Respect, un cuvînt care mai trebuie învatat

26 07. 2002, 09:58
Azi pleaca lotul national de natatie la Campionatele Europene din Berlin. Laura Sachelarie, antrenoarea Dianei Mocanu si una dintre cele mai ermetice prezente din sportul românesc, a acceptat un dialog la baioneta cu scriitorul Tudor Octavian, senior editor al ProSport... "E vorba


Azi pleaca lotul national de natatie la Campionatele Europene din Berlin. Laura Sachelarie, antrenoarea Dianei Mocanu si una dintre cele mai ermetice prezente din sportul românesc, a acceptat un dialog la baioneta cu scriitorul Tudor Octavian, senior editor al ProSport…

„E vorba de noroc în cazul Dianei? Daca era noroc, era doar o data!”

Unul dintre cuvintele care, dupa 1990, au fost întrebuintate si cînd trebuia si cînd nu era cazul, e „profesionist”. Primii l-au folosit, pîna ce l-au compromis, indivizii cu gura mare si cu ocupatii îndoielnice, ca semn al europenizarii lor rapide. O consecinta a acestui abuz e ca adevaratii mesriasi ai unor domenii, în care competenta se masoara cu milimetrul, miligramul, fractiunea de secunda si marea inspiratie, au devenit foarte rezervati cînd sînt solicitati sa vorbeasca despre profesionalism.

Laura Sachelarie, antrenoarea primei duble campioane olimpice din înotul românesc, face parte din aceasta categorie.

Un dialog cu ea e provocator în toate privintele, întrucît refuza sa spuna fraze conventionale. De pilda, o irita grozav întrebarea „Cîte medalii veti aduce?”.

Considera ca genul acesta de profetii optimiste nu-i deloc un fapt de profesionalism. Din mai multe motive. Primul ar fi ca jignim publicul, silindu-l sa înghita pe nemestecate fraze goale de continut de tipul: „Ne-am propus atîtea medalii”, „Ne-am pregatit sa reprezentam cu cinste România”, „Sîntem hotarîti sa dam totul…”.

Avînd în familie si gena nemteasca, Laura Sachelarie e într-un subtil contratimp cu toata lumea. Are si de ce. Ea si sfîrseste ceea ce începe. Mai bine zis, nu începe treburi pe care nu le poate stapîni

Laura Sachelarie: „Domnule, un campion olimpic si înca dublu e o institutie internationala, nu doar nationala. Asta impune un campion olimpic în tara lui: o masura a respectului pentru performanta. Daca nu cinstesti cum se cuvine gloria, de ce dracu’ sa muncesti atîta ca s-o obtii? Nici Diana si nici eu nu sîntem niste subiecte care dau bine, din cînd în cînd, în preajma unor competitii sau imediat dupa ele, în reviste sau pe micul ecran”.

E forma ei de furie care o mobilizeaza înaintea competitiei: „Unui manechin poti sa-i ceri sa stea în cap si sa rîda cu toata gura la obiectiv. Dar un campion olimpic, ce Dumnezeu!, e un campion olimpic. Sînt popoare, care au numai unul si-l scriu în istorie cu litere mari, împreuna cu oamenii de stat. Noi, la Braila, am creat din nimic, ceva. Nici nu prea poti sa povestesti în ce conditii s-au modelat în bazinul de 25 de metri, în care se scalda toata lumea, marile nume, pentru ca risti sa faci dintr-o epopee o telenovela”.

„Partea proasta e ca, atunci cînd reusesti imposibilul într-o albie de 25 de metri, oamenii cred ca îndîrjirea asta a mea, de a avea la un bazin olimpic la Braila, e un capriciu. Ia te uita, acum vrea si bazin!”

Laura Sachelarie devine extrem de energica atunci cînd se refera la promisiunile Primariei din Braila. Bazinul acoperit a fost construit, numai ca e treaba româneasca. De pilda, e mai scurt cu un deget. Sau, poate, mai lung cu un deget. Nimeni nu vrea sa vorbeasca despre cîtimea care-l face neomologabil.

În bazinul din Braila unde se antreneaza Diana Mocanu se spala pe picioare o sumedenie de pusti provenind din familii care n-au pasiunea sapunului

Cînd Diana se antrena în frig – „obiectivul” fiind predat la termen, dar nu si instalatia de încalzire -, iar antrenoarea învinetea în apa, din solidaritate împreuna cu eleva ei, multi socoteau ca daca se putea si asa, învinetirea si pielea de gaina erau o chestiune de normalitate. „Poti sa cedezi nervos – spune Laura Sachelarie – cînd trebuie sa insisti sa-si termine odata treaba pe lînga niste oameni, pentru care un lucru aproape gata e suficient de gata. Merge si asa! Ce tot vrea apucata asta de antrenoare? A cerut bazin, îl are! Ce conteaza ca nu e perfect? Îl are si gata! Ce conteaza ca nu te poti antrena în el pentru un titlul mondial? Bazinul exista! Mai trebuie doar sa functioneze. Cînd? Cîndva. Sa-l mai termine si altii, daca mai e ceva de facut”.

„Ma mir – spune Laura Sachelarie – ca n-ati scos-o pe Diana din bazin, ca sa va dea un interviu”. Ironia ei poate fi suportata. pentru ca vine de la o profesionista. O probeaza cartea de vizita, aceea care-i desparte pe profesionisti de veleitari.

„La acest regim al performantelor, cînd un copil ia la 12 ani titlurile nationale la seniori si curînd domina elita mondiala, cuvinte ca noroc, întîmplare si chiar sansa nu-si au locul. Nici despre esecuri nu e potrivit sa vorbim, ca la oricare om care are ghinion. Cariera Dianei e o constructie. Fiecare parte a fost gîndita. Mie, un loc doi sau o clasare foarte slaba nu-mi dau insomnii. Sîntem oameni, nu masini de fabricat medalii. Tot ce se petrece pe neasteptate, de la o zi la alta, poate sa impresioneze pe toata lumea si totusi, din punctul nostru de vedere, al Dianei si al meu, mai corect spus din perspectiva planului nostru de antrenament pe termen lung, sa nu însemne nimic”.

Vorbeste fara întrerupere si previne urmatoarea întrebare. „Sa nu-mi cereti sa va spun cîte medalii va obtine la Europene Diana, ca ma supar! Profesionist, problema se pune altfel: am facut tot ce am avut în plan. Ne tinem în continuare de plan. E planul care ne-a adus succesele de pîna acum, deci e normal sa avem încredere în el. Si va iesi exact ce trebuie sa iasa de aici: rezultate. Antrenamentul e sacru. Cine nu respecta antrenamentele unui campion olimpic înseamna ca nu întelege nimic din logica performantei supreme”.

„De aceea, revin si va întreb: vreti cumva s-o scot pe Diana din bazin, ca sa declare c-o sa faca totul?”

Componenta lotului României de la Campionatele Europene de la Berlin

Înot
Cezar Badita 200 m mixt, 400 m mixt, stafeta 4X200 m liber
Dragos Coman 200 m liber, 400 m liber,1500 m liber, stafeta 4X200 m liber
Razvan Florea 50 m spate, 100 m spate, 200 m spate
Ioan Gherghel 100 m fluture, 200 m fluture, stafeta 4X200m liber
Ivan Nicolae 100 m liber, 200 m liber, stafeta 4X200m liber
Larisa Lacusta 50 m bras, 100 m bras, 200 m bras
Diana Mocanu 50 m spate, 100 m spate, 200 m spate, 200 m mixt
Simona Paduraru 400 m liber, 400 m mixt
Camelia Potec 200 m liber, 400 m liber, 800 m liber
Raluca Udroiu 50 m spate, 100 m spate, 200 m spate

Sarituri în apa
Cornel Nelu Ardeleanu platforma
Ramona Maria Ciobanu platforma, sincron platforma
Corina Popovici sincron platforma

Sursa: ProSport