Rețete ciocolată de casă: 11 rețete ciocolată de casă
Deși se spune că îți dă dependență, ciocolata, fie ea și de casă, este un desert fin și savuros, cu beneficii, dar și vinovată de ceva kilograme în plus, atunci când se exagerează cu cantitatea.
Dacă vrei să îți aduci aminte de copilărie și mirosul plăcut al ciocolatei de casă adună toate ingredientele și prepară rețeta preferată de tine.
1. Rețetă ciocolată de casă simplă, neagră
Ingrediente ciocolată de casă neagră
450 grame de zahăr
10 ml esență de rom (opțional)
170 grame de unt gras (minim 80% grăsime)
500 grame lapte praf
80 grame de cacao
Mod de preparare ciocolată de casă neagră
Amestecați laptele praf și pudra de cacao și treceți-le prin sită. Amestecați zahărul cu 150 ml de apă într-o crăticioară.
Fierbeți aproximativ 10 minute până se leagă într-un sirop cleios, fără ca zahărul să se caramelizeze. Adăugați untul tăiat cubulețe și luați vasul de pe foc. Amestecați până se topește.
Încorporați esența de rom și amestecul de cacao cu lapte praf, cu grijă pentru a nu forma cocoloașe. Amestecați energic – eventual folosind brațele de frământat ale mixerului – cât este cald, pentru a obține o masă omogenă.
Întindeți și nivelați într-o tavă dreptunghiulară unsă cu puțin ulei. Lăsați la rece pentru 2-3 ore înainte de a tăia.
2. Rețetă ciocolată de casă albă
Ingrediente ciocolată de casă albă
450 grame zahăr
10 ml esența de rom
esența vanilie sau portocală (opțional)
170 grame unt
500 grame lapte praf
Mod de preparare ciocolată de casă albă
Amestecați zahărul cu 150 ml apă într-o crăticioară. Fierbeți compoziția aproximativ 10 minute până se leagă într-un sirop cleios. Adăugați untul și luați vasul de pe foc.Amestecați până se topește.
Puneți într-un vas laptele praf cu esențele și adăugați încet siropul obținut anterior.
Amestecați energic. Întindeți compoziția într-o tavă unsă cu puțin ulei sau pusă hârtie de copt
Lăsați la rece timp de 2-3 ore.
3. Rețetă ciocolată de casă în două culori
Ingrediente ciocolată de casă în două culori
500 gr lapte praf
500 gr zahăr
1/2 cana apă
200 gr unt
5-6 linguri de cacao
1 esența vanilie
nuci, fistic, stafide etc. (opțional)
puțin ulei
Bucăți: 4 rulouri de 25 cm x 5 cm
Mod de preparare ciocolată de casă în două culori
Se freacă untul un pic până e cremos. Se împarte în două. Se întind pe masa de lucru 4 folii de plastic sau celofan. Se ung cu un strop de ulei.
Se amestecă într-un bol mare 250 gr lapte praf cu cacaoa. În alt bol se pune restul de lapte praf. Se pune într-o oală zahărul cu apă și se lasă la foc mic să se topească zahărul. Când începe să fiarbă compoziția, adică începe să facă spumă deasupra, mai lăsați la fiert cca 1 minut.
Următorii pași se fac cât mai rapid posibil, pentru a nu avea timp să se întărească ciocolată.
Se toarnă jumătate din acest sirop peste laptele cu cacaco și se amestecă repede (amestecul încă nu e încă „legat” de tot, dar e ok) apoi se adăugă jumătate din unt (de abia acum, după ce untul e topit, compoziția va deveni ca o lavă groasă în care se amestecă mai greu). Se freacă totul până compoziția e omogena și nu se mai vede unt.
Se împarte compoziția de ciocolată cu cacao pe cele 4 folii. Apoi cu degetele trecute prin ulei întindeți movilitele sub formă de foaie dreptunghiulară subțirică.
Siropul care a rămas îl mai încălziți un pic până vedeți că începe să fiarbă și rapid îl turnați peste restul de lapte praf. Adăugați esența de vanilie și omogenizați. Adăugați restul de unt și amestecați bine.
Împărțiți ciocolată albă în 4, peste foile cu cacao și tot cu degetele trecute prin ulei întindeți foaie deasupra. Lăsați totul măcar 15 minute să se răcorească ciocolată.
Dacă ciocolată albă iese o idee mai moale decât cea de cacao nu e problema, o puneți cu lingura pe stratul de ciocolată și în 15-30 min. se va întări astfel încât să puteți rula ciocolată
Peste ciocolată albă, dacă doriți presarați stafide, nuci sau orice altceva preferați; apsati-le puțin cu mâna să se lipească de ciocolată
Apoi, cu ajutorul foliei rulați fiecare bucată, pe partea lungă, sub formă de rulou. Dați la frigider câteva ore.
Se taie felii și se servește. Se păstrează la frigider.
4. Rețetă ciocolată de casă cu alune
Ingrediente ciocolată de casă cu alune
150 gr. unt
250 gr. lapte praf
100 gr. cacao
500 gr. zahăr
150 l apa
unt pentru tava vanilie
alune
Mod de preparare ciocolată de casă cu alune
Se pune la foc apă cu zahărul.Când se formează un sirop bine legat se ia de pe foc și se adăugă untul apoi laptele praf, cacaoa, și se ameste bine să nu se formeze cocoloașe.
Se adăugă esența de vanilie și alunele.
Se pune într-o tavă unsă cu unt și se lasa aproximativ 6 ore în frigider pentru a se răci.
5. Rețetă ciocolată de casă cu nuci
Ingrediente ciocolată de casă cu nuci
250 g zahăr
250 g lapte praf
200 g unt
50 g cacao
150 ml apă
esența de rom
Mod de preparare ciocolată de casă cu nuci
Apă și zahărul le punem la fiert. După ce a dat în clocot, mai lăsăm la fiert câteva minute, până se adună spumă deasupra și siropul curge mai grosuț din lingura.
Adăugăm untul și amestecăm bine până se topește și omogenizam.
Dăm deoparte de pe foc și adăugăm laptele praf amestecat cu cacao. După ce s-a încorporat tot laptele, adăugăm nucă tăiată bucăți și esența de rom.
Compoziția obținută o întindem pe hârtie de copt sau într-o tavă unsă cu unt, la grosimea dorită și dăm la frigider până se întărește, apoi se porționează după dorință.
6. Rețetă ciocolată de casă cu foi de napolitană
Ingrediente ciocolată de casă cu foi de napolitană
2 foi de napolitană
1 kg zahăr
500g lapte praf
100g cacao
200g unt
2 plicuri zahăr vanilat
1 lingura zeamă de lămâie
200 g nuci sau alune
2 dl apă
Mod de preparare ciocolată de casă cu foi de napolitană
Zahărul se pune în cratița smăltuită împreună cu apă și zeamă de lămâie . Se fierbe până se leagă că pentru glazură. Când se pune o picătură în apă rece se adună ca o miere, nu se împrăștie în apă. .
Lămâia împiedica zaharisirea. Când siropul este legat, se trage la o parte de pe foc, și se pune untul. Când untul este topit se adăugă laptele praf și cacaoua bine cernute. Se amestecă repede cu lingura să nu se facă cocoloașe. Când compoziția este omogena se ia de pe foc , se pune vanilia și nucile sau alunele tăiate bucăți mari .
Compoziția se toarnă într-o tavă în care am pus o foaie de napolitană. Se nivelează și se pune celalata foaie de napolitiana . Se lasă până a doua zi .
Se taie în bucăți cât dorim de mari și se poate păstra mai mult timp în cutii de carton.
7. Rețetă ciocolată de casă cu biscuiți și alune de pădure
Ingrediente ciocolată de casă cu biscuiți și alune de pădure
500 gr de lapte praf
– 500 gr de zahăr
– 50 gr de cacao
– 100 gr alune de pădure
– 220 ml de apă
– 200 gr de unt
– esența de rom
– biscuiți
Mod de preparare ciocolată de casă cu biscuiți și alune de pădure
Punem apa cu zahărul într-o oală pe foc, lăSăm să fiarbă 2-3 minute , apoi adăugăm untul și amestecăm, oala nemaifiind pe foc. Adăugăm laptele praf și amestecăm cu țelul.
Într-un vas tapetat de preferat cu o foaie de copt (eu am folosit folie și s-a cam lipit), turnam aproximativ jumătate de compoziție (măsura mea nu a fost bună, am folosit ochiul) , iar restul îl amestecăm cu cacao
Peste stratul alb am adugat alune de pădure, apoi biscuiții și restul de ciocolată.
8. Rețetă ciocolată de casă cu orez expandat
Ingrediente ciocolată de casă cu orez expandat
1Kg zahăr
250ml apă
1 lingura esența rom
½ linguriță praf de portocală
250 g margarină Rama + puțin pt. uns tava
500g lapte praf
100g cacao
100g fulgi din orez brun expandat
Mod de preparare ciocolată de casă cu orez expandat
Separat într-un bol încăpător, amestecăm foarte bine, laptele praf cu cacaoa și la final cu fulgii. Ungem o tavă sau formă cu margarina și o lăsăm la o parte.
Punem apa împreună cu esențele și zahărul, într-o crăticioara, la foc mic, cam 10-15 minute, până se topește zahărul și siropul da câteva clocote.
Între timp, tăiem cubul de margarina în bucățele și le adăugăm în siropul de zahăr. Amestecăm și lăsăm pe foc să fiarbă încet, 5-7 minute până se topește toată margarină.
Luăm cratița de pe foc și așa fierbinte, turnam siropul, peste amestecul din bol și omogenizam totul rapid și foarte bine, după care răsturnăm conținutul în tavă unsă
Punem la rece pentru 3-4 ore, până se întărește, apoi porționam ciocolată și servim.
9. Rețetă ciocolată de casă cu fructe de pădure
Ingrediente ciocolată de casă cu fructe de pădure
500 gr zahăr
500 gr lapte praf
150 ml apă
100 gr unt
100 gr cacao
15 ml zeamă de lămâie
Mod de preparare ciocolată de casă cu fructe de pădure
Se pun la foc, într-o cratiță cu fundul gros apă, zahărul și zeamă de lămâie. Se lasă până zahărul e bine topit, apoi se adăugă untul.
Când toate s-au omogenizat, se adăugă cacaoa cernută, apoi laptele praf și amestecăm energic până obținem ciocolată.
O turnăm într-o tavă unsă cu unt peste care am pus o folie alimentară. Presărăm deasupra fructele și le presăm puțin până intră în ciocolată. Dăm la rece pentru 2-3 ore, după care putem tăia bucățele și păstra în loc ferit de umezeală.
10. Rețetă ciocolată de casă cu rom
Ingrediente ciocolată de casă cu rom
200 ml apă
350 gr zahăr
50 gr cacao neagră
500 gr lapte praf
1 pachet unt
esența de rom
Mod de preparare ciocolată de casă cu rom
Pentru această rețetă de ciocolată de casă aveți nevoie de doar 50 gr cacao. Se fierbe un sirop din apă și zahăr. După 8 minute se adăugă untul și cacao. Se amestecă bine până la omogenizare.
Înainte de a adăuga laptele praf lăsați să se răcească puțin compoziția. Când adăugați praful folosiți-vă de un țel ca să se încorporeze bine și să nu facă cocoloașe.
Compoziția rezultată se toarnă într-o tavă unsă cu unt. Când s-a răcit, ciocolată de casă se poate tăia în formele dorite. Pentru a fi mai deosebit am făcut ciocolată albă pe care am pus-o în strat subțire deasupra.
11. Rețetă ciocolată de casă raw
Ingrediente ciocolată de casă raw
3-4 linguri ulei de palmier/avocado
3-4 picături esența pură de vanilie
3 picături sau după gust, extract de ștevie sau nectar de agave, miere
3-4 lg cacao
3-4 lg apă (optional)
Mod de preparare ciocolată de casă raw
Totul se amestecă cu o furculiță până la omogenizare. Se poate face o glazură mai groasă care va fi bună de ornat, sau se poate consuma mai lichidă.
De asemenea se poate pune în forme mici de cuburi de gheață unse cu puțin ulei de măsline. Se introduc la congelator până se vor întări.