Remedii antistres
Esti irascibila, agitata si ai o permanenta stare de oboseala. În plus, atunci cand te enervezi, simți ca nu mai ai aer, ca ți se pune un nod în gat si o apasare în piept. Dar tu crezi ca e normal sa fie asa, deci mergi mai departe, fara sa acorzi o atenție deosebita acestor semne. Devii trista, astenica ori anxioasa, oftezi si plangi nejustificat, practic, esti la un pas de-a face o depresie.
Daca si de data aceasta ignori starea deplorabila în care te afli, încep sa apara alte probleme: insomnia, scaderea concentrarii, memorizarii, palpitații, cefalee etc. Te trezesti ca nu mai ai pofta de mancare sau, din contra, suferi de bulimie, ca te doare stomacul ori de cate ori te enervezi, ca ai crampe si contracturi musculare. Toate aceste mici necazuri îți afecteaza atat munca (performanța si productivitatea) la birou, cat si activitațile casnice. Relațiile cu familia, prietenii, colegii se înrautațesc si ele, iar tu nu înțelegi de ce. Mai mult, starea ta de sanatate se deterioreaza pe zi ce trece. Cine e de vina pentru toate astea?
Pentru mulți dintre noi, jumatate din viața se scurge la serviciu. Multa munca, agitație si nervi irosiți, program de lucru prelungit, nesiguranța zilei de maine. Toți acestia sunt factori care pot declansa stresul. Evident, nimeni nu zice sa nu muncesti, dar e bine sa ții cont de cateva criterii atunci cand îți alegi o slujba noua:
* alege o slujba care sa nu te solicite prea mult, astfel încat sa nu ajungi sa nu poți face fața volumului si ritmului de munca
* daca urasti monotonia, fereste-te de profesii care presupun îndeplinirea sarcinilor repetitive
* încearca sa fii prietenoasa la serviciu, sa te înțelegi bine cu colegii si sa nu intri în dispute cu ei
* creeaza-ți o ambianța cat mai placuta; daca-ți plac florile si spațiul îți permite, decoreaza-ți biroul cu flori, sau pune-ți pe birou o fotografie care-ți aminteste de lucruri frumoase
* daca ai nemulțumiri de ordin material, discuta mai întai cu sefii tai aceasta problema
Probleme familiale
Un divorț, un deces ori îmbolnavirea unuia dintre membrii familiei poate genera o forma sau alta de stres. Chiar si în cazul copiilor, efectuarea temelor sau rezolvarea problemelor de matematica pot deveni o importanta sursa de stres. Uneori, scolarii nu fac fața cerințelor profesorilor ori exigențelor parinților, dar din dorința de-a le fi pe plac, se forțeaza sa le îndeplineasca. Însa urmarile pot fi grave.
Neajunsurile
Cele de ordin material afecteaza, din nefericire, din ce în ce mai multe persoane, fara sa țina cont de varsta, sex sau culoarea pielii. Problema e ca, atunci cand saracia si problemele financiare îsi fac apariția în viața unui individ, iar acesta nu lupta cu ele, apar depresia, stresul si boala. Prin urmare, chiar daca ai o situație materiala „dificila”, nu dispera! Soarele va rasari si pe strada ta, si apoi, gandeste-te ca mai sunt mulți alții la fel ca tine si, totusi, sunt fericiți. Pana la urma, depinde de tine cum îți construiesti existența. Chiar si cu bani puțini te poți bucura de micile placeri ale vieții.
Zgomotul
Daca lucrezi într-un loc zgomotos (chiar daca mediul e placut, colegii amabili, programul lejer si salariul – pe masura muncii tale), ai toate sansele sa te alegi cu dureri de cap zilnice si, în ultima instanța, cu stres. Daca e liniste la birou, dar acasa (în blocul tau, în curtea ta se efectueaza reparații) stai în zgomot de burghie, ciocane si alte masinarii, îți vine sa te „urci pe pereți”. Nu-ți ramane decat sa asculți în casti muzica preferata sau sa dai volumul la maximum, în asa fel încat sa acoperi celelalte zgomote.
Boala
Poate fi un factor determinant în apariția stresului. Nu stii ce se va întampla cu tine, cum vei scapa de afecțiunea de care suferi si cand. În loc sa-ți faci ganduri negre, mai bine du-te la medic, sfatuieste-te cu el, informeaza-te care sunt opțiunile terapeutice si trateaza-te. Chiar daca boala ta e incurabila, nu-ți pierde speranțele. Stiința avanseaza si, odata cu ea, si noile terapii.
Cum poate fi combatut stresul
Mai întai, trebuie sa umbli la cauze. Degeaba te tratezi, daca nu anihilezi factorul declansator. Asadar, repereaza „vinovatul”, înlatura-l si apoi urmeaza un tratament anti-stres. Poți opta pentru terapia rasului. Nu e o gluma, ci un adevar cercetat si verificat de specialisti, de-a lungul vremii. Rasul acționeaza asupra pielii si a sistemului neuro-simpatic, pe care îl stimuleaza. Tot el elimina tensiunile si agresivitatea.
O alta posibilitate este tratamentul homeopat. Ignatia Amara este considerat remediul surmenajului, al grijilor, al dezamagirilor afective, al divorțului, al doliului. Este deosebit de eficient în tulburarile psihosomatice cauzate de stresul vieții moderne. Dar, pentru a urma un tratament cu Ignatia Amara, trebuie consultat în prealabil un homeopat, deoarece aceste remedii se prescriu în funcție de pacient.
Daca esti adepta plantelor, poți încerca menta. Parfumul ei are un efect linistitor asupra organismului. Daca îți plac citricele, ar fi bine sa stii ca mirosul de lamaie scade sensibilitatea la stres. Atunci cand simți ca nu mai poți lucra, bea un ceai cald (fara zahar) cu multa lamaie si capacitatea de munca va creste.