REȚETE BUDINCĂ‚: 12 rețete pentru budincă
Budinca este un desert ușor și foarte popular, poate fi preparată rapid și poate avea nenumarate arome. O recomandăm atât pentru mesele cu musafiri, cât și pentru micile reuninuni de familie. Răcoritoare sau pufoasă, budinca este gustoasă indiferent de modul în care o preparați. Azi vă aducem 12 rețete pentru budincă delicioasă.
1. Budincă cu cireșe
Ingrediente
Pentru cremă
– 800 ml lapte
– 50 g unt
– 10 linguri zahăr
– 4 foi gelatină
– 3-4 linguri rase făină
– 2-3 picături esență migdale
– 1 plic zahăr vanilat
– 1 praf sare
– 3-4 ouă
– 100 ml frișcă lichidă
– 600 g cireșe
– 100 g zahăr
– zeama de la două lămâi
Pentru blat
– 5 ouă
– 5 linguri zahăr
– 10 linguri griș
Preparare
Se pune laptele la încălzit. Se amestecă cu mixerul albușurile și gălbenușurile până se obține o cremă fină, se adaugă zahărul vanilat și esența de migdale, apoi făina și la sfârșit laptele și frișca. Se pune să fiarbă la baie de aburi și când se apropie să dea în clocot se adaugă foile de gelatină înmuiate în apă. Crema preparată se toarnă în ce formă doriți și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Pentru blat, se bat albușurile spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul, gălbenușurile și grișul. Compoziția se pune într-o tavă de tartă la cuptor. După ce s-a copt, se lasă la răcit, apoi se pune deasupra compoziția de budincă și se dă o oră la rece. Între timp, se curăță și se spală cireșele, se taie jumătăți, se amestecă cu zahărul și zeama de lămâie și se lasă să fiarbă 5-10 minute. După ce s-a răcit budinca, se ornează cu cireșele însiropate și cu frunzulițe de mentă.
2. Budincă cu fructe uscate
Ingrediente
– 300 g stafide galbene,
– 100 g stafide negre,
– 100 g smochine,
– 100 g curmale,
– 100 g prune uscate,
– 100 g migdale prăjite,
– 100 g făină,
– 300 g pesmet,
– 100 ml coniac,
– 100 g unt,
– 100 g zahăr brun,
– 5 ouă,
– coajă rasă de lămîie și portocală,
– 1 linguriță scorțișoară măcinată,
– 1 vârf de cuțit de nucșoară rasă,
– 1 vârf de cuțit de ienibahar măcinat,
– 1 linguriță ghimbir
Preparare
Curățați migdalele de coajă, zdrobiți-le și amestecați-le cu smochinele, curmalele, caisele, prunele tăiate mărunt și stafidele. Turnați peste ele coniac, acoperiți-le și lăsați-le la macerat 24 de ore. Frecați untul cu zahărul spumă, adăugați coaja rasă de lămîie și de portocală, apoi ouăle, pe rând fructele macerate scurse, scorțișoara, nucșoara, ienibaharul și ghimbirul. Adăugați pesmetul, făina și amestecați-le bine. Turnați compoziția într-un bol termorezistent uns cu unt, presând bine. Acoperiți cu un capac uns cu unt, așezați deasupra o greutate și fierbeți bolul la bain-marie aproximativ 5 ore, având grijă ca apa să-l acopere până la jumătate din înălțimea lui. Lăsați budinca la răcit în aceeași poziție până ce se întărește compoziția. Răsturnați-o cu grijă pe un platou adânc, îndepărtați bolul și decorați cu fructe proaspete. Lăsați-o la răcit până la momentul servirii.
3. Budincă cu sos alb și brânză
Ingrediente
– 150 g brânză telemea sau jumătate telemea și jumatate brânză de burduf sau cașcaval,
– 100 g unt sau margarină,
– 100 g făină,
– 4 – 5 ouă,
– 1/2 l lapte,
– sare.
Preparare
Se ia un vas emailat, se topește puțină grăsime în care se toarnă făină și apoi se stinge cu laptele fierbinte, adăugat în 2-3 rânduri, amestecând bine de fiecare dată, până se desfac toate cocoloașele formate. Se ia de pe foc și se lasă puțin la răcit. Când sosul este aproape rece, se pun gălbenușurile și brânza rasă. Dacă brânza nu a fost suficient de sărată, compoziția se sărează înainte de a pune albușurile, amestecându-se bine. Albușurile se bat spumă și când albușul este tare și omogen se deșartă peste compoziție și se amestecă ușor, cu telul, prin mișcări de sus în jos. Compoziția se pune într-o cratiță de 2 l, unsă abundent cu margarină solidă și tapetata cu pesmet sau făină care, apoi, se introduce în cuptorul bine încins în prealabil. Se lasă 30-40 minute până când budinca se rumenește frumos. Nu se deschide cuptorul 20 minute. Când se scoate din cuptor, se trece cu cuțitul pe margine, ca budincă să se desprindă dacă s-a lipit, apoi se pune farfuria de servit deasupra ei și se răstoarnă.
4. Budincă cu dovleac și mere
Ingrediente
– 800 g dovleac,
– 2 mere,
– 2 linguri crupe de griș,
– 4 ouă,
– 1 pahar de lapte,
– 4 linguri de unt,
– 2 linguri de zahăr,
– 2 linguri de stafide,
– 1 pahar de smântână.
Preparare
Dovleacul se curăță de coajă, se taie bucățele mici, se fierbe puțin în lapte cu unt. Se toarnă crupe de griș și se fierbe până este gata, amestecându-se permanent. Merele curățate de coajă se dau prin răzătoare, se amestecă cu dovleac, stafidele opărite, gălbenușurile bătute și albușurile, bătute separat cu zahăr. Masa obținută se pune pe o tavă unsă cu unt, se acoperă cu un strat subțire de smântână și se dă la cuptor. Înainte de a se servi, budinca se acoperă cu smântână.
5. Budincă de ciocolată cu struguri și stafide
Ingrediente
– 4 bucăți gălbenuș
– 125 grame unt
– 0.5 grame sare
– 25 grame cacao
– 125 grame făină
– 25 grame ciocolată neagră (peste 60% cacao)
– 75 grame ciocolată albă
– 50 grame stafide (înmuiate în rom sau cognac)
– 100 grame struguri
– 150 ml smântână (sau frișcă, pt. sos)
– 75 grame zahăr brun (pentru sos)
– 25 grame unt (pentru sos)
Preparare
Frecați untul cu zahărul până când obțineți o compoziție cremoasă în care adăugați pe rând ouăle. În alt vas amestecați făina, sarea, cacaoa, ciocolata albă și neagră ruptă în bucățele de 5-8mm, apoi turnați acest amestec în compoziția cu ouă. Amestecați bine. Repartizați compoziția în 6 castronele termorezistente unse cu unt și tapetate cu făină. Puneți mai întâi câte 2 linguri de compoziție, apoi așezați un strat de stafide și de boabe de struguri, după care turnați din nou compoziție. Acoperiți castronelele cu folie aluminată, prinsă cât mai strâns deasupra. Puneți-le într-o tavă în care este apă până la jumătatea castroanelor. Puneți tava la cuptor, pentru aproximativ 1 oră, la foc potrivit. Când budinca este gata, iese ușor din castron și poate fi răsturnată pe farfurioare. Pudrați cu cacao prin strecurătoare. Pentru sos, puneți la foc mic smântâna, zahărul și untul, amestecați și țineți vasul pe foc până când se dizolvă zahărul și amestecul este omogen. Turnați sosul cald peste budinci. Presărați deasupra un strat fin de cacao.
6. Budincă de ciocolată cu tofu și ceai verde
Ingrediente
– 1 cutie tofu în saramură, lăsată peste noapte în apă
– 1 cană lapte de soia cu ciocolată
– 3 tablete ciocolată, preferabil amăruie
– 1 lingură frunze de ceai verde
– 1 linguriță pudră matcha, opțional pentru decor.
Preparare
Pentru a scăpa de gustul sărat, brânza tofu trebuie păstrată în apă peste noapte. Eu am lăsat-o fără să schimb apa și s-a simțit un gust puțin sărat. Dacă nu dorești asta, schimbă apa de 2 ori înainte să folosești tofu. Pune la fiert laptele de soia cu frunzele de ceai verde, iar când dă în clocot stinge focul. Lasă laptele să se răcească și să prindă aromă de la ceai. Strecoară apoi laptele pentru a scăpa de frunzele de ceai. În paralel, scurge tofu de apă și tai-o cubulețe. Topește ciocolata la bain-marine, amestecând puțin spre final pentru omogenizare. Mărunțește tofu la blender până devine o cremă densă. Adaugă ciocolata treptat, alternând cu laptele de soia până obții o cremă uniformă. Pune budinca în forme și las-o la frigider cel puțin o oră. Presară ceai verde matcha pe deasupra înainte de servire.
7. Budincă de orez cu banane
Ingrediente
– 250 grame orez
– 1 litru lapte
– 200 grame zahăr
– 4 ouă
– 1 praf sare
– 1 plic zahăr vanilat
– 3 banane
– scorțișoară
Ingrediente
Se fierbe orezul cu laptele și un praf de sare. Se separă albușurile de gălbenușuri, iar albușurile se bat spumă. Când orezul este aproape fiert, se pune zahărul și zahărul vanilat. Se mai fierbe puțin pentru a se dizolva zahărul. Se ia de pe foc, se lasă să se răcorească puțin, apoi se adaugă gălbenușurile pe rând, amestecând bine. Se încorporează în amestecul de orez și spuma de albușuri. Într-o tavă unsă cu unt se toarnă 1/2 din cantitatea de orez, se pune un rând de banane tăiate rondele, apoi restul de orez. Se dă 30 de minute la cuptor, până se rumenește frumos. Deasupra se presară scorțișoară. Se pot folosi și alte fructe, după dorință.
8. Budincă de gutui cu fistic
Ingrediente
– 3-4 gutui potrivite
– 6 foi gelatină
– 175 g zahăr tos
– 800 ml apă
– zeama și coaja de la 1-2 lămâi
– un plic zahăr vanilat
– un praf anason
– un praf scorțișoară
– 250 g fistic prăjit
Preparare
Se spală gutuile și se taie cubulețe. Se presară zahărul, zahărul vanilat, scorțișoara, anasonul, coaja și zeama de lămâie. Se pun foile de gelatină în apă rece să se înmoaie. Peste gutui se toarnă 800 ml apă rece și se pun să fiarbă la foc mic. Se amestecă încontinuu și, când au început să se înmoaie, se dau deoparte și se pasează cu blenderul. Se scurge gelatina de apă, se adaugă în piureul de fructe și se lasă să se răcească. Se mărunțesc sâmburii de fistic. Se toarnă compoziția de gutui în forme și deasupra se presară fistic. Se lasă să se răcească.
9. Budincă cu paste și brânză
Ingrediente
– 400 g paste
– 5 bucăți ouă
– 1 linguriță sare
– 250 g brânză telemea
– 100 g brânză dulce
– 2 linguri smântână
– 1 plic zahăr vanilat
– 100 g unt
– 2 linguri zahăr
– 2 linguri pesmet
Preparare
Se fierb pastele în apă cloco-tită cu o linguriță de sare. După ce au fiert, se scot în sită, se trec printr-un jet de apă rece și se pun într-un bol. Se rade brânza deasupra, se pune untul moale, brânza dulce, smântâna, zahărul vanilat și ouăle unul câte unul. Se amestecă bine cu o lingură de lemn și se toarnă în forme de ceramică tapetate cu unt și cu pesmet sau zahăr tos. Se bagă în cuptorul încins. Se lasă la 150°C până se rumenesc și se servesc simple sau cu zahăr.
10. Budincă de orez cu șofran
Ingrediente pentru patru porții
– 200 g. orez pentru fiert
– 4 dl. apă
– o jumătate de linguriță de sare
– 1 l. lapte
– 2 ouă
– 100 g. migdale măcinate
– 100 g. zahăr brun
– 1 pachețel șofran (2 g)
Preparare
Se fierbe orezul în apă cu sare, 10 minute. Se adăugă apoi laptele și se fierbe încă 20 minute amestecând din când în când, la foc mic. Timpul de fierbere poate varia în funcție de orezul folosit. Se lasă să se răcească puțin. Se adăugă ouăle, șofranul, zahărul și migdalele. Se amestecă bine și se toarnă într-o formă de cca. 20 cm diametru, unsă cu unt. Se coace la 200 grade, 20-30 minute. Se degusta cu frișcă și cu o dulceață specială gotlandeză. Numele ei e Salmbärssylt, salmbär fiind un fruct specific gotlandez, care seamănă cu murele, iar sylt fiind dulceață. Sigur se găsește la Ikea de cumpărat. Dacă nu, atunci merge perfect cu dulceață de mure.
11. Budincă de orez cu dovleac și lapte de cocos
Ingrediente
– 1 baton de vanilie;
– 1 baton de scorțișoară, rupt în două;
– 2 bucăți de cardamom, crăpate;
– 3 cuișoare;
– puțină nucșoară;
– o cutie de 500 ml de lapte de cocos
– 750 ml lapte de vacă;
– 500 g de dovleac plăcintar;
– o cutie mică (200 ml) de smântână lichidă;
– 2 linguri cu vârf de zahăr brun;
– coaja rasă și sucul stors de la o portocală mare și-o lămâie potrivită;
– 200 g de orez cu bob rotund.
Preparare
Dovleacul se curăță de coajă, se dă prin răzătoare și se pune la călit într-o tigaie cu o nucă de unt. Se gătește la foc mic, acoperit, până se evaporă apa și se înmoaie. Batonul de vanilie se taie pe lung și se pune într-o cratiță înfierbântată (de preferință una mai lată, cu fund gros, care să poată fi apoi dată la cuptor) alături de restul condimentelor, cu excepția nucșoarei. Se lasă câteva secunde, maxim 30, până își eliberează aromele și uleiurile. Se adaugă laptele de cocos și cel de vacă și se aduc la punctul de fierbere. Se adaugă zahărul, nucșoara, coaja de citrice și dovleacul. Se fierb la foc mic încă 5 minute, amestecând continuu până la dizolvarea zahărului, apoi se pune orezul spalat în doar 2 ape (pentru a nu pierde foarte mult amidon, acesta ajuta la consistență). Se fierbe în continuare la foc mic, amestecînd periodic. Când orezul e aproape fiert se pune smântâna și sucul de portocală & lămâie, se ia oala de pe aragaz și se bagă în cuptorul preâncălzit, până re rumenește frumos deasupra (să fi fost vreo 15 minute…).
12. Budincă cu zmeură și pere
Ingrediente
– vanilie, 1 linguriță
– margarină, 1 lingură
– lapte degresat, 1/3 căni
– zmeură proaspătă sau congelată, 1 cană
– pere decojite și tăiate bucățele
– zahăr pudră, 1 linguriță
– ou, 2 bucăți
– zahăr granulat, 1/4 cană
– făina, 2 linguri
Preparare
Încălziți cuptorul la 200° C. Ungeți o farfurie de 23 cm cu margarină. Pudrați perele și zmeura cu o lingură de făină. Distribuiți în mod egal fructele pe farfuria pregătită. Într-un bol mediu, cu ajutorul unui tel bateți ouăle, laptele, zahărul, vanilia și făina rămasă până la omogenizare. Turnați amestecul peste fructele din farfurie.Coaceți 12-15 minute sau până devine pufos. Răciți 10 minute înainte de servire. Pudrați cu zahăr.
Poftă bună!