Reteta de pască marca Horia Vîrlan
Reţetă:
Pască cu brânză şi stafide
Ingrediente:
Aluat
– 2 căni de făină
– 150 ml de lapte călduţ
– 2/3 cana de zahăr tos
– ¼ cana de ulei de floarea soarelui
– 3 gălbenuşuri
– 1 cub de drojdie (25 g)
– 1 lingura de unt + 1 lingura pentru uns forma
– 1 esenta de vanilie
– 1 de esenţă de rom
– 2 lingurite de răzătură de lămâie
– 1 linguriţă rasă de sare
Umplutura:
– 350 g brânză de vaci
– 1 pahar zahăr sau după gust
– O lingură cu vârf de făină
– 50 g de stafide
– 3 gălbenuşuri + 1 pentru uns pasca
– O lingură de unt
– 1 lingura de smântână grasă
– 1 linguriţă de scorţişoară
– 1 esenţă de vanilie
– 1 lingură de răzătură de la o lămâie
Mod de preparare:
1. Amestecaţi, într-un bol, drojdia cu o linguriţă de zahăr, până rezultă o pastă albicioasă, apoi turnaţi puţin lapte şi adăugaţi 1 lingură de făină. Lăsaţi maiaua să crească timp de 25-30 de minute. Cerneţi făina şi puneţi-o într-un bol cald.
2. Separat, bateţi gălbenuşurile cu laptele, zahărul, vanilia, răzătura de lămâie, esenţele şi sarea. Încălziţi, într-un vas, acest sodou şi amestecaţi-l până la dizolvarea zahărului. Amestecaţi, într-un alt vas, uleiul cu untul, încâlzind compoziţia până la temperatura de 40°C ( atât cât poate suporta podul palmei).
3.Peste restul de făină adăugaţi sodoul cald, maiaua şi frământaţi aluatul, încorporând grăsimea treptat. Aluatul trebui frământat până a început să facă băşicuţe. Lăsaţi coca la crescut, dându-se de 2 ori înapoi.
4. Amestecaţi, într-un bol mare, toate ingredientele pentru umplutură. Ungeţi o formă de pască, sau o cratiţă înaltă, cu puţin unt. Încingeţi cuptorul până la temperatura de 175°C.
Întindeţi aluatul într-o foaie rotundă, oprind o bucată din care veţi prepara un fitil subţire pe care îl veţi împleti în două, ca pe un şnur de mărţişor. Umpleţi pasca şi pliaţi înspre interior marginile de aluat, apoi ungeţi cu gălbenuşul de ou bătut.
5.Coaceţi pasca în cuptor, timp de 55-60 de minute, sau până aceasta este coaptă. Nu uitaţi să încercaţi dacă pasca este coaptă, folosind o scobitoare. După ce s-a copt, scoateţi-o afară şi lăsaţi-o să se răcească, apoi tăiaţi-o triunghiuri şi serviţi-o cu o cană de lapte.