Reţetă de zacuscă cu ciuperci de la chef Nicolai Tand

De: Nicoleta Nicolae / 15.08.2015, 08:00
Reţetă de zacuscă cu ciuperci de la chef Nicolai Tand
Nicolai Tand este un chef care găteşte cu plăcere orice preparat. Mai ales când este vorba de zacusca cu ciuperci tradiţional românească.

Chef Nicolai Tand denumeşte reţeta lui zacuscă de post cu ciuperci a la Maramu, căci ciupercile îi aduc mereu aminte de Maramureş. Este o reţetă pe care o prepară mereu cu mare drag.

Zacuscă de post cu ciuperci a la Maramu

Ingrediente:

5 kg ciuperci

3 kg de vinete

3 kg de ardei gogoşari (poţi folosi şi ardei capia)

2 kg de ceapă

1 kg de morcovi

2 kg roşii

400 g bulion

1l ulei

Foi de dafin

Sare

Piper

zacusca tand

Cum se prepară:

Căleşti ceapa şi apoi adaugi morcovul, şi îl căleşti şi pe el bine. După care se pune ardeiul copt, vinetele şi în final roşiile şi bulionul. Se lăsă pe foc molcolm cât este nevoie, fără grabă, în tihnă.

Ciupercile se fierb înainte şi se dau prin maşina de tocat şi se adauga la final. Aveţi grijă să alegeţi roşiile mai coapte şi nu verzi.

Vinetele şi ardeii (gogoşari) se coc înainte, se taie cât de mărunt vă place şi se pun peste ceapă şi morcov. Condimentaţi după gust cu sare, piper, foi de dafin.

Nu trebuie să vă speriaţi de zacusca. De fapt, este tare uşor să o faci şi tare gustoasă. Eu aş mânca mereu zacusca, mai ales din această cu ciuperci. Când eram mic culegeam saci de ciuperci. O parte duceam acasă, o parte vindeam. Mi-e drag Maramureşul şi tot ce vine de acolo. Trebuie să încercaţi şi voi această reţetă.