Rețete ardei umpluți: 12 rețete de ardei umpluți
Ardeiul umplut este un preparat pe care îl găsim atât în bucătăria românească, dar și în cea internațională.
La preparare sunt folosiți de obicei ardeii grași sau gogoșarii – umpluți cu diverse ingrediente precum carne, orez, ceapă, verdețuri, smântână, brânză sau iaurt.
În funcție de ingredientele pe care le alegem ca umplutură, ardeiul poate fi un preparat de post sau nu.
1. Rețetă de ardei umplut cu carne de porc
Ingrediente ardei umplut cu carne de porc
Pentru 4 persoane:
9-10 ardei grași mai măricei
600 g carne de porc tocată
150 g orez
1-2 cepe
1-2 morcovi tineri
1 legătura mărar și pătrunjel
300 ml bulion
50 ml ketchup
3 linguri faina
1-2 lingurițe zahăr
200 ml smântână
2-3 roșii
sare, piper, paprika (opțional 1 cub concentrat ciuperci sau costiță afumată)
50 ml ulei
Mod de preparare ardei umplut cu carne de porc
Se scot cotoarele ardeilor și se scutură bine de semințe. Se pune carnea tocată într-un lighenaș sau castron mai mare.
Într-o tigaie puneți 2 linguri de ulei și căliți ceapă tocată și morcovul râs pe razătoarea mare fără a le prăji, cu puțină apă, ketchup sau roșii curate de pielita și tocate, apoi adăugați orezul, condimentele și lăsați până scade zeama. Răsturnați conținutul peste carnea tocată, adăugați verdeață tocată, eventual și cubul de concentrat. Omogenizați compoziția.
Umpleți ardeii și puneți-i apoi într-o tigaie cu ulei fierbinte, nu-i prăjiți prea tare, doar îi opăriți în ulei și îi întoarceți apoi cu gura în jos pentru a forma o crustă ca un capac. Se vor curata de pielite mult mai ușor.
Puneți ardeii pe un pat de felii de roșii, cu apă și bulion cât să-i acopere și felii de roșii deasupra. Fierbeți-i la foc mic, cu capac aproximativ 30 minute.
În tigaia în care ați prăjit ardeii faceți sosul: peste zeama rămasă adăugați bulionul, zahărul, paprikă, 2-3 linguri de făină desfăcută în apă sau bulion și amestecați totul bine, dar nu fierbeți pentru că veți adăuga acest sos peste ardei. Dați la cuptor încă 30 minute la foc mic, să se închege sosul și se se rumenească frumos ardeii.
Se servesc calzi cu smântână și cu verdeață tocată.
2. Rețetă de ardei umpluți cu carne de vită
Ingrediente ardei umpluți cu carne de vită
umplutură:
400 gr orez (e bună și spărtură de orez)
600 gr carne de vită tocată (cumpăr de unde aleg carnea și o toacă în fața mea)
2 cepe medii
2 linguri boia
1 lingura piper (asta și după gust)
1 lingura delikat de legume sau sare după gust
o legătură frunze de pătrunjel
o legătură mărar
cimbru
o roșie mare ( sau o lingură de pastă de tomate)
2 ouă
20 ardei mici
1,5 l suc de roșii
Mod de preparare ardei umpluți cu carne de vită
Am spălat bine ardeii și i-am pregătit pt umplut (se taie partea de sus cu cotorul).
Umplutură: am pus într-un bol orezul, carnea tocată, ceapă tăiată mărunt, roșia decojita și tăiată mărunt, pătrunjelul, mărarul și cimbrul spălate bine și tăiate mărunt, piper, sare (sau/și delikat) ,boiaua și ouăle și le-am amestecat foarte bine.Încerc să evit prăjirea în ulei (când pot!)Dacă nu este grasă deloc carnea se poate adăuga și o lingură de ulei. Dacă rămâne umplutură (asta depinde de mărimea ardeilor) eu o pun într-o pungă în congelator, pt altă dată.
Am umplut cu o lingură ardeii (se îndeasă bine umplutură) și i-am așezat în oală mai înghesuiți să nu se ridice și cu gura în sus. Am tăiat bucăți sorici de porc afumați (că aveam, dacă nu, se poate cumpăra sunculita țărăneasca sau bacon, sau chiar bucăți de slănină) și i-am pus printre ardei.
Am amestecat sucul de roșii cu apă (să fie suficient să acopere de vreo 4 degete ardeii) și l-am condimentat cu delikat/sare, piper, zahăr (dacă e acru sucul), ketchup. Apoi am turnat peste ardei, cu grijă, pe margini, să nu deranjeze ardeii.
Am pus pe foc pe aragaz până când a început să dea în clocot apoi am mutat oala în cuptor și am lăsat-o acolo la foc mediu 1 oră.
3. Rețetă ardei umpluți cu orez și ciuperci
Ingrediente ardei umpluți cu orez și ciuperci
ceapa alba2 bucăți
ardei gras1 kg
orez1 kg
morcov4 bucăți
ceapă alba2 bucăți
ciuperci400 g
pătrunjel verde
cimbru
ulei de floarea-soarelui300 ml
pasta de tomate100 g
piper alb
sare
Mod de preparare ardei umpluți cu orez și ciuperci
Ardeii grași se taie la cotor și se scot sâmburii, se spală în jeturi de apă
Se curată, se spală și se taie ceapă julien. Morcovii se curată, se spală și se dau pe razătoarea mică;
Într-un vas se pune 300 ml ulei, se pune vasul la foc. Când uleiul s-a încins se pun ceapă și morcovii și se amestecă timp de 15 minute;
Se adăugă apoi orezul spălat, bulionul și condimentele, se lasă la foc circa 15 minute amestecându-se continuu. Se lasă la răcit;
Se adăugă pătrunjelul tocat mărunt. Se pun apoi ciupercile tăiate mărunt și se lăsă pe foc 10 minute;
Ardeii se umplu cu această compoziție și într-o tigaie se rumenesc puțin pe toate părțile unul câte unul. Se așează apoi într-un vas cu partea deschisă în sus, se pune apă până la nivelul lor și se lasă la fiert.
4. Rețetă ardei umpluți cu cremă de brânză și mărar
Ingrediente ardei umpluți cu cremă de brânză și mărar
6 bucăți de ardei gras
200 gr brânză telemea
100 gr brânză dulce
50 gr unt
1 legătura mărar
Mod de preparare ardei umpluți cu cremă de brânză și mărar
Se obține o pastă de brânză din telemea și brânză dulce, la care se adăugă mărarul tocat mărunt. Ardeiul se spală și i se scot semințele. Se umple cu pastă de brânză și se așează pe platouri. Se ornează cu verdeață tocată
5. Rețetă ardei umpluți cu cartofi, brânză și ou
Ingrediente ardei umpluți cu cartofi, brânză și ou
10 ardei grași
10 cartofi potriviți
4-5 ouă
brânză telemea după preferința
cașcaval
verdețuri proaspăt tocate
Mod de preparare ardei umpluți cu cartofi, brânză și ou
Fierbem cartofii, îi curățăm și-i dăm pe razătoarea mare sau îi zdrobim nu foarte fin. Adăugăm ouăle, brânză, verdețurile și amestecăm. Tăiem ardeii în jumătate , scoatem cotorul și semințele și îi umplem cu amestecul de cartofi. Punem puțin ulei într-o tavă, apoi ardeii umpluți și coacem la temperatură înaltă. Când sunt aproape gata radem cașcaval pe ei și îi mai lăsăm să se rumenească un pic. Se pot servi cu puțin sos de usturoi.
6. Rețetă ardei umpluți de post la cuptor
Ingrediente ardei umpluți de post la cuptor
8 sau 10ardei grași roșii
1 cutie ciuperci tăiate (500 gr)
100 g orez
1 ceapă roșie
1 cutie roșii în suc
1 legătura pătrunjel verde
vegeta
piper proaspăt măcinat.
Mod de preparare ardei umpluți de post la cuptor
Ceapă se toacă și se călește în ulei încins. Se adăugă ciupercile tăiate și orezul, spălat în prealabil. Când ceapă devine sticloasă, se stinge cu o cană de apă, se adaugă 1 lingura de vegeta și se lasa să fiarbă până când se înmoaie orezul. Se stinge focul, se adăugă verdeață tocată. Cu acest amestec se umplu ardeii. Ardeii umpluți se aranjează într-o cratiță. Se toacă roșiile și se pun, împreună cu sucul de roșii, peste ardeii umpluți. Se adăugă și apă cât să acopere ardeii. Se acoperă cratița cu ardei umpluți și se dă la cuptor 45 – 60 min.
7. Rețetă ardei umplut cu pește
Ingrediente ardei umplut cu pește
7-10 buc.ardei gras
700 g file de peste alb (cod,salău)
orez după gust(2-3 linguri)
2 cepe
1-2 buc ardei gras roșu sau capia
suc de roșii după gust
2-3 roșii
ulei de măsline
1/2 leg. pătrunjel
1-2 leg. mărar
un morcov râs
sare,piper,cimbru
200 ml vin alb
Mod de preparare ardei umplut cu pește
Orezul se curăța de impurități,se spală și se fierbe pe jumătate în apă rece cu câteva picături de ulei.După ce a fiert se scurge bine.
Ceapă și ardeiul se curată,se spală și se toacă mărunt. Într-o tigaie se cu ulei încins se călește ceapă,se adăugă orezul,morcovul râs,ardeiul .Când s-au călit și s-a legat compoziția se stinge focul și se lasă la răcit.
Peștele spălat ,zvântat se toacă mărunt sau se da prin mașina de tocat carne și se amestecă cu compoziția de mai sus,cu pătrunjelul,mărarul tocate foarte mărunt și se potrivește de sare,piper,cimbru.
Cu această compoziție se umplu ardeii curățați de cotoare,semințe,spălați și scurși de surplusul de apă.
După umplere ardeii se trec cu compoziția prin faina și se așează într-o tavă dacă îi umpleți tăiați pe jumătate sau într-o crăticioara sau vas de lut dacă îi umpleți întregi. Se toarnă sucul de roșii și roșiile tăiate felii,câteva cubulețe de ardei gras tocat ,vinul și se introduce la cuptor pentru a se rumeni frumos.După ce opriți focul puteți presăra deasupra mărar tocat.
8. Rețetă supă de ardei umplut
Ingrediente supă de ardei umplut
500 g carne tocată amestec vită și porc
75 g orez
o ceapă
2 ouă
piper
sare
boia de ardei
un morcov
o rădăcină pătrunjel
o rădăcină mică țelina
10 ardei grași
frunze de pătrunjel verde – 3 sau 4 linguri de ulei
o lingură de făină
500 ml suc de roșii (bulion)
Mod de preparare supă de ardei umplut
Mai întâi se curăța zarzavatul. Se curăța morcovul, pătrunjelul și țelină, se spală și se scot cotorii de la ardei. Morcovul, pătrunjelul și țelină se taie în 4 și se pun la fiert într-o oală cu 5 litri de apă.
Într-un castron se amestecă carnea tocată, ouăle, ceapă tăiată fin, orezul spălat din mai multe ape, sare, boia și piper după gust.
Cu această compoziție se umple ardeii și se pun în oală alături de zarzavat. Este posibil să mai rămână din compoziție, depinde cât de mari sunt ardeii. Dacă îi preferați mai mici, așa ca mine o să vă mai rămână sigur. Nici o problemă, îi faceți perișoare mici și le puneți în oală la fiert.
După aproximativ o oră, când s-au fiert ardeii umpluți, se prepară un sos românesc (rântaș, că în Ardeal); se încinge uleiul, se adăugă faina amestecandu continuu pentru a nu se arde, iar când culoarea este gălbui deschis se pune o jumătate de linguriță de boia de ardei și imediat sucul de roșii. Se dă în clocot, apoi se deșartă peste supa din oala. Se mai lasa supă la fiert aproximativ 2 sau 3 minute pentru a se fierbe împreună cu sosul de roșii.
Deasupra se pun frunze de pătrunjel verde.
9. Rețetă ardei umpluți cu legume și carne de curcan
Ingrediente ardei umpluți cu legume și carne de curcan
o pulpă de curcan partea de sus
2 morcovi
1 dovlecel
1 felie de țelina
2 cepe
2 cănuțe de orez
pătrunjel
o cutie de bulion
10 ardei
delicat
sare, piper
două ouă
Mod de preparare ardei umpluți cu legume și carne de curcan
Legumele se dau pe razătoare, carnea de curcan se taie cubulețe și ceapă se toacă mărunt și începem să amestecăm ingredientele.
Legumele, orezul, carnea, le condimentam, la sfârșit punem ouăle și ardeii după ce au fost curățați și spălați începem să-i umplem.
După ce i-am umplut se pun într-o cratiță și se lasa să fiarbă cam 1 oră și 30 min.
După o oră, punem bulionul și înainte să fie gata facem un sos din 2 linguri de făină și îl turnam peste ardei.
10. Rețetă ardei umpluți cu varză
Ingrediente ardei umpluți cu varză
4 kg de ardei grași
5-6 kg de varză albă sau roșie
200 g de sare grunjoasa
3 l de apă
1 l de oțet
piper boabe
foi de dafin.
Mod de preparare ardei umpluți cu varză
Pentru ardeii umpluți cu varză pentru iarnă, 4 kg de ardei grași se spală și se curăța de cotor și semințe. 5-6 kg de varză albă sau roșie tăiată și 200 g de sare grunjoasa se amestecă ușor și se lasa să stea timp de 2 ore. Se stoarce apoi varza bine, după care se umplu ardeii. Se fierb apoi 3 l de apă cu 1 l de oțet, piper boabe, foi de dafin, apoi, călduț, punem peste ardei. Legăm borcanele și le dăm la beci. Mirodeniile se pun după gust.
11. Rețetă ardei umpluți ca în Moldova
Ingrediente ardei umpluți ca în Moldova
Ardei gras roșu
orez (câte o lingură pentru fiecare ardei)
ceapă (5-6 bucăți pentru 10 ardei)
morcovi
cimbru
pătrunjel verde
ulei, sare.
Mod de preparare ardei umpluți ca în Moldova
Prepararea umpluturii: Tăiați ceapa mărunt, puneți-o într-un vas pe foc, cu puțină sare. Amestecați des, iar la nevoie, adăugați 2-3 linguri de apă. Dupa cîteva minute puneți morcovul ras. Cînd ceapa s-a înmuiat, adăugați orezul spălat. Completați cu apă pînă ce orezul este acoperit. Lăsați să fiarbă. Cînd este aproape fiert, dați la o parte de pe foc. Lăsați să se răcească, apoi condimentați cu cimbru, pătrunjel sau mărar tocat mărunt. Potriviți de sare și ulei.
Prepararea ardeilor: Spălați ardeii, scoateți-le cotorul și scuturați-i bine pînă cînd cad toate semințele. Umpleți cu compoziția de mai sus. Așezați într-un vas în care adăugați crenguțe uscate de mărar. Dacă rămîne orez, acesta poate fi pus printre ardei. Separat faceți un sos de roșii și turnați peste ardei. Acoperiți vasul și dați la cuptor.
12. Rețetă ardei umplut cu brânză la cuptor (rețetă bulgărească)
Ingrediente ardei umplut cu brânză la cuptor (rețetă bulgărească)
3 ardei mici (kapia )
100 gr brânză telemea (de capra)
100 gr cașcaval
50 gr brânză de vacă
1 lingură smântână (sau iaurt)
cateva fire de marar
1 gălbenuș de ou
1/4 linguriță piper negru
Mod de preparare ardei umplut cu brânză la cuptor (rețetă bulgărească)
Se pun ardeii in cuptor la 250C si se coc cca 25-30 minute, se intorc la mijlocul timpului ca sa prinda culoare pe toate partile. Se pun intr-un vas, se presara sare si se acopera cu folie ca sa se „abureasca” un pic si sa fie mai usor de curatat.
Pana atunci preparati umplutura: se dau pe razatoarea mica telemeaua si cascavalul. Se adauga branza de vaca, iaurtul si oul. Se omogenizeaza totul bine pana obtineti o pasta. Se condimenteaza cu mult piper si marar.
* in loc de marar puteti folosi oregano sau ierburi Provence.
Ardeii copti se curata de coaja, cu grija sa nu se rupa.
Se face o incizie de la codita pana aproape de varf si se decupeaza o felioara subtire (cat jumatate de deget) ca sa aveti spatiu de manevra pentru urmatorii pasi.
Prin incizia facuta curatati ardeii de cotoare si seminte.
Cu o lingurita umpleti ardeii. Presarati peste zona cu umplutura putin cascaval razuit ca sa prinda crusta frumoasa cand se coc.
Se pun ardeii intr-o tava termorezistenta si se introduc sub grill (focul sa vina de sus) pentru cca 10 minute, pana branza se rumeneste frumos. Daca nu aveti grill, dati-i la cuptor la 200C pana se rumenesc.
Se servesc calzi.