 ml brandy
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper alb, macinat
2 lingurite de seminte de susan
2 fire de ceapa verde, tocate
2 cm de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
1 lingura de ulei, pentru prajit
cateva foi de salata verde, pentru servit
Mod de preparare creveți bețivi Jeui Ha
Se decorticheaza crevetii, se despica in partea dorsala si se curata de vinisoarele negre si subtiri. Se spala bine si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se oparesc crevetii intr-un vas mare plin cu apa clocotita, timp de 30 de secunde. Se scurg si se pun deoparte. Daca crevetii sunt prefierti (de culoare roz), se omite etapa de oparire.
Se combina intr-un castron crevetii cu restul ingredientelor (mai putin coaja rasa de limeta, semintele de susan, salata verde si ardeiul iute), se acopera si se lasa sa stea la temperatura camerei circa 1 ora. Intre timp, se prajesc semintele de susan intr-o craticioara, fara ulei. Cand incep sa se rumeneasca si sa sara din tigaita, se iau de pe foc si se pun deoparte.
Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare. Se scurg crevetii si se prajesc la foc iute, 1-2 minute, amestecand ocazional. Atentie, amestecul in care s-au marinat crevetii contine alcool si este posibil ca uleiul incins sa sara atunci cand acestia se adauga in tigaie. Se scot crevetii din wok cu o spumiera si se aranjeaza pe o farfurie, peste foile de salata verde. Se presara cu seminte de susan prajite, coaja rasa de limeta si rondele de ardei iute. Se servesc fierbinti.
12. Rețetă creveți cu ananas
Ingrediente creveți cu ananas
1 ceapa mare, tocata marunt
4 catei de usturoi, dati prin razatoare
2 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, data prin razatoare
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 ardei iute rosu, taiat in jumatate, curatat de seminte si feliat subtire
1 lingurita de seminte de chimen, macinate
1 lingurita de piper alb, macinat
1 lingurita de curcuma, pudra
2 lingurite de boabe de coriandru, macinate
200 ml bulion de legume
2 linguri de sos de peste
1 lingura de zahar brun
400 ml lapte de cocos
500 g creveti cruzi, sau prefierti, decorticati
250 g miez de ananas proaspat (sau din cutie), curatat si tocat
200 g muguri de fasole mung, bine scursi
6 fire de ceapa verde, taiate bucatele pe diagonala
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru decor
Mod de preparare creveți cu ananas
Se curata ananasul (daca se foloseste fruct proaspat) si se taie cubulete. Daca se foloseste fruct conservat, se scurg bine bucatelele (in acest caz, ananasul fiind deja indulcit, se reduce la jumatate cantitatea de zahar).
Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, neaderenta, si se prajesc ceapa, ghimbirul si usturoiul timp de 5 minute, sau pana cand se inmoaie si incep sa se coloreze. Se amesteca frecvent, pentru ca mixtura sa nu se lipeasca.
Se adauga in tigaie ardeiul iute, curcuma, coriandrul, chimenul si piperul alb, dupa care se amesteca bine.
Se toarna imediat bulionul si se adauga sosul de peste, zaharul si laptele de cocos. Se amesteca bine. Se acopera wok-ul si se lasa sa fiarba incet, 10 minute.
Se adauga crevetii in tigaie si se fierb foarte incet, fara capac, timp de 3-4 minute, sau pana cand din gri-albastrui se fac roz. Daca sunt prefierti, doar se incing rapid 1 minut.
Se adauga ananasul, mugurii de fasole si ceapa verde. Se gatesc 1 minut, cat sa se incinga ananasul. Se servesc crevetii ornati cu frunze proaspete de coriandru.
13. Rețetă creveți Kung Pao
Ingrediente creveți Kung Pao
300g creveti decorticati congelati
50g arahide prajite si sarate
2 3 ardei chili macinati (sau 1/2 lingurita pudra de chili iute)
o jumatate de ceapa alba medie, taiata fasii
o jumatate de ardei gras rosu, taiat fasii subtiri
3 cepe verzi (numai partea alba) taiate fasii
2 catei de usturoi
3 linguri ulei
PENTRU SOS:
2 linguri sos soia
2 linguri sos soia dulce
1/2 lingurita amidon
4 linguri apa
1/2 lingura ulei de susan
1/2 lingurita piper alb
1/2 lingurita otet de orez
1/2 lingurita zahar
Mod de preparare creveți Kung Pao
Incingem wok-ul, incingem uleiul si in el punem usturoiul taiat marunt si amestecam rapid. Usturoiul NU trebuie sa se arda, nici macar sa se rumeneasca, asa ca nu il tinem mai mult de 5-6 secunde. Punem apoi ceapa alba si ardeii, amestecam bine la foc mare, pana legumele sunt moi. Adaugam crevetii (decongelati si scursi bine de apa) si alunele, amestecam din nou.
Cand crevetii sunt aproape gata (isi schimba treptat culoarea), punem sosul si amestecam pana sosul se ingroasa si crevetii sunt facuti. La final punem si ceapa verde taiata fasii, mai amestecam o data pentru intrepatrunderea aromelor si tragem tigaia de pe foc.
V-am spus ca am servit crevetii Kung Pao cu taieteii de orez, eu i-am ales pe cei subtiri, care nu trebuie fierti, ci ajunge sa fie scufundati in apa fierbinte cateva minute (in general intre 2 si 4 minute, insa e cel mai bine sa cititi pe ambalaj, deoarece timpul de preparare variaza chiar si la vermicelli si daca ii tineti prea mult in apa, nu mai sunt la fel de gustosi, exact ca pastele normale, cand le lasam prea mult la fiert). Mancarea in sine a fost foarte buna, destul de picanta mi s-a soptit din public, asa ca mare atentie la cantitatea de chili folosita (fie ca vorbim de chili intregi, fulgi sau pudra).
14. Rețetă salată de creveți cu ou
Ingrediente salată de creveți cu ou
12 oua, fierte 10 min.
– 500g creveti, fierti
– 1 legatura de ridichi,taiate rondele(eu nu am pus in salata mea)
Ingrediente marinada/dresing:
– 1 galbenus de ou,(unul din cele 12 oua fierte)
– 4ls ulei- 2ls mustar(eu am pus -Dijon)
– 250ml smintina
– 2 ls patrunjel verde taiat marunt
– 2ls snitling(ceapa ciorii)taiata marunt
– 1 lamaie,sucul- sare + piper dupa gust
Mod de preparare salată de creveți cu ou
Ouale fierte,se curata de coaja,1 galbenus se pune deoparte,iar restul oualor se taie in sase parti pe lingime.Pt. marinada galbenusul(eu l-am trecut prin presa de usturoi)se freaca cu uleiul,mustarul si zeama de lamiie.Se adaoga,patrunjelul ,snitlingul,smintina si la sfirsitse condimenteaza dupa gust cu sare si piper.
Aceasta marinada se amestaca la sfirsit cu ouale sicrevetii,iar in incheiere sau inainte de servire ,cine doreste adaoga rondlele de ridichi.Aceasta salata se pune intr-un castron inainte captusitcu frunze de salata,deasupra se presara ceva frunzede patrunjel si/sau de snitling.Se serveste cu felii de piine alba,de preferinta prajite,cu chifle sau baguette proaspete.