Pentru a face un Kurtos Kalacs autentic, ca-n Harghita, ai nevoie de următoarele ingrediente:
– 1 kg făină
– 200 ml untdelemn
– o linguriță sare
– 25g drojdie
– 30g zahăr pt aluat
– cca 800 ml lapte
– cca 300 g untură de porc
– 300—400 g zahăr tos pt copt
– nucă pisată sau zahăr
Cum procedezi:
Amestecă drojdia cu zahărul, apoi diluează cu laptele călduț, după care adaugi sarea, iar la final făina, puțin câte puțin.
Aluatul se amestecă bine, după care se frământă 10 minute. Se adaugă untdelemnul și se amestecă în continuare până când obțineți o cocă mai moale decât cea de cozonac.
Pe o masă presărată cu făină se taie aluatul în bucăți. Tăiați câte 3-4 bucăți la rând, nu toate odată. La un kilogram de făină ies circa 18 bucăți.
Bucățile tăiate se întind cu sucitorul felii lungi și înguste care se rulează pe rolele de copt cumpărate sau improvizate. În cuptorul încins se coc circa 20 de minute, după care se ung cu apă sau unt topit și se dau prin zahăr și se mai bagă la cuptor până se rumenește zahărul, se caramelizează. Colacii se mai pot da prin nucă pisată, alune, scorțișoară, etc, după preferințe.