Rege in Macedonia

Apropo.ro / 26.04.2002, 09:02
Rege in Macedonia
Bogdan Macovei, fostul antrenor al "nationalei" feminine a României, este la doar un pas de cîstigarea Challenge Cup cu formatia masculina Pelister Bitola. Dupa locul 7 obtinut cu reprezentativa feminina a României la Jocurile Olimpice de la Sydney în 2000, antrenorul Bogdan Macovei si-a

Bogdan Macovei, fostul antrenor al „nationalei” feminine a României, este la doar un pas de cîstigarea Challenge Cup cu formatia masculina Pelister Bitola. Dupa locul 7 obtinut cu reprezentativa feminina a României la Jocurile Olimpice de la Sydney în 2000, antrenorul Bogdan Macovei si-a înaintat demisia. A ramas doar pe banca tehnica a campioanei României, Oltchim Rm. Vîlcea, dar dupa doar cîteva luni a renuntat si la acest post. În iulie 2001 a semnat un contract pe doi ani cu echipa masculina Pelister Bitola. În Macedonia mai antrenase la fete, campioana Kometal Skopje, cu care a ajuns pîna în semifinalele Ligii Campionilor, dar si „nationala” de senioare, obtinînd locul 7 la Campionatul Mondial din 1997, în „optimi” eliminînd chiar România.

Domnule Macovei, la doar cîteva luni dupa ce ati preluat pe Pelister Bitola, au început sa apara si rezultatele.

Asa e, dar mai e mult pîna departe. Obiectivul nostru este sa cîstigam Challenge Cup si campionatul Macedoniei.

Nasul danezilor

În prima mansa din Challenge Cup ati cîstigat la 7 goluri si acum porniti drept favoriti.

Cine spune asta? Am învins acasa cu 27-20, dar returul va fi foarte greu. Skjern formeaza o echipa mai puternica decît cealalta formatie daneza pe care am eliminat-o în semifinale, Frederiksberg, iar baietii au facut cel mai bun joc de cînd antrenez în Macedonia. Sper ca la retur sa faca un meci la fel de bun si atunci, cu siguranta, vom cîstiga trofeul. De altfel, Pelister este o echipa de traditie aici, cel mai bun rezultat fiind accederea în semifinalele Cupei Cupelor în 1996.

În campionat cum stati?

Sîntem pe primul loc, la trei puncte distanta de fosta campioana, Vardar Skopje. Avem însa meciul direct în deplasare. Ca sa ne pastram prima pozitie în clasament înainte de play-off trebuie sa nu pierdem. Aici sistemul de desfasurare a campionatului este diferit fata de România. Sînt 10 echipe, iar primele patru clasate joaca în play-off dupa terminarea turului si returului. Prima întîlneste pe a patra si a doua pe a treia, apoi învingatoarele îsi disputa titlul.

Pumnii strînsi pentru Oltchim

E mai puternic handbalul macedonean decît cel românesc?

La baieti, cu parere de rau o spun, da. Se vede acest lucru si dupa rezultatele internationale. Au o generatie foarte buna acum care ar putea aduce rezultate.

Handbalul românesc l-ati urmarit?

Fireste! Ma bucura evolutia echipelor de club feminine, mai ales cea a Oltchimului, pe care am antrenat-o si eu. Aceasta este de fapt valoarea handbalului feminin românesc. Noi sîntem de altfel singura tara care avem doua reprezentante calificate în finalele cupelor europene.

Credeti ca Oltchim si Deva au sanse sa cucereasca trofeele?

De ce nu? E rau ca joaca primele meciuri acasa. Adversarul vîlcencelor e mai greu, dar asa cum le stiu eu pe fete, pot sa faca un rezultat mare. De-a lungul anilor jucatoarele au acumulat destula experienta internationala care le da dreptul sa se gîndeasca la Cupa Cupelor. Eu le doresc multa bafta!

Veniti în România de Pasti?

Nu pot, desi mi-as fi dorit sa petrec sarbatorile în tara. Pe 1 mai am meciul decisiv pentru primul loc, la Skopje, cu Vardar, iar apoi pe 4 mai începe play-off-ul.

Sursa: www.prosport.ro