Renegocierea salariului pe acelasi post.

Apropo.ro / 14.01.2002, 09:37
Renegocierea salariului pe acelasi post.
E dificil sa dai o reteta pentru cresteri salariale, daca nu imposibil. Exista diferente de la caz la caz - intre industrii, firme, angajati, etc. Un lucru e sigur: cu totii ne dorim un venit mai mare intrucat avem nevoi in crestere. Sa spunem ca v-ati decis: asa nu se mai poate! Daca


E dificil sa dai o reteta pentru cresteri salariale, daca nu imposibil. Exista diferente de la caz la caz – intre industrii, firme, angajati, etc. Un lucru e sigur: cu totii ne dorim un venit mai mare intrucat avem nevoi in crestere.

Sa spunem ca v-ati decis: asa nu se mai poate! Daca firma doreste sa conteze in continuare pe serviciile dumneavoastra, sa faca bine si sa creasca salariul. Cum procedati?

In primul rand este necesara o auto-analiza atenta, pertinenta dar mai ales sincera: meriti intr-adevar mai mult? Ai rezultate pe care, vorba lui Moromete, sa te bazezi? Sa incercam altfel: daca ar fi firma ta, tu ti-ai mari salariul?

Trebuie sa ai in vedere anumite aspecte: o crestere salariala atrage o serie de cheltuieli din partea firmei (impozite, etc.). Pe de alta parte, o crestere antreneaza si alti angajati, astfel incat firma se poate trezi cu o politica salariala schimbata peste noapte fara ca acest lucru sa fi fost prevazut in vreo strategie.

Trebuie sa mai tii cont si de anumiti factori : media salariala a industriei din care faci parte, istoricul companiei in astfel de probleme, structurile ierarhice, etc. Poti avea mari probleme daca solicitarea ta „sare” cateva nivele si ajunge direct la nr. 1. Care va critica nivelele depasite. Care vor simti nevoia sa dea suturi. Ghici cui.

Daca firma in care lucrezi are un sistem profesionist de evaluare a performantelor, lucrurile are trebui sa fie clare. Obiectiv -> indeplinire -> bonus. Sau crestere neta salariala.

In cazul in care firma nu are un sistem coerent de evaluare a performantelor, poti solicita nu o crestere, ci evaluarea rezultatelor pe o perioada de timp si analiza posibilitatilor de lucru pe obiective bine definite. Inseamna sa mai ai putina rabdare si sa tragi tare. Daca nici dupa aceea firma nu ia in calcul motivarea ta financiara, poti sa ne injuri ca nu te-am sfatuit sa pleci de acolo mai devreme.

Ce poti face: nu prea ai alte solutii decat discutia directa cu superiorul. Pregateste-ti de acasa argumentele daca nu vrei sa dai din colt in colt. Si mai trebuie sa te asiguri de un lucru, oricat de cinic ar parea: gradul de importanta pe care il ai in firma. Cat de greu esti de inlocuit. Daca vezi multe posibilitati de inlocuire sau de transferare a responsabilitatilor postului pe care il ai spre alte persoane, mai bine stai linistit. La urma urmei, un job este mai mult decat deloc.

In articolul urmator vom vedea efectiv modalitati de atac in astfel de negocieri delicate. Pana atunci, gandeste-te la un lucru: trebuie sa aloci timp pentru a lucra asupra unei astfel de cereri; trebuie sa ai o perioada de succese in spate sau sa fii ultimul care a ramas cu salariul la acelasi nivel. Sau sa ai variante de plecare iar firma sa liciteze pentru a te pastra.

SUCCES !

[sursa: myjob.ro, autor: Dan Piroi associate Smartbox Management ]