Se spune că incașii adorau cartoful, prin anii 500 î.Hr.. Cartoful chiar era preaslăvit și existau ritualuri speciale în onoarea lui.
Prin secolul 16, cartoful a ajuns și în Europa, unde a devenit mâncare de bază în țări precum Irlanda sau Marea Britanie.
7.000 de tipuri de cartofi există în întreaga lume
La un moment dat s-a aflat la un pas de a fi interzis, după ce niște bucătari irlandezi au gătit pentru ospățul stăpânului frunzele și tulpinile cartofului provocând o intoxicație în masă.
În ciuda tuturor lucrurilor întâmplate, cartoful există și azi pe mesele oamenilor din toate colțurile pământului.
1. Rețetă de cartofi la cuptor
Ingrediente cartofi la cuptor
3 cartofi mijlocii
margarină sau unt topit
sare
pesmet fin.
Mod de preparare cartofi la cuptor
Se încălzește cuptorul (225 grade C). Se curăța cartofii, care trebuie să fie de aceeași mărime. Se ia fiecare cartof, se pune într-o lingură de lemn și se taie în felii subțiri, dar nu de tot (cuțitul să se oprească în marginea lingurii).
Cartofii astfel tăiați se pun cu partea tăiată în sus într-o formă unsă cu grăsime. Se ung cu grăsime și se coc în cuptor, la mijloc, cam 45 minute, până au căpătat culoare și sunt moi. Se ung cartofii cu grăsime de câteva ori în timpul coacerii. Se presara cu sare și pesmet spre sfârșitul coacerii.
2. Rețetă cartofi țărănești la cuptor
Ingrediente cartofi țărănești la cuptor
4 cartofi mari
1 căpățână usturoi
sare
piper
puțin cimbru sau boia (opțional)
4 linguri ulei
Mod de preparare cartofi țărănești la cuptor
Cureți cartofii de coajă, îi speli, îi usuci cu un șervet și îi tai în sferturi. Îi pui într-un castron și îi amesteci cu usturoiul zdrobit, uleiul, sare, piper și cimbru sau boia. Îi pui într-o tavă și-i dai la cuptor la foc mediu. Din când în când îi stropești cu puțină apă și sunt gata când devin rumeni aurii.
Merg de minune simpli sau cu o fripturică la grătar.
3. Rețetă cartofi țărănești la cuptor cu cârnați și murături
Ingrediente cartofi țărănești la cuptor cu cârnați și murături
cartofi galbeni
1 ceapă
1 grăunte mare de usturoi
2 linguri de pastă de roșii
1/2 ardei roșu
pătrunjel verde
1 ceașca apă călduță/supa strecurată
4-5 felii de kaizer/costiță/sunculiță țărănească
bucățele de praz verde și cârnați groși
1 pahar de bere neagră
sare, piper
Mod de preparare cartofi țărănești la cuptor cu cârnați și murături
Cartofii se curăța de coajă, se spală și se taie felii groase și dacă sunt prea mari se înjumătățesc. Se pun într-o tavă de cuptor și se adăuga o ceapă tăiată peștișori, usturoiul feliuțe, ardeiul bucățele mici 1 /2 ceașcă ulei și 1 ceșcuță apă călduță sau zeamă de supă. Apoi se bagă tavă la cuptor și se lasa 15 minute, se scoate și se adăugă și kaizerul tăiat feliuțe subțiri și pastă de roșii. Se dă din nou la cuptor și se lasă să se rumenească bine, iar la sfârșit se adăugă pătrunjel verde deasupra.
Cârnații se țin o jumătate de oră în bere neagră și se înțeapă cu furculița din loc în loc .Apoi se prăjesc pe plită, după care se înfășoară cu fir de praz verde și servesc alături de cartofii țărănești și de murături.
4. Rețetă cartofi țărănești la cuptor cu pui și citrice
Ingrediente cartofi țărănești la cuptor cu pui și citrice
1 kg cartofi (roșii)
2 cepe roșii de apă
2 copănele de pui
1 portocală
4 linguri de ulei din sâmburi de struguri
vegeta fără sare
piper roz proaspăt măcinat
boia dulce
mărar verde
Mod de preparare cartofi țărănești la cuptor cu pui și citrice
Cartofii se spală și se pun la fiert în coajă, în apă sărată. După 30 – 40 minute cartofii sunt fierți (se încearcă folosind o furculiță). Se scurg, se curăță de coajă și se taie cuburi. Se curăță ceapa și se toacă, cât mai mărunt și o amestecăm cu cartofii. Se asezonează cu vegeta fără sare și piper proaspăt măcinat și se amestecă cu grijă cartofii (să nu se sfărâme). Băgăm tava la cuptor pentru încă 10 sau 15 minute. Cartofii țărănești când sunt gata îi putem servi ca o garnitură la o friptură de pui, și cu felioare de citrice. Pe deasupra putem pune mărar verde tocat mărunt. Copanele sunt făcute separat la cuptor.
5. Rețetă cartofi la cuptor cu afumătură și cașcaval
Ingrediente cartofi la cuptor cu afumătură și cașcaval
1 kg cartofi
500 g cârnați afumați
300 g kaizer
300 g cașcaval
200 g brânză telemea
Mod de preparare cartofi la cuptor cu afumătură și cașcaval
Curățăm cartofii, îi feliem, îi așezăm într-un vas termorezistent, tapetat cu grăsime. Adăugăm peste ei brânză rasă. Completăm cu afumătura. Stropim cu o ceașcă de apă..și dăm la cuptor. Când sunt gata, adăugăm cașcavalul..și mai lăsăm câteva minute în cuptorul încins. Servim cu murături.
6. Rețetă cartofi la cuptor cu carne de porc
Ingrediente cartofi la cuptor cu carne de porc
1 kg carne de porc
1kg cartofi
2-3 căței de usturoi
200 ml vin alb
200ml ulei
1 ceașca cu apă
sare, piper
cimbru, mărar și pătrunjel.
Mod de preparare cartofi la cuptor cu carne de porc
Într-o tavă pt cuptor așezăm carnea și cartofii tăiați cuburi, presărăm sare, piper, cimbru, usturoi (tăiat feliuțe), turnăm vinul, apa și uleiul. Acoperim cu o folie de aluminiu și punem la cuptor (încălzit înainte) cam 20 min. După aceea luăm folia și lăsăm la rumenit. Când este gata presărăm mărar și pătrunjel deasupra.
7. Rețetă cartofi la cuptor cu ciuperci
Ingrediente cartofi la cuptor cu ciuperci
4-5 cartofi
5 ciuperci
1 ardei gras
praz
usturoi
mărar
sare
delikat
piper
ulei de măsline
lămâie.
Mod de preparare cartofi la cuptor cu ciuperci
Cartofii se vor tăia de două ori mai mai decât cartofii pai obișnuiți și se vor pune într-o tavă. Peste cartofi se vor pune ciupercile tăiate în patru, apoi ardeiul tăiat cubulețe, jumătațe de lămâie tăiată rondele și prazul tot rondele. Se mai adăugă sare, delikat, piper și uleiul de măsline. Tava se dă la cuptor pentru 30 min. Timp în care se va verifica să nu rămână fără ulei, se poate adăuga și puțină apă ca să nu se prindă.
După ce toate legumele său copt se va adăuga usturoiul pișat și mărarul. Este un deliciu! Se servește cald alături de o salată de vară sau murături.
8. Rețetă cartofi la cuptor cu kaizer și smântână
Ingrediente cartofi la cuptor cu kaizer și smântână
1 kg cartofi
250 g kaizer
300 g smântână
100 g cașcaval
1 lămâie
mărar
delikat
unt
Mod de preparare cartofi la cuptor cu kaizer și smântână
Se fierb cartofii, de preferat cu coajă. Cașcavalul ras se amestecă cu smântână și mărar (tocat mărunt). Cartofii fierți se taie felii și se așează un rând într-o tavă unsă cu unt. Se adăugă kaizer-ul tăiat fâșii subțiri, delikat după gust și zeamă de la o lămâie. Se mai așează un rând de cartofi peste care se toarnă smântâna și se presara puțin mărar și delikat.
Se lasă la cuptor (150 grade) timp de 20 min acoperit cu o folie de staniol și alte 10 min fără folie pt a se rumeni. De preferabil se pun la cuptor într-un vas mai adânc (oala).
9. Rețetă cartofi la cuptor cu brânză
Ingrediente cartofi la cuptor cu brânză
5-6 cartofi fierți
2 ouă
brânză felii
condimente de care vă plac
Mod de preparare cartofi la cuptor cu brânză
Cartofi fierți se curăța și se taie felii și se pun într-un vas Jena peste un pic de ulei de măsline. Se pun pe rânduri cartofi, brânză, tot așa dar ultimul rând să fie cartofi. Pește se pun condimentele și oula bătute și amestecate cu brânză rasă mare. Se pune la cuptor ptr 25 min. Se pot servi și lângă carne.
10. Rețetă cartofi la cuptor cu spanac
Ingrediente cartofi la cuptor cu spanac
cartofi mari
400 gr de spanac congelat
100 gr de parmezan râs
100 gr brânză feta
jumătate de ardei gras roșu (pentru culoare)
1 ceapă mică
4 linguri de ulei
sare, piper, boia de ardei dulce
Mod de preparare cartofi la cuptor cu spanac
Mai întâi fierbi cartofii în coaja, până poți înfige o furculiță în ei, apoi îi cureți și îi tai rondele subțiri.
Într-o tigaie, pui 2 linguri de ulei și călești câteva minute ceapa tocată, ardeiul tăiat cubulețe mici și spanacul. Apoi adaugi jumătate de pahar de apă
și lași cam 15 minute la fiert, condimentezi cu piper și sare. Pui compoziția într-o strecurătoare să se scurgă zeama lăsată de spanac, amesteci cu
brânză feta mărunțita.
Într-un vas de yena pui celelalte 2 linguri de ulei și formezi 2 floricele sau ce altă formă dorești din rondelele de cartofi. Presari cantități egale de parmezan ras pe fiecare în parte, apoi așezi spanacul și dai la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35-40 de min.
La urmă presari câte un vârf de boia și poți pune și câte-o lingură de smântână.
11. Rețetă cartofi la cuptor cu rozmarin și usturoi
Ingrediente cartofi la cuptor cu rozmarin și usturoi
1 kilogram de cartofi (de preferință roșii, care să nu se sfărâme la fiert)
50 ml ulei de măsline
3 căței usturoi
1 crenguță rozmarin (sau o linguriță de rozmarin uscat)
sare, piper
Mod de preparare cartofi la cuptor cu rozmarin și usturoi
Cartofii se curăță se coajă și se taie în bucăți mari. Se pun la fiert în apă rece cu puțină sare. Se fierb la foc mic aproximativ 15 minute. Cartofii nu trebuie să fie fierți de tot.
Se strecoară cu grijă cartofii și, cât sunt încă fierbinți, se amestecă cu uleiul de măsline, crenguța de rozmarin ruptă în bucăți mici și cățeii de usturoi tăiați în două.
Se pun cartofii într-o tavă și se bagă în cuptorul încins la 170 de grade unde se mai țin încă 10-12 minute până se rumenesc. Pentru a obține o culoare frumoasă, relativ uniformă, întoarceți o dată catofii în tavă.