Se spune despre ciulama că nu ar fi un preparat culinar cu origine tradițional românească, ci turcească. Sosul alb din compoziție este unul din bucătăria franțuzească, dar care a suferit suferi mici modificări în funcție de bucătăria gospodinelor.
Buchetul de legume proaspete folosite își lasă o aromă deosebită în apa cu care se stinge sosul alb. Printre cele mai delicioase rețete de ciulama se regăsesc și ciulamaua de porumbel, ciulamaua de pui, ciulamaua de organe de pui, cu ciuperci sau cea de găină.
1. Rețetă ciulama de porumbel
Ingrediente ciulama de porumbel
500 grame carne de porumbel
400 grame smântână
2 linguri făină (rase)
ulei
apă
sare
piper
1 legătură mărar
Mod de preparare ciulama de porumbel
Într-o cratiță se pune puțin ulei. Se adaugă carnea de porumbel și se călește puțin. Se adaugă apă cât să acopere carnea. Se fierbe timp de aproximativ 1,5 ore. În funcție de vârsta porumbeilor se poate fierbe mai mult sau mai puțin. Dacă se consumă apa în timpul fierberii și carnea nu este încă fiartă, atunci se completează cu o nouă ceșcuță de apă, de preferință caldă.
După ce s-a fiert carnea și a scăzut apa, se adaugă făina și se amestecă bine să nu aibă cocoloașe. Se mai poate adăuga apă dacă este nevoie (1 ceșcuță). Se omogenizează din nou. Se adaugă smântâna. Se amestecă bine și se lasă la fiert timp de 10 minute. Se potrivește de sare, piper și se adaugă mărar după gust. Se poate servi cu mămăligă.
2. Rețetă ciulama de pui
Ingrediente ciulama de pui
1kg carne de pui (cu os),
4 linguri (cu vârf) cu făină,
1+1 ceapă,
2 morcovi,
4 linguri cu smântână groasă,
300ml lapte dulce,
100ml ulei,
pătrunjel verde,
sare după gust,
piper alb (proaspăt măcinat).
Mod de preparare ciulama de pui
Carnea se pârlește și se spală în câteva ape reci.
Se pune la fiert împreună cu o ceapă întreagă și morcovii, în apă sărată.
Se curăța spumă cât mai des și când carnea este pe 3/4 fiartă, se scoate din oala, se șterge cu un prosop de hârtie și se pune la prăjit în ulei bine încins – numai cât să facă puțină crusta și să se rumenească ușor.
Între timp, strecurăm supa, păstrăm morcovii și aruncăm ceapă.
Apoi, tocam mărunt cealaltă ceapă și o înăbușim cu o lingură de ulei și o ceșcuță de supă. Când ceapă devine sticloasă, adăugăm faina desfăcută în laptele amestecat cu smântână. Dacă este necesar mai adăugăm supă de carne.
Fierbem sosul (amestecând foarte des) aprox. 10 minute.
Potrivim de sare, presaram piper alb (proaspăt măcinat) și carnea prăjită. Fierbem împreună încă 5 minute.
3. Rețetă ciulama de dovelecei
Ingrediente ciulama de dovelecei
3 dovlecei
2 cepe mari
1 lingurița boia dulce
2-3 linguri faina
300 ml smântâna
sare, piper
pătrunjel verde.
Mod de preparare ciulama de dovelecei
Se spală bine dovlecelul, îl curățam de coajă și îl dăm pe razătoare. Amestecul răzuit se lasă câteva minute la scurs, nu înainte de a presăra puțină sare deasupra. Între timp curățam și spălam cepele, le tocam mărunt și le călim într-o tigaie cu 2 linguri cu ulei. Scurgem dovleceii răzuiți și îi adaugam în tigaie, peste ceapă, punând și boia dulce.
Într-un bol se pune smântâna și o batem cu făină fără a forma cocoloașe. Adăugăm sosul de smântâna peste amestecul de legume călite, punem piper, pătrunjel verde, sarea și mai lăsăm puțin pe foc.
4. Rețetă ciulama de ciuperci raw vegan
Ingrediente ciulama raw vegan
1 castron ciuperci
3-4 linguri sos de soia –
3-4 linguri ulei de măsline
Sos de usturoi
Mod de preparare ciulama de ciuperci raw vegan
Ciupercile se curată, se spală, (eventual taie) și se pun într-un castron
Preparăm cea mai simplă marinată din lume: sos de soia și ulei
Turnam marinata peste ciuperci și amestecăm; lăsăm ciupercile la marinat (de la 30 de minute până la 8 ore; dacă le marinăm peste noapte, le ținem la frigider). Se adăugă apoi sosul de usturoi, pentru cine preferă, și gata mâncarea.
5. Rețetă ciulama de ciuperci
Ingrediente ciulama de ciuperci
1 kg ciuperci
1 pahar mare lapte
100 gr. ulei
sare
piper
usturoi
o lingură de făină
smântână după gust
Mod de preparare ciulama de ciuperci
Se spala bine ciupercile. Se curată, se taie în felii subțiri. Se călesc într-un vas cu 100 gr. ulei (sau unt) aproximativ 5 minute, după care se acoperă vasul și se lasă la înăbușit, adăugând din când în când puțină apă, până se fierb ciupercile (20 minute). Când sunt fierte, se adăuga o lingură de făină, un pahar mare cu lapte, sare, piper,usturoi, după gust, și se fierb până se îngroașă compoziția.
Se servește cu mămăliguța, stropită cu smântână
6. Rețetă ciulama de pui cu usturoi
Ingrediente ciulama de pui cu usturoi
pulpe de pui
3-4 linguri de făină
aprox 1 cană de lapte
3-4 linguri de smântână (opțional)
usturoi
ulei
sare
piper
Mod de preparare ciulama de pui cu usturoi
Călim cca 10 minute puiul pe ambele părți, îl scoatem și peste uleiul rămas punem faină, amestecăm bine să nu se facă cocoloașe.
turnam laptele câte puțin să obținem o pastă uniformă și fără cocoloașe și lăsam puțin să fiarbă. Dacă nu este suficientă o cană de lapte puneți mai mult sau completați cu apă.
Adăugăm smântâna și puiul și mai lăsăm să fiarbă cca 10-15 minute
(cu capac și amestecând des să nu se lipească).
Potrivim de sare și piper, adăugăm usturoiul pișat și mai fierbem 1-2 minute. Se servește cu mămăliguță.
7. Rețetă ciulama de pui cu smântână
Ingrediente ciulama de pui cu smântână
1 pui
2 cepe
6 linguri smântână grasă
1 lingura boia de ardei dulce
1 ardei gras
1 lingura faina
sare,piper
1 legătura pătrunjel
50 ml ulei
Mod de preparare ciulama de pui cu smântână
Se tranșează puiul. Se curăța cepele, se toacă și se pun la călit în uleiul încins. Când ceapă devine transparentă, se pun bucățile de pui, se prăjesc puțin, se adăugă boiaua, se amesteca și se acoperă cu apă. Se taie ardeiul gras în două și se pune la fiert. Se fierbe la foc mic spre mediu până când carnea este bine pătrunsă.
Separat, se amestecă faină cu 3 linguri de smântână, se subțiază cu puțină zeamă de carne și când puiul este fiert se toarnă în cratița amestecând continuu, până se leagă.
Lăsați să mai dea câteva clocote, potriviți de sare și piper. Se ia vasul de pe foc și se adăugă verdeață tocată.
8. Rețetă ciulama de pipote și inimi de pui
Ingrediente ciulama de pipote și inimi de pui
1 pachet de pipote și inimi de pui
1 morcov mare
2 linguri cu smântână
4 linguri cu făină
2 -3 linguri cu ulei de măsline
sare
piper
foi de dafin
o legătură de mărar
Mod de preparare ciulama de pipote și inimi de pui
Pipotele și inimile se curăța bine, se spală și se opăresc cu apă fiartă. Se spală și se pun apoi la fiert împreună cu morcovul în 2 l de apă. Se adăugă sarea, piperul și foile de dafin și se lasă la fiert, cu capac, până se înmoaie bine. Se scoate apoi morcovul și se lăsă puțin la răcit.
Într-o crăticioara întinsă se pune uleiul, iar când este încins se pune toată faina odată și se amestecă cu un țel. Imediat se toarnă câte un polonic de supă fierbinte, amestecând continuu să nu se formeze cocoloașe.
Când ciulamaua a ajuns la consistența unei smântâni, se pune morcovul râs pe razătoarea mică, pipotele și inimile scurse și cele 2 linguri cu smântână. Se amestecă ușor cu țelul și se mai lasa la foc mic 5 minute. Se oprește focul și se pune mărarul tocat fin. Se servește caldă, cu mămăliguță!
9. Rețetă ciulama de găină
Ingrediente ciulama de găină
½ găină
1 ceapă
2 linguri faina
50g unt sau grăsime de găină
1 morcov
1 pătrunjel
sare
1 vârf de cuțit piper
2 cești zeamă de carne
1 ceașca lapte
Mod de preparare ciulama de găină
Se fierbe carnea de găină curățita și spălată, cu o ceapă, morcov, pătrunjel și sare. Se taie bucăți și se pune în sosul alb de ciulama. Ciulamaua se pregătește astfel: se încinge grăsimea sau untul într-o cratiță, se amestecă cu făină, apoi se stinge cu zeamă de carne și lapte până se obține un sos alb de consistența unei smântâni groase. Se adăugă sare, piper și se amestecă bine ca să nu aibă cocoloși. Se pun bucățile de carne fierte și se ține cratița într-un vas cu apă clocotită până se servește. La fel se prepară ciulamaua de pui. Se poate adăuga la sos două linguri de smântână și zeamă de la ½ de lămâie Se poate servi foarte bine cu mămăliguța.
10. Rețetă ciulama de pui cu ciuperci și smântână
Ingrediente ciulama pui cu ciuperci și smântână
2 buc piept pui
2 cutii ciuperci
300 g smântână
3 linguri faina
sare
piper
ulei
pătrunjel
Mod de preparare ciulama pui cu ciuperci și smântână
Pieptul se taie bucățele și se pune la rumenit cu ciupercile și sărea (după gust). Uleiul se freacă la foc mic cu făină până la omogenizare, apoi se adăugă treptat smântână, apoi apă, frecându-se rapid până crește (subțire sau gros, după preferințe).
Se adăugă pieptul cu ciupercile și pătrunjelul. Se lasă la fiert 30 min amestecându-se încet. Se dă piper și sare după gust.
11. Rețetă ciulama de cartofi (de post)
Ingrediente ciulama de cartofi
1 kg cartofi
1 lingura faina
o ceapă uscată
sare
piper
vegeta
pătrunjel verde
ulei
Mod de preparare ciulama de cartofi
Ciulamaua de cartofi este o rețetă de post ce se prepară foarte ușor.
Se curăța cartofii se spală și se pun la fiert în apă cu sare.
Se călește în ulei o ceapă tocată mărunt.Se pune peste ceapă puțină apă în care au fiert cartofii și se lasă la fiert.
Când ceapă a fiert se pune faina amestecată cu apă și se fierbe până se îngroașă sosul.Se adăugă vegeta și piper.La sfârșit se pun cartofii și se mai fierb încă 2 minute.Se pune pătrunjel verde.
Ciulamaua de cartofi se servește cu salata în funcție de preferințe.
12. Rețetă ciulama de miel
Ingrediente ciulama de miel
1 kg de carne de miel,
3 linguri de unt,
2 cepe,
1 morcov,
1 rădăcină de pătrunjel,
2-4 linguri de vin,
2 linguri de făină de grîu,
2-3 căței de usturoi,
sare
piper boabe.
Mod de preparare ciulama de miel
Carnea spălată și curățată se taie bucăți, costițele se taie și ele, se pune totul în caserolă, se adaugă ceapă, jumătăți de morcov, rădăcină de pătrunjel tăiată mășcat, sare, piper boabe, turnați bulion sau apă ½ din volumul cărnii, lăsați să fiarbă. Scoateți legumele, turnați făina prăjită în prealabil dizolvată cu bulion, vin și fierbeți-o.
La sfîrșit adăugați usturoiul pisat cu sare, bucățele de unt. Sosul trebuie să fie dens.
13. Rețetă ciulama de iepure
Ingrediente ciulama de iepure
1-2 Iepuri
3 ceape
3 Morcovi
1 Telină
2 buc Pătrunjel radacină
1 kg Ciuperci proaspete
Măsline verzi rondele
500 ml Vin alb
300 ml Ulei
200 g Unt
4 linguri Faină
1 l Lapte
Sare
Piper
Vegeta
2-3 căței Usturoi
Frunze pătrunjel
Rozmarin
Mod de preparare ciulama de iepure
Se taie iepurele și se porționează în bucăți potrivite. În ceaun se încinge uleiul și se pun bucățile de iepure împreună cu ceapă și usturoiul la prăjit timp de aproximativ 10 minute. Se râde morcovul, țelina, pătrunjelul pe razătoarea mare și se introduc în ceaun. Se călesc un pic cu ceapă și iepurele după care se adăugă vinul și se lasa să se inabuseasca timp de 2 minute.
Se adăugă apă fierbinte și se lasă la fiert până se fierbe carnea. Spre final se adăugă ciupercile tăiate felii, împreună cu măslinele și se asezonează cu sare, piper, vegeta, rozmarin și frunze de parunjel.
Se pune untul la topit într-o cratiță și se aduga faina până se încorporează. Se adăugă câte puțin lapte fiert și se amestecă că la maioneza până se încorporează tot laptele. Sosul rezultat se adăugă în ceaun puțin câte puțin, amestecându-se permanent. Se mai da un clocot și se servește cald cu mămăliguța.