Remedii homeopate și rugaciune
De peste 20 de ani, Pavel Chirila este adept și practicant al homeopatiei. Un medic care îmbina terapia naturista cu cea spirituala
Ce remedii homeopate folosiți?
90% din remediile homeopatice sunt de origine naturala: plante, minerale, secreții biologice, extracte microbiene etc.
Cam 10% din remediile homeopatice provin din substanțe chimice de sinteza, dar sunt foarte mult diluate, în așa fel încat nu au nici un efect de toxicitate.
Metoda naturista este mai eficienta decat cea alopata?
Nu, n-aș putea spune lucrul acesta, dar nici ca este mai puțin eficienta. Exista un ideal terapeutic, în sensul ca fiecare bolnav se preteaza la o anumita metoda, în funcție de boala pe care o poarta, în funcție de tipul lui constituțional, de organismul lui, în funcție de stadiul evolutiv al bolii, în funcție de faza clinica în care se gasește.
Vin la dumneavoastra cazuri în care medicina alopata a dat greș?
Majoritatea sunt așa, pentru ca, la noi, medicina naturista nu este foarte raspandita. Logic este ca, mai întai, bolnavul sa se adreseze unei terapii blande, lipsite de riscuri.
Daca aș face o statistica a bolnavilor care intra în cabinetul nostru, pot sa spun ca peste 90% din ei au încercat mai întai metoda alopata.
Aveți cazuri deosebite care s-au vindecat cu succes prin aceasta metoda?
Mereu suntem provocați de mass media sa dam cazuri deosebite de vindecari. Eu nu aș fi adeptul acestei atitudini, pentru ca e foarte greu de vindecat o boala de-adevaratelea, avand în vedere ca o boala ține și de factori endogeni, factori exogeni, și de regimul de viața al bolnavului, de factorul climatic, alimentar.
Sunt și boli în fața carora homeopatia capituleaza?
Sigur ca da. Nu se vindeca ciroza, cancerul, ulcerele penetrante, infecțiile puternice. Dar, în schimb, se vindeca mult mai bine, comparativ cu metoda alopata, infecțiile de focar cronice, rinosinuzitele, amigdalitele, bronșitele, afecțiunile funcționale de tip nevrotic, alergiile…
De ce îmbinați medicina cu religia?
Pentru ca, antropologic vorbind, omul are o alcatuire dihotomica, este trup și suflet. Daca ne ocupam numai de trup, este ca și cum am practica o medicina veterinara.
Este imposibil sa abordam ființa umana, ca doctori, fara sa ținem cont de aceasta alcatuire a ființei umane care este trup și suflet.
Trupul este partea degradabila din om, este partea care, mai devreme sau mai tarziu, oricum se degradeaza. Sufletul este partea veșnica din om.
Ce ne puteți spune despre terapia cu ajutorul rugaciunii?
Aceasta terapie nu este exclusa de nici o alta terapie medicala. Indiferent ca bolnavul se trateaza alopat sau homeopat, fitoterapeutic sau chirurgical, accesul lui la sacroterapie este liber. Cu condiția sa creada.
Exista, dupa parerea mea, un concept de medicina creștina, exista cauze spirituale ale bolilor, în afara de cauzele biologice, microbiologice, climatice, alimentare etc, exista o vindecare prin puterea rugaciunii bolnavilor și a comunitații.
Sunt boli care se vindeca sau se amelioreaza foarte mult prin practicarea postului religios, încarcat prin sacralitate, nu pur și simplu a abstinenței alimentare.
Postul religios are o dimensiune spirituala în plus fața de simpla abținere de la alimente.
Cum trebuie sa te rogi?
Exista rugaciunea spontana pe care poate s-o faca orice om sau membru al comunitații, dar exista și rugaciuni cu un anumit tipic, cu o anumita randuiala.
Rugaciunile facute la biserica sunt mai indicate decat cele facute acasa?
Sunt valabile amandoua. Armele creștinului, ale bisericii, sunt acestea doua: rugaciunea și postul. Dar postul trebuie facut cu discernamant, în funcție de boala respectiva.
Si trebuie sa nu se exagereze. În afara de asta, trei din cele șapte taine ale bisericii creștine sunt taine vindecatoare: spovedania, împartașania și taina Sfantului Maslu (care este chiar dedicata bolnavilor).
Sunt metode clasice în biserica creștina, tradiționale, cunoscute… Totul este ca oamenii sa apeleze la ele.
Ce este homeopatia?
O metoda foarte veche de tratament care face parte din ansamblul terapiilor naturiste, alaturi de fitoterapie, acupunctura, balneofizioterapie, dietoterapie.
Principiul a fost cunoscut înca pe vremea lui Hipocrate, dar metoda a fost reactivata și valorificata în secolul 18 de un neamț, pe nume Hahnemann.
S-a dezvoltat în Europa și, prin intermediul englezilor, a trecut și în India, iar în secolul trecut, în Statele Unite.
Tot timpul a avut caracter de alternativa, deoarece este o metoda ceva mai greu de aplicat, ia mai mult timp, iar efectele sunt mai lente.
Exista bolnavi care raspund foarte bine la aceasta metoda și bolnavi care nu raspund deloc. Poate din aceasta cauza metoda nu s-a impus cu viteza în medicina moderna.