“Însă faptul că m-am uitat foarte mult la televizor, că am văzut enorm de multe filme şi piese de teatru m-a ajutat să spun o poveste cît mai bine. Regizorul este un povestitor care se foloseşte de actori şi de camerele de filmat pentru a reda ideea din scenariu. De foarte mare ajutor mi-a fost şi faptul că am lucrat ca asistent alături de regizori excepţionali de la Hollywood”, spune el.
Elefant vs. şoricel
Ca să regizezi comedie, crede Phil Ramuno, e nevoie de multă atenţie. “Oamenii rîd atunci cînd sînt luaţi prin surprindere. Dacă reuşeşti să-ţi convingi audienţa că în spatele unei uşi se află un elefant, cu toţii vor izbucni în rîs cînd vor vedea că, de fapt, acolo se află un şoricel. O altă metodă sigură de a face oamenii să rîdă este regula de trei simplă. Să luăm, de exemplu, o paradigmă formată din trei elemente. Primele două elemente sînt logice şi, dacă al treilea nu se mai încadrează în acelaşi tipar, oamenii vor rîde din nou”, crede el. Phil Ramuno a venit la Buftea să aducă puţin aer american producţiilor care se turnează aici. “La serialul
lucrăm cu actori foarte buni. Singura rugăminte specială pe care am avut-o a fost ca ei să înţeleagă fiecare moment al unei secvenţe. Actorii sînt cei mai în măsură să spună cum interacţionează personajele lor cu ceilalţi. În cele din urmă, i-am rugat să menţină tonusul fiecărei secvenţe la acelaşi nivel, după fiecare glumă, astfel încît să le permită telespectatorilor să rîdă, iar apoi acţiunea să continue din exact acelaşi punct în care au lăsat-o”.
Phil Ramuno a regizat producţiile americane de televiziune “Charles in Charge”, “Amen”, “9 to 5” sau “Grace Under Fire”. De asemenea, filme de scurt-metraj, cel mai recent dintre ele fiind “Bringing up BayBay”. A fost regizor şi la piesele de teatru “Flirting with Morty” sau “Sunday in L.A.”.
Mihai Brătilă – Telespectatorul e cel mai inteligent critic
“Am jucat de mic în cîteva producţii romăneşti, iar cea mai notabilă experienţă ca actor a fost lung-metrajul ”, spune Mihai. El însă visa să facă regie şi, pînă la urmă, a reuşit să coordoneze cîteva spectacole de teatru. “Arestat la domiciliu” este însă primul lui proiect ca regizor de film.
Comedie egal matematică
Acum poate să ne dezvăluie mecanismul comediei. “Scenariul unui film de comedie e aproape matematic. În America, înveţi să scrii comedie după o matriţă foarte exactă. Şi cel mai greu lucru constă în îmbinarea preciziei matematice cu lucrul cu actorii. Ca regizor, e bine să nu apelezi la trucuri. Nu ai pe cine din echipă să păcăleşti şi cu atît mai puţin pe telespectatori – cei mai inteligenţi şi mai pregătiţi dintre critici”, crede el.
Radu Grigore – Bufonul trupei
La 21 de ani, a început să facă dublaj pentru Disney. La 23 de ani, a regizat primul lui spectacol, iar un an mai tîrziu se afla deja pe platourile de filmare de la Buftea. “Eram în clasa a VIII-a şi am fost să văd , în regia lui Silviu Purcărete. Am ajuns acasă năucit şi mi-am spus că vreau să devin regizor. Din acel moment, mi-am canalizat toată energia spre acest vis. Acum, îmi place să spun tuturor nebuniile din mintea mea”. Prima experienţă ca regizor TV a fost în Buftea, pe platourile de la ”Meseriaşii”. Apoi, a fost aruncat în “groapa cu lei”. După două sezoane la ”Meseriaşii”, a preluat ”La bloc”. “Proiectul venea după schimbarea radicală a echipei, iar eu parcă eram un intrus. A fost greu să lucrez cu o echipă deja sudată”, îşi aminteşte el. După trei sezoane ”La bloc”, a urmat provocarea ”Arestat la domiciliu”.
“Coaja de banană” merge bine
”Ca să iasă bine comedia”, spune el, “actorii ar trebui să uite absolut toate problemele cu care se confruntă. Şi, cum pe platou nu există un psiholog de serviciu, am scris asta în fişa mea de post. Cu alte cuvinte, eu sînt bufonul trupei şi am grijă ca ei să fie veseli şi relaxaţi”, povesteşte Radu Grigore. El crede că în Romănia încă este apreciat trucul ”coaja de banană”, adică gagul fizic. “Mie îmi place enorm comicul de limbaj şi pentru asta ai nevoie de un scenariu bun, dar şi de actori excelenţi. Cu aceste două ingrediente, te poţi lipsi de regizor”, glumeşte el.
Arestat la domiciliu
luni-miercuri, 23.15, PRO TV