Cartofii franțuzești au o crustă crocantă pe deasupra, rumenă și îmbietoare la gustat, care la tăiere ne dezvăluie o compoziție cremoasă de-ți lasă gura apă.
Cartofii franțuzești se pot adapta în funcție de dorințele și preferințele culinare ale bucătarului.
1. Rețetă cartofi franțuzești Dauphinoise – rețeta originală
Ingrediente cartofi franțuzești Dauphinoise – rețeta originală
6 cartofi fainosi (1 kg)
150 gr smantana acra (fermentata)
250 ml lapte gras (3.5%)
100 gr Emmentaler
1 lingura unt (30 gr)
1 catel usturoi
1 varf cutit nucsoara (preferabil proaspat razuita)
sare, piper
Mod de preparare cartofi franțuzești Dauphinoise – rețeta originală
Se freaca untul cu usturoiul strivit. Se unge un vas termorezistent (15 x 23 cm) cu un strat generos de unt aromat.
Se taie cartofii rondele subtiri (ca pentru chipsuri).
Se amesteca laptele cu smantana si nucsoara. Se incalzeste amestecul.
Se aseaza un strat de cartofi in vas. Se presara cu sare si piper dupa gust (eu pun mai mult piper fiindca imi place sa fie picant la final). Se continua asezarea straturilor in tava pana terminati cartofii. Ultimul strat va fi de cartofi presarati doar cu sare.
Distribuiti deasupra untul care v-a ramas.
Se toarna laptele cald intr-un colt al vasului, pana ajunge SUB ultimul strat de cartofi.
* poate nu veti folosi chiar tot amestecul, important este sa ajunga sub ultimul strat de cartofi, nici mai sus, nici mai jos
Acoperiti vasul cu folie de aluminiu si dati la cuptor la 180C pentru 30 minute
Scoateti folia, presarati deasupra branza razuita si mai lasati 30 minute la cuptor, tot la 180C, pana laptele scade, cartofii sunt facuti si branza este rumena.
Scoateti tava din cuptor si lasati sa se odihneasca timp de 15 minute. Serviti cald.
2. Rețetă cartofi franțuzești cu mozzarella și cremă de ciuperci
Ingrediente cartofi franțuzești cu mozzarella și cremă de ciuperci
700 – 800 g cartofi,
400 g ciuperci mixte (proaspete, înghețate sau conservate)
4 ouă,
200 g brânză mozzarella,
50 de grame de parmezan sau cașcaval
250 ml smântână,
50 g unt,
30 g pesmet,
mirodenii, sare.
Mod de preparare cartofi franțuzești cu mozzarella și cremă de ciuperci
Cartofii, de mărime mijlocie, spălați și necurățați de coajă, se fierb acoperit cca. 30 min, în apa clocotită, cât să-i cuprindă. În apă se pune o linguriță de sare, ca să nu se zdrobească. După ce s-au fiert, se lasă în apă rece pentru cca 10 min, apoi se taie în felii de cca 1/2 cm. Ouăle se pun într-un vas și se fierb cu o linguriță de sare cca 5-6 min, apoi se curăță de coajă. Separat, se prăjesc ciupercile, cu puțin vin alb, pentru circa 15 min (doar 5 minute dacă sunt conservate), iar la sfârșit se adaugă smântâna, cu diverse mirodenii (puțin piper, praf de ardei iute, nucșoară). Dacă sosul e prea gros, se poate lungi cu puțină apă fiartă, dar dacă ciupercile sunt proaspete, vor lăsa sucul natural și consistența va fi perfectă.
Într-un vas de cuptor, uns bine cu unt, se formează trei straturi de cartofi, între care se pun ouăle rupte în bucățele, cuburi de mozzarella și crema de ciuperci cu smântână.
La sfârșit, peste ultimul strat se presară parmezan ras. Se lasă la cuptor, la 180 de grade, în jur e 20 de minute sau până când parmezanul presărat se topește și capătă o culoare maronie.
Cine dorește să facă mai consistentă rețeta, poate adăuga bucățele sau cubulețe de suncă prăjite, cât mai slabe, deoarece există destul de mult unt și smântână și devine foarte grasă.
3. Rețetă cartofi franțuzești cu iaurt
Ingrediente cartofi franțuzești cu iaurt
1,5 kg cartofi
4 oua
150 gr iaurt
250 gr salam uscat feliat
1 rosie
100 gr cascaval
sare
piper
ghimbir
10 ml ulei
Mod de preparare cartofi franțuzești cu iaurt
Cartofii se curata si se pun in apa fiarta timp de 10 minute, dupa care se scot si se lasa la racit pana punem umbla cu ei. In acest timp se bat ouale cu iaurtul si cu condimentele pana la omogenizare. Dupa ce cartofii s-au racit acestia taie rondele si se impart in 3 parti egale iar prima parte se aseaza intr-o tava tapetata in prealabil cu ulei. Dupa ce se adauga primul rand de cartofi se adauga 1/3 din salam si 1/3 din compozitia de ou si iaurt si se repeta operatiunea in 3 straturi. deasupra se orneaza ultimul strat cu cascaval taiat/ras mare si o rosie taiata felii. Se lasa la cuptor timp de 30 min
4. Rețetă cartofi franțuzești cu smântână
Ingrediente cartofi franțuzești cu smântână
1 kg cartofi
6 oua fierte
200 g kaizer/sunca
300 g smantana
cascaval
branza de burduf
condimente
Mod de preparare cartofi franțuzești cu smântână
Spalam cartofii si ii fierbem pe jumatate. II curatam si ii taiem felii subtiri. Ungem un vas termorezistent cu unt, punem un strat de cartofi,ii condimentam cu sare, piper, rozmarin… unul de oua si sunca, smantana, apoi cascaval si branza. Procedam tot asa pana la epuizarea ingredientelor, ultimul strat trebuie sa fie de cartofi.
Bagam cartofii in cuptorul preincalzit, la 180 de grade, pana cand se rumenesc, aproximativ 20 de minute,
Inainte sa-i scoatem se poate adauga cascaval ras.
5. Rețetă cartofi franțuzești gratinați
Ingrediente cartofi franțuzești gratinați
1 kg cartofi
3 oua
150-200 gr branza burduf
50 gr cascaval
1 cubulet unt (pentru uns tava)
sare, piper
Sos alb
50 gr unt
1 lingura cu varf faina
100 ml lapte fierbinte
200 gr smantana acra
sare
Mod de preparare cartofi franțuzești gratinați
Se fierb cartofii in coaja pana intra furculita usor in ei. Se fierb ouale tari. Se curata cartofii de coaja si se taie felii. Se curata ouale si se taie felii.
Se prepara sosul alb astfel: se topeste untul pe foc mic. Se adauga faina si se amesteca pana este absorbita total in unt si arata ca o crema. Se adauga laptele fierbinte, incet, ca uleiul la maioneza si amestecand non-stop cu telul in sos… pana terminati laptele. Imediat ce ati terminat laptele adaugati smantana si amestecati rapid sa se omogenizeze. Lasati la fiert la foc mic, amestecand non-stop, pana sosul se ingroasa usor si arata ca o crema. Luati sosul de pe foc si adaugati putina sare in el.
Ungeti un vas termorezistent (15 x 23 cm) cu unt. Asezati un strat de cartofi peste care presarati sare (atentie! branza burduf este si ea sarata) si macinati piper negru. Deasupa puneti din loc in loc cateva felii de oua. Printre feliile de oua presarati branza burduf. Deasupra turnati 1/3 din sosul alb.
Reluati straturile pana terminati cartofii (mi-au iesit 3 straturi de cartofi, de aceea am folosit 1/3 sos alb peste fiecare). Ultimul strat va fi de cartofi presarati cu sare si piper. Deasupra se toarna restul de sos alb si se presara cascavalul razuit.
Se da la cuptor, la 200C, pentru 30-40 minute, pana branza e rumena.
6. Rețetă cartofi franțuzești cu pui
Ingrediente cartofi franțuzești cu pui
1 kg cartofi
250 gr telemea
100 gr cascaval
5 oua
100 ml smantana
condimente
Mod de preparare cartofi franțuzești cu pui
Cartofii se fierb in coaja,dar nu chiar de tot.Telemeaua se razuieste.
Ouale se bat spuma si se adauga smantana,condimentele si telemeaua razuita.
Cartofii se curata de coaja si se taie cubulete.Ouale batute se amesteca cu cartofii,se pun intr-un vas de yena si deasupra se razuieste cascaval.
Se pun la cuptor aproximativ 50 de minute. Pulpele condimentate se pun si ele la cuptor ,pana cand se rumenesc.
7. Rețetă cartofi franțuzești cu cârnați
Ingrediente cartofi franțuzești cu cârnați
700 gr cartofi fierti
4 oua fierte
2- 3 linguri ulei
100 gr carnati de casa afumati
100 gr cascaval
300 gr smantana
sare, piper
Mod de preparare cartofi franțuzești cu cârnați
Cartofi fierti se curata de coaja, se taie rondele sau cuburi, ( dupa preferinta), ouala se curata si ele de coaja si se taie rondele.
Se unge un vas termorezistent cu ulei, se aseaza jumatate din cantitatea de cartofi, ouale taiate, se condimenteaza cu sare si piper, adaugam carnatul taiat rondele, condimentam si adaugam restul de smantana si cascavalul ras.
Apoi asezam cealalta jumatate de cartofi, jumatate din cantitatea de smantana si jumatate din cantitatea de cascaval.
Introducem totul in cuptorul incalzit si lasam 30 min.
8. Rețetă cartofi franțuzești cu pesmet
Ingrediente cartofi franțuzești cu pesmet
cartofi rosii 1000 g.
oua 6 bucati
unt 50 g.
pesmet
cascaval 100 g.
smantana 50 ml.
sare iodata
Mod de preparare cartofi franțuzești cu pesmet
Cartofii se spala si se pun la fiert in apa cu putina sare, la foc potrivit, neacoperit, cca. 30 de minute. Ouale se pun la fiert in apa rece cu putina sare cca 6 minute, sa fie mai tari.
Dupa ce s-au fiert cartofii si ouale se curata de coaja si taie rondele. Se pregateste un vas termorezistent, tapetat cu unt si pesmet. Se aseaza primul strat de cartofi, apoi un strat de oua, cascaval ras si smantana. Se fac mai multe straturi pana se termina ingredientele. Ultimul strat sa fie de oua, cascaval si smantana. Cuptorul se incinge in prealabil, se introduce vasul si se lasa la copt cca. 15 minute, pana se rumeneste deasupra.
9. Rețetă cartofi franțuzești cu lapte
Ingrediente cartofi franțuzești cu lapte
1 kg cartofi
200 g branza telemea
1 cutie branza cu smantana fagaras (Monor)
50 g cascaval (eventual afumat)
150 ml lapte
2 oua
unt pt ungerea vasului
optional: oua fierte, kaizer, sunca etc.
Mod de preparare cartofi franțuzești cu lapte
Cartofii intregi se fierb la aburi si, cand se racesc un pic, se taie felii.
Intr-un castron se pun ouale batute, branza telemea rasa, branza fagaras, laptele si cascavalul si se omogenizeaza.
Se unge vasul termorezistent cu unt si se adauga un rand de felii de cartofi (asezati ca la musaca), un strat de compozitie si tot asa pana la final.
Se da la cuptor pana se rumeneste deasupra.
10. Rețetă cartofi franțuzești cu mozzarella
Ingrediente cartofi franțuzești cu mozzarella
12 cartofi maricei
8 oua fierte tari
3 oua crude
250 g telemea de vaca
200 g mozzarella feliata
300 smatana
sare
piper
100 g unt
Mod de preparare cartofi franțuzești cu mozzarella
Se pun cartofi cu coaja la fiert in apa cu sare. Se unge un vas de yena cu unt. se pune un strat de cartofi razi prin razuitoarea mare,se presara putina sare si piper alb.Se razuiesc 4 oua fierte tari,se pune si telemea razuita,putina sare (nu multa,ca are telemeaua)piper ,dupa care se pun felii de mozzarelle , dupa care se continua din nou cu cartofi,oua,telemea,mozzaralla.
Se bat 3 oua cu un praf de sare,se amesteca cu smantana dupa care se toarna compozitia in tava peste mozzarella.
Se pun bucatele de unt ,dupa care se da tava la cuptor pentru 35-40 minute la 170 grade. Se poate orna dupa preferinta fiecaruia.
11. Rețetă cartofi franțuzești cu jambon
Ingrediente cartofi franțuzești cu jambon
5-6 cartofi
2 oua
200g cascaval
100 g smantana
200 ml lapte
jambon feliat
Mod de preparare cartofi franțuzești cu jambon
Cartofii de pun la fiert intregi,in coaja in apa cu sare.Cand s-au fiert ii scoatem din vasul in care au fiert,ii curatam de coaja si-i taiem rondele.
Intr-un castran amestecam cascavalul dat pe razatoare,ouale batute cu putina sare,laptele si smantana.Se formeaza o compozitiz cremoasa.
Pregatim un vas de yena,il ungem cu putin unt si punem rondelele de cartofi intr-un singur strat.Urmatorul strat va fi compozitia de cascaval, smantana si oua.Presaram feliile de jambon,apoi stratul urmator va fi de cartofi si incheiem cu un strat subtire din compozitia cremoasa.
Acoperim vasul si-l dam la cuptor pana cand se formeaza o crusta deasupra