Reţeta Balik Ekmek (peşte în pâine) este o reţetă turcească, un preparat simplu cu un gust special şi servire rapidă. Reţeta a fost preluată din Istanbul, de sub Podul Galatei (podul care leaga zona Tacskim-Tunel de Sultanahmet) şi poate fi testată la Peter’s Kitchen, pe strada Speranţei, Nr. 6 Sector 2, Bucureşti.
Ingrediente:
90/100 g file de macrou (neafumat)
½ ceapă roşie
½ roşie proaspătă
1 buc. ciabatta (sau o jumătate de pâine normală)
½ legatură pătrunjel proaspăt
Zeama de la ½ lămâie
1 linguriţă maioneză light
½ linguriţă ulei de măsline extravirgin
Sumac
Piper proaspat macinat
Sare
Mod de preparare:
Macroul se spală bine, se şterge cu un prosop de hârtie şi se asează pe o tigaie din teflon încinsă în prealabil, pe partea cu pielea.
Pentru a rămâne suculent, peştele se găteşte maximum 3 minute pe fiecare parte, la foc potrivit, stropit cu suc de lămâie şi asezonat cu sare şi piper.
Ceapa, roşia şi pătrunjelul se toacă mărunt, din cuţit, se asezonează şi se amestecă cu pătrunjelul, uleiul de măsline şi sumacul.
Între timp, se taie în jumatate, pe orizontală, chifla de ciabatta (sau jumătatea de pâine) iar partea de jos se unge cu maioneza.
Se montează macroul pe felia de ciabatta şi se adaugă peste el tocătura de legume.
Mod de servire:
Se poate servi cu cartofi la cuptor sau prăjiţi însă reţeta autentică este fără garnitură.
Timp de preparate: 15 minute
Porţii: 1 porţie.
Secretele Bucătarului
Maioneza se poate înlocui cu iaurt gras.
Pentru a respecta reţeta autentică, ciabatta poate fi înlocuită cu jumătate de pâine normală.