Chiftelele, sau pârjoalele cum li se mai spune în popor, sunt un fel culinar delicios, pentru toate gusturile, și pot fi preparate din carne de porc, vita, miel, curcan, pește sau legume pentru perioada de post sau…dietă.
Chiftelele se pot consuma calde sau reci și pot ajuta la prepararea a numeroase feluri de mâncare. Chiar și hamburgerul are la bază chifteaua.
Dacă îți place le poți adăuga într-un sos de roșii, lângă orez sau amestecate cu paste sau salate.
De asemenea, mulți au încercat să le coacă la cuptor, în loc de prăjit, iar rezultatul a fost bucurător.
Încearcă și tu una din cele 12 rețete cu chiftele ce urmează:
1. Rețetă chiftele din carne de porc și vită
Ingrediente chiftele din carne de porc și vită
1 kilogram de carne (porc, vită sau amestec)
1 ceapă mare
100 grame făină
150 grame de miez de pâine
1 cană supă de carne (vită sau pui)
6 căței de usturoi
2 ouă mari
1 lingură pătrunjel tocat
1-2 linguri mărar tocat ( opțional)
sare
piper
grăsime pentru prăjire
Mod de preparare chiftele din carne de porc și vită
Stropiți pâinea cu supă de carne, lăsați-o să absoarbă puțină supă și stoarceți bine – este opțional, căci puteți înmuia pâinea și în apă.
Treceți carnea, împreună cu pâinea, de două ori prin mașina de tocat. Curățați ceapa și usturoiul. Tocați ceapa și pisați usturoiul.
Rumeniți ușor ceapa în două linguri de ulei. Amestecați carnea cu ceapa, usturoiul pisat, ouăle, verdeața tocată, o linguriță de sare și un vârf de cuțit de piper. Frământați bine amestecul.
Luați cu o linguriță din amestec și formați chifteluțe de formă rotundă sau plată.
Treceți chiftelele prin făină. Îndepărtați excesul de făină – acesta se va arde la prăjit dacă nu le scuturați puțin. Scoateți chiftelele cu o spumieră pe un șervet de hârtie care să absoarbă excesul de grăsime.
2. Rețetă chiftele din carne de pui
Ingrediente chiftele din carne de pui
1,2 kilograme carne de pui fără piele și os
1 ceapă mare
2 linguri zeamă de lămâie
3 linguri mărar tocat
1 ou
1/2 cană pesmet
1 cană de făină
sare
piper
ulei și/sau untură pentru prăjit
Mod de preparare chiftele din carne de pui
Tocați fin carnea de pasăre sau pui prin mașina de tocat. Se curăță și se toacă ceapa, mărarul. Se amestecă apoi carnea tocată cu ceapa, mărarul, oul, zeama de lămâie, pesmet, sare și piper.
Se formează chifteluțele rotunde sau plate, se trec prin făină și se scutură excesul de făină.
Se încinge uleiul și/sau untura și se prăjesc până se rumenesc. Scoateți chiftelele pe un șervet de hârtie care să absoarbă excesul de grăsime.
3. Rețetă chiftele din carne de curcan (la cuptor)
Ingrediente chiftele din carne de curcan (la cuptor)
500 g piept curcan
1 ou sau 2 gălbenușuri
1 lingura roșii pasate/pasta tomate/bulion
1 lingura pasta de ardei dulce
1 ceapă medie
usturoi după gust
2 linguri pesmet
pătrunjel proaspăt
Mod de preparare chiftele din carne de curcan (la cuptor)
Toate ingredientele în afară de pesmet se mixează la robot/blender. Se adăugă pesmet.
Se pune apă la fiert cu puțină sare și când începe să fiarbă se adăugă chiftele formate.
Se lasă la fiert la foc mic până când se ridică la suprafață, aproximativ 2-3 min, apoi se scot într-un castron.
Se tapetează tava de la cuptor cu hârtie de copt, peste chiftele din catron se adaugă 1 lingura de ulei și se pun la cuptor la grill.
Se lasă la foc mediu până când chiftelele se rumenesc.
4. Rețetă chiftele cu sos (chiftele marinate)
Ingrediente chiftele cu sos (chiftele marinate)
500g carne tocată (porc, vită, sau amestec)
un ou
4-5 căței de usturoi
2 felii de pâine (înmuiate în lapte)
3-4 linguri pasta de tomate
un cub vita
sare și piper
Mod de preparare chiftele cu sos (chiftele marinate)
Puneți carnea tocată, usturoiul pisat, oul sare și piper într-un castron.
Se scurge pâinea și se pune peste carnea tocată. Amestecați totul până se omogenizează.
Apoi puneți puțină faina într-o farfurie, se ia puțină carne cu ajutorul unei linguri, se tăvălește prin faina și se formează o bilă. Le puteți lăsa așa sau le puteți apăsa cu palmele cam 2-3 mm.
Se prăjesc chiftelele într-o tigaie cu ulei cât să se scufunde până la jumătate.
Când ați terminat de prăjit toate chifteluțele, puneți o altă tigaie pe foc cu puțin ulei în care puteți 2 căței de usturoi cu tot cu coajă.
Se îndepărtează cățeii de usturoi când au început să se înmoaie, apoi se adăugă pasta de tomate cu cubul de vită dizolvat în o cană de apă călduță și o jumătate de linguriță de zahăr.
Se lasă la fiert cam 15-20 de minute, mai puteți adăuga apă dacă sosul scade. Puteți adăuga o linguriță de făină să îngroșați sosul. Se servește cu piure de cartofi.
5. Rețetă chiftele marocane
Ingrediente chiftele marocane
3 linguri de ulei de măsline
4-5 ouă
sare și piper negru boabe
frunze de coriandru sau pătrunjel verde
450g de carne tocată de vită sau miel
2 linguri de coriandru proaspăt mărunțit
1 linguriță de chimen
1 linguriță de sare
piper negru boabe
½ linguriță paprika (piper iute)
Pentru sos:
1 ceapă medie tăiată cuburi
900g roșii tăiate cuburi
1 linguriță de chimen
½ linguriță paprika (piper iute)
1 linguriță piper negru boabe
2 căței de usturoi zdrobit
sare după gust
Mod de preparare chiftele marocane
Cuptorul se încălzește până la 200°C.
Pentru chifteluțe: într-un castron se pune carne de vită tocată, pătrunjel, chimen, paprika, o linguriță de sare, piper negru proaspăt măcinat și se amestecă bine cu mâinile. Umeziți mâinile și formați chifteluțe (perișoare) în formă de bile cu diametrul de aproximativ 2.5 cm.
Într-o tigaie se încing 2 linguri de ulei în care se prăjesc puțin chifteluțele pe toate părțile, doar până se rumenesc un pic. După care se scot și se pun de o parte.
Pentru sos: în tigaia în care s-au prăjit chifteluțele se adauga ceapa și restul de ulei (1 lingură) și se prăjește ușor timp de 10 minute până se face moale și capătă o nuanță maro. Adăugați restul de ingrediente pentru sos și lăsați să fierbă la foc mic timp de 15-20 minute, până când apare aroma, iar sosul nu devine încă dens. Se sărează după gust.
Transferați chifteluțele la sos și amestecați. Amplasați totul într-un vas pentru copt. Faceți 4-5 adâncituri în amestec în care spargeți câte un ou. Se coace în cuptor timp de 15 minute sau până când ouăle se încheagă.
Ornați cu frunză de coriandru sau pătrunjel verde.
6. Rețetă chiftele de cartofi
Ingrediente chiftele de cartofi
500 gr cartofi
2 ouă
1-2 căței usturoi
1 ceapă
3-4 linguri faina
sare
piper
pătrunjel sau mărar
Mod de preparare chiftele de cartofi
Cartofii curățați de coaja se dau prin razătoarea mare, se adaugă 2 lingurițe de sare și se lasă să stea 10 minute. Apoi se storc bine de tot.
Se pun într-un castron în care se adăugă ouăle, ceapă rasă (prin razătoarea mare) și usturoiul ras (prin razătoarea mică).
Se amestecă cu făină până când devin ca o pastă.
Se adăugă sarea, piperul și verdețurile.
Într-o tigaie se pune ulei la încins și cu o lingură se ia din compoziție și se formează grămăjoare, care se aplatizează cât mai bine. Chiftelele se prăjesc vreo 3 minute pe ambele părți, la foc potrivit, după care se lasa câteva minute pe un hârtie absorbantă.
Se pot consuma alături de un sos și o salată.
7. Rețetă chiftele din linte
Ingrediente chiftele din linte
400 gr linte verde uscată
100 gr faină de grâu sau de naut
1/2 linguriță piper măcinat
1/2 linguriță coriandru
1/2 linguriță cimbru
1/2 linguriță pudră din ardei iute
100 ml ulei
1 praf de sare
1 praf de piper
2-3 fire de pătrunjel verde
Mod de preparare chiftele din linte
Lintea se pune într-un vas și se acoperă cu apă în așa fel încât aceasta să depășească bine stratul de linte. Se pune la foc potrivit și se fierbe 20 min în cazul în care ați procurat linte verde uscată. Se încearcă dacă au fiert boabele. Lintea fierbe mai repede decât fasolea boabe.
Lintea se scurge bine de apă și, din toată cantitatea de linte fiartă, se păstrează 2-3 linguri cu linte boabe. Din restul de linte fiartă se face un piure, fie la mixer, fie la chopper, și în care se adăugă piper, coriandru, ardei iute. Se obține un piure ce nu are consistenta mare. De aceea i se adăugă faina. În cazul în care piureul nu este suficient de consistent, se adăugă mai multă faina. Faină ajuta la obținerea unei consistente importante a compoziției, în așa fel încât să puteți rula în palme chiftelele. Procedeul este același cu cel pentru realizarea chiftelelor din carne.
Cu ajutorul unei linguri se ia din compoziție, se rulează între palme și se presara pe deasupra linte fiartă cu boabe întregi.
Uleiul se pune într-o tigaie, se încinge bine și chifteluțele se introduc pentru a fi prăjite pe toate părțile, cca 4-5 min.
Când sunt gata se pot servi presărate cu coriandru.
Chifteluțele din linte se pot servi ca atare, reci sau calde. Dacă le preferați calde, puteți să le serviți însoțite de smântână în care ați pus câțiva căței de usturoi bine pisați. Puteți presăra și puțin pătrunjel verde, tăiat fin.
8. Rețetă chiftele în sos de muștar cu verdeață
Ingrediente chiftele în sos de muștar cu verdeață
20-24 chiftele (porc sau amestec, vită, pui sau pește)
50 grame unt
50 grame făină
300 ml supă de pui sau legume
100 ml smântână dulce
30 grame muștar de Dijon
1 ceapă verde
1 cățel de usturoi
1 lingură zeamă de lămâie
1 lingură tarhon tocat
1 lingură mărar tocat
1 lingură pătrunjel tocat
piper proaspăt măcinat
Mod de preparare chiftele în sos de muștar cu verdeață
Preparați chiftelele conform rețetelor indicate în lista de ingrediente sau conform rețetei preferate. Curățați și tocați ceapa și usturoiul. Tocați verdețurile. Încălziți supa. Într-o tigaie adâncă, topiți untul și adăugați făina. Amestecați să nu se facă cocoloașe, la foc mic, în timp ce încorporați supa încălzită în prealabil.
Adăugați smântâna dulce și muștarul diluat în puțină apă. Adăugați zeama de lămâie, ceapa tocată, usturoiul făcut pastă, tarhonul și mărarul.
Lăsați să dea câteva clocote până se pătrund verdețurile și ceapa. Asezonați cu piper. Adăugați chiftelele prăjite în sos și lăsați să dea câteva clocote. Mai puneți apă dacă sosul este prea gros și asezonați cu sare. Adăugați pătrunjelul și opriți focul.
9. Rețetă chiftele din pește
Ingrediente chiftele din pește
1,5 kg peste
100 gr. pâine albă
350 gr. ceapă
50 gr. faină
1 ou
150 ml ulei
o legătură
verdeață
sare, piper
Mod de preparare chiftele din pește
Peștele curățat și dezosat, împreună cu pâinea înmuiată în apă și ceapă călită în ulei, se da prin mașina de tocat, apoi se frământă cu sare, piper, ouă și verdeață. Chifteluțele se dau prin mașina și se prăjesc. Se pot prepara din toate speciile de pește, de preferat însă peștele alb.
10. Rețetă chiftele picante din carne de miel
Ingrediente chiftele picante din carne de miel
piper
ceapă 1
carne de miel 750-800 g
ouă 3
ulei de măsline 150 ml
pastă iute de ardei 1 linguriță
sare
vin roșu 100 ml
tăiței 350 g
cimbru verde cateva fire
pastă de tomate 4 linguri
cimbru uscat 1/2 linguriță
Mod de preparare chiftele picante din carne de miel
Carnea se toacă fin, se adăuga ouăle în pasta obținută, sare, piper și cimbrul verde tocat.
Se omogenizează compoziția și se lăsă 10 minute la rece, acoperită.
După acest timp, se formează chifteluțele și se prăjesc în ulei. Se scot pe șervețele pentru a absorbi grăsimea.
Se fierb pastele în apă cu sare.
Se scurg de apă și se pune într-un vas care se păstrează într-un loc cald.
Se pune 1 lingură ulei peste paste și cimbrul uscat și se amestecă ingredientele.
Se călește ceapa tocată mărunt în puțin ulei. Când începe să se îngălbenească, se adăugă vinul, pasta de roșii și pasta de ardei, sare și piper, după gust. Se lasă fiert timp de 5 minute.
Se așează pe farfuri chifteluțele calde, lângă paste. Se stropesc cu sos picant și se ornează cu frunze de busuioc .
11. Rețetă chiftele dovlecei
Ingrediente chiftele dovlecei
4 bucăți dovlecei de mărime medie (2kg)
5 ouă
8 linguri de făină
6 căței de usturoi
sare, piper și vegeta după gust
ulei pentru prăjit
Mod de preparare chiftele de dovlecei
Dovleceii se curate de coajă, se dau pe razătoare, se sărează și se lasă la scurs într-un strecurator cam o oră.
Între timp pregătim faina și ouăle prin care vom da chftelutele înainte de a le pune la prăjit. Punem într-o farfurie 4 linguri de făină iar în altă farfurie punem 3 ouă pe care le batem cu furculița și le condimentam cu vegeta, sare și piper.
După ce dovleceii s-au scurs, îi condimentam cu sare, piper și vegeta, după gust. adăugăm 2 ouă, 4 linguri de făină și usturoiul pișat și amestecăm compoziția până se omogenizează.
Luăm cu lingura din compoziție, dăm chifteluțele prin faina și ou și pe o parte și pe alta și le punem la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. Se întorc chifteluțele și pe o parte și pe alta, până se rumenesc.
Se scot pe un șervețel de hârtie, pentru a se scurge surplusul de ulei.
12. Rețetă chiftele suedeze
Ingrediente chiftele suedeze
500 grame carne tocată amestec (porc și vită)
250 ml lapte
75 grame de pesmet
1 ou
1 ceapă
1 linguriță rasă enibahar
sare
piper alb
220 grame unt sau 200 ml ghee (unt clarifiat) pentru prăjit
Mod de preparare chiftele suedeze
Tocați ceapa mărunt și prăjiți-o într-o lingură de unt doar cât să se înmoaie, fără a se prăji. Înmuiați pesmetul cu lapte într-un castron.
În alt castron, amestecați carnea tocată cu oul, ceapa sotată în unt – cu tot cu unt – pesmetul amestecat cu lapte, sare, piper și enibahar.
Frământați bine toate ingredientele timp de 8-10 minute. Formați o singură chiftea mică și prăjiți-o într-o tigaie cu unt pentru a verifica gustul.
Dacă gustul este satisfăcător, formați celelalte chiftele. Dacă nu, asezonați amestecul în consecință.
Formați chiftele mici – cu ajutorul a două linguri umezite în apă sau cu mâna goală – de o formă nu foarte regulată.(vezi foto)
Prăjiți-le în unt până se rumenesc pe toate părțile.
Chiftelele suedeze se servesc cu piure de cartofi și sos de merișor. Există și opinii potrivit cărora cel mai potrivit sos este cel brun spaniol.
Ghee – untul clarifiat se poate face și acasă dintr-un pachet de unt gras (peste 80%): se taie cubulețe, se pune într-o crăticioară la foc mic luându-se spuma ce se formează la suprafață, după topire. Grăsimea obținută se toarnă într-un borcan și se pune capacul abia după răcire. Se păstrează la frigider câteva săptămâni.
13. Rețetă chiftele daneze
Ingrediente chiftele daneze
250-250 gr carne tocată de vită și de porc (sau doar 500 gr dintr-un fel)
100 ml faina
200-300 ml de lichide: apă, lapte sau supa rece
1-2 albuș de ou sau 1 ou întreg
1,5 linguriță de sare
0,5 linguriță de piper
1-2 ceapă tăiată mărunt
unsoare (pentru prăjit)
Mod de preparare chiftele daneze
Se amestecă carnea cu sare, piper, ou și ceapă. Se adăugă treptat lichidul (pentru care ați optat). Se amestecă cu făină. Se pune carnea în frigider cca 10 minute.
Dacă considerați că este prea tare se mai poate adăuga din lichid. Se încălzesc în tigaie 250gr de unsoare. Se pune o linguriță în ea. Cu această linguriță se formează câte o chiftea alungită. Se pune tigaia înapoi pe foc, după ce se pun chiftelele în ea și se lasa cca 1 minut să se prăjească la foc mare.
După care se mai țin cca 5 minute să se înmoaie. Se întorc și se prăjesc și pe cealaltă parte. Se mai poate prepara și în felul următor: Se adăugă la compoziția de mai sus condimente Provence, cuburi de jumătate de ardei verde și jumătate de castravete.
Sau la o altă variantă se pot adăuga 2 lingurițe de pătrunjel tocat mărunt, 2 lingurițe de salvie sau busuioc, cimbru și 1 cățel de usturoi.
Sau altă variantă: când la ingredientele de bază se amestecă 150-200 gr de morcov tăiat mărunt sau păstârnac.
14. Rețetă chiftele de legume (varianta ovo-vegetariană)
Ingrediente chiftele de legume (varianta ovo-vegetariană)
– 3 cartofi
– 1 ceapă
– 1 dovlecel
– 2 morcovi
– 1 rădăcină de pătrunjel
– 1 praz
– 2 linguri de pesmet
– 2 ouă
– 6 linguri de ulei
– 1 lingura busuioc verde tocat
– 4 linguri de făină
Pentru sos:
– 2 linguri de ulei
– 1 ceapă
– 2 căței de usturoi
– 2 linguri de stafide
– 2 linguri zeamă de lămâie
– 1 cană de vin alb sec
– 1 lingura de busuioc verde
– Sare
– Piper
Mod de preparare chitele de legume (varianta ovo-vegetariană)
Cartofii, ceapă, pătrunjelul, morcovii, usturoiul, dovlecelul și prazul se curată, se spală și se dau pe razătoare sau se toacă mărunt. Apoi pune legumele într-o strecurătoare și presează cu o lingură pentru a stoarce o parte din zeama.
Adăugă peste legume busuiocul tocat, ouăle battue, pesmetul, sarea s piperul, apoi amestecă.
Din compoziția obținută, porționează și modelează chiftelele, iar apoi trece-le prin faina și prăjește-le în ulei încins.
Prepararea sosului:
Ceapă și usturoiul tocate se călesc în ulei 3 minute, apoi trebuie să adaugi stafidele, vinul și zeamă de lamiae. Condimentează sosul cu sare și piper, apoi se fierbe 10 minute la foc domol.
La servire, pune câteva chifteluțe pe farfurie, iar deasupra adăugă câteva linguri de sos și presara busuioc verde.