Remedii pentru astenie

Apropo.ro / 18.03.2002, 15:04
Remedii pentru astenie
Obosita, nervoasa, fara chef de viața? Astenia de primavara poate fi explicația! Din pacate, starea ta psihica se reflecta și în aspectul exterior: tenul tau arata obosit, parul este lipsit de stralucire etc. Iata cateva din cauze, precum și tratamentele adecvate:


Obosita, nervoasa, fara chef de viața? Astenia de primavara poate fi explicația! Din pacate, starea ta psihica se reflecta și în aspectul exterior: tenul tau arata obosit, parul este lipsit de stralucire etc. Iata cateva din cauze, precum și tratamentele adecvate:

Care sunt factorii care pot genera astenia de primavara ?

Alimentație inadecvata

Consumarea în exces a mancarurilor grase, prajelilor, afumaturilor și, altor alimente specifice sezonului rece, precum și lipsa din meniul zilnic a unei cantitați suficiente de cruditați, duce la acumularea toxinelor în organism, generand o stare de disconfort și oboseala. Profita de venirea primaverii și mananca cat mai multe salate de legume și fructe de sezon. Iata o rețeta care te va ajuta sa-ți revigorezi organismul:

Cura de suc de macriș

Aceasta planta, extrem de bogata în vitamina C, ajuta la creșterea imunitații, la stimularea procesului de dezintoxicare a organismului și la îmbunatațirea digestiei. O cura de suc de macriș este un remediu eficient pentru combaterea asteniei.

Modul de preparare

Spala bine frunzele proaspat culese și pune-le într-un vas de sticla. Adauga puțina apa, astfel încat lichidul sa acopere parțile vegetale, apoi piseaza bine frunzele și filtreaza amestecul. Sucul astfel obținut se bea înainte de masa, de trei ori pe zi.

Salata din verdeața

Alege doua legaturi mari de patrunjel și marar și taie-le marunt. Amesteca-le cu puțin ulei de masline și oteț de mere. Salata se consuma fara nici un alt aliment, de 2-3 ori pe zi, înaintea meselor principale. Pentru revigorarea organismului mai poți consuma zilnic 200 ml suc de sfecla și 50 ml suc de urzica.

Lipsa de mișcare

În sezonul rece, activitatea fizica este practicata la un nivel mult mai redus, sedentarismul avand efecte negative asupra organismului.

Acorda o atenție sporita exercițiilor fizice, dar nu-ți suprasolicita corpul înca din prima zi. Practica mai întai exerciții de relaxare și decontractare a mușchilor și introdu, treptat, în programul de gimnastica, exerciții de fortifiere a mușchilor și revigorare a organismului. De asemenea, practicarea joggingului și mersul pe bicicleta sunt recomandate pentru combaterea asteniei de primavara.

Expunerea insuficienta a organismului la acțiunea luminii naturale

Pe timpul iernii, avem tendința de a petrece mult timp în spații închise, iluminate artificial și insuficient aerisite, iar corpul nostru nu mai beneficiaza de aportul benefic al luminii naturale, epuizandu-și rezervele energetice.

Totodata, melatonina (un hormon care controleaza ciclul somn-trezire) are tendința de a se acumula în sange, perturband buna funcționare a organismului.

Stai în aer liber cat mai mult timp cu putința. Chiar daca cerul este înnorat, lumina este suficienta pentru a elimina din organism excesul de melatonina și de a ajuta la fixarea fortifiantului natural – vitamina D.

Tratament extern pentru relaxarea și revigorarea organismului

Baie aromata

Este cel mai indicat remediu pentru îndepartarea stresului și relaxarea corpului. Umple cada cu apa calda și adauga un amestec de uleiuri esențiale care au proprietați relaxante și efecte de activare a circulației sanguine (3 picaturi ulei de eucalipt, 2 picaturi ulei ylang-ylang și 3 picaturi ulei de lavanda).

Stai în cada 10-15 minute și relaxeaza-te. Pentru activarea circulației sanguine mai poți folosi și anumite accesorii: manuși de baie și bureți artificiali sau naturali. Dupa baie, clatește-te bine și usuca-te cu un prosop aspru.

Baie cu mușețel pentru combaterea insomniei

Daca ai probleme cu somnul, te simți stresata, obosita sau nervoasa poți face, înainte de culcare, o baie cu flori de mușețel și flori de tei. În plus, efectul ei este curativ, regenerant și, datorita principiilor active ale plantelor, coșurile și punctele negre se atenueaza. Mod de preparare

Pune la fiert 3-4 litri de apa. Cand apa da în clocot adauga 150 g flori de mușețel și 50 g inflorescențe de tei și lasa sa fiarba, la foc mic, timp de 15 minute. Apoi, strecoara amestecul și stoarce bine parțile vegetale. Adauga lichidul, astfel preparat, în apa de baie. Pentru catifelarea epidermei, pune în cada și doua-trei lingurițe de miere. Masca nutritiva

Aplica masca faciala în timp ce faci baie, pentru a spori efectul ei sub acțiunea aburilor. Poți opta pentru un produs special sau pentru o masca naturista. Atenție la proprietațile ingredientelor pe care le incluzi în compoziția maștii:

n daca ai pielea uscata, amesteca o lingurița de suc de patrunjel cu doua linguri de suc de mere și o lingurița de miere. Unge fața cu aceasta masca naturista și las-o sa acționeze timp de 15 minute. Patrunjelul reda luminozitatea naturala a tenului, atenuand petele, sucul de mere hranește pielea, iar mierea are efect de netezire și catifelare.

n pentru tenul gras, poți prepara o masca din doua linguri zeama de urzici, doua linguri drojdie de bere și o lingurița suc de lamaie. Toate ingredientele au efect astringent asupra epidermei, hranind-o și catifeland-o.

n pentru pielea sensibila sau foarte ridata, poți urma un tratament facial pe baza de ulei de sunatoare. Amesteca, încet, un galbenuș de ou cu doua linguri de ulei de sunatoare și 10 picaturi de suc de lamaie. Omogenizeaza bine compoziția maștii, apoi aplic-o cu o pensula moale și lata pe fața și pe gat (dupa ce te-ai demachiat).

Lasa masca sa acționeze timp de jumatate de ora, apoi îndeparteaz-o cu un tampon umed și aplica comprese calduțe cu infuzie de sunatoare. Tratamentul poate fi urmat chiar și zilnic, avand proprietatea de a calma și netezi epiderma și de a reda tonusul natural al tenului. Masca naturista pentru corp

Dupa ce ai facut baie, unge-te pe tot corpul cu un amestec format din: jumatate pachet de unt, un galbenuș și sucul de la o jumatate de portocala. Stai 20 de minute relaxata, apoi clatește-te bine și unge-te cu o crema hidratanta. Cum sa combați oboseala

Cand ai o stare de somnolența și simți ca nu te poți concentra, apeleaza la urmatoarele remedii: n pentru marirea capacitații de concentrare și pentru revigorare, executa un masaj (prin apasare) cu podul palmelor, în zona frunții și a tamplelor. Senzația de caldura va stimula imediat activitatea cerebrala.

n pentru combaterea asteniei și pentru a întari sistemul imunitar, executa zilnic, timp de cinci minute, un masaj al talpilor, cu degetul aratator al mainii, pornind de la degetul mare înspre calcai.

Sursa: