În cadrul manifestarilor prilejuite de împlinirea a 140 de ani de la crearea sistemului monetar românesc modern și organizate pe parcursul acestui an de Banca Naționala, miercuri, 12 septembrie, la sediul Bancii a avut loc un eveniment filatelic dedicat acestei aniversari.
Sala „Milița Constantinescu ” din incinta Bancii Naționale a fost gazda lansarii oficiale a emisiunii filatelice „140 de ani de la crearea Sistemului Monetar Românesc Modern”.
„Aceasta emisiune filatelica întregește seria manifestarilor dedicate acestei aniversari și reprezinta o continuare fireasca a colaborarii tradiționale dintre Romfilatelia și Banca Naționala a României”, a opinat Cristina Popescu, director general Romfilatelia.
Vice-Guvernatorul Bancii Naționale a României, domnul Eugen Dijmarescu a remarcat ingeniozitatea realizarii artistice și tehnice a timbrului coliței dantelate a emisiunii filatelice -perfor pe contur rotund-, aceasta fiind o premiera naționala.
Cu aceeași ocazie, la sediul BNR, a fost deschisa Expoziția „Moneda româneasca și alte valori naționale în emsiuni filatelice”,unde sunt prezentate, într-o maniera grafica și artistica originala, panouri cu emisiuni filatelice realizate de-a lungul timpului, având ca tematica moneda naționala, monumente de arhitectura valoroasa a Bucureștiului și personalitați de seama ale României.
La manifestare au fost prezenți Ionel Haiduc, Președintele Academiei Române, Academician Constantin Balaceanu-Stolnici, reprezentanți ai Corpului Diplomatic acreditat la București, reprezentanți ai domeniului bancar, oameni de afaceri și mass media.
În cadrul reuniunii miniștrilor culturii din statele membre ale Uniunii Europene, desfașurata în luna mai a anului 2004 la Bruxelles, Consiliul de Miniștri a desemnat orașele Luxemburg și Sibiu în calitate de Capitale Europene ale Culturii pentru anul 2007.
Relațiile României cu Marele Ducat de Luxemburg au fost stabilite la 5 decembrie 1910, iar la nivel de ambasada, la 12 noiembrie 1966.
Luxemburgul a acordat Sibiului o mare atenție, în special datorita faptului ca în secolul al XII-lea s-au stabilit aici primele grupuri de coloniști sași provenite din zona râului Moselle, aflata astazi pe teritoriul Luxemburgului. De altfel, graiul sasesc vorbit la Sibiu este foarte asemanator cu limba luxemburgheza.
Cu ocazia vizitei în România a Marelui Duce de Luxemburg și a Marii Ducese de Luxemburg, în luna martie a anului 2004, a avut loc la Sibiu inaugurarea Casei Luxemburg (fosta Casa Schaser).
Alaturându-se evenimentelor culturale de anvergura care se desfașoara pe tot parcursul acestui an la Sibiu, Capitala Culturala Europeana, Romfilatelia, în colaborare cu Administrația Poștala a Luxemburgului, a realizat emisiunea de timbre comuna România – Luxemburg, Casa Luxemburg din Sibiu.
Casa Luxemburg a fost aleasa ca imagine pentru ilustrarea emisiunii filatelice, compusa din timbru, colița dantelata, plic „prima zi” și carte poștala maxima.
Romfilatelia, în colaborare cu Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, a lansat oficial emisiunea de timbre comuna România-Luxemburg, la Sibiu, luni, 3 septembrie 2007, orele 18:00, în foaierul Teatrului, precedând piesa de teatru „Balul”.
Evenimentul s-a bucurat de prezența și aprecierile domnului Mihai Ferariu, Consul Onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la București, domnului Constantin Chiriac, Directorul Teatrului Național „Radu Stanca”, domnului Eugen Cioruga, Viceprimarul orașului Sibiu, domnului Constantin Teodorescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, domnului Andre Pierre Szakvary, Președintele Asociației Solidaritatea Culturala Româna.
La aceasta manifestare au participat și reprezentanți ai domeniului cultural-artistic, oficialitați ale orașului Sibiu, reprezentanți mass-media.
Din 3 septembrie, emisiunea filatelica poate fi gasita în toate magazinele Romfilatelia din București și din țara.
În urma cu peste opt sute de ani, pe teritoriul Transilvaniei, coloniști germani au întemeiat nuclee de civilizație în orașele și satele locuite de români, dar au și înființat localitați noi, aducând din locurile de baștina diverse meșteșuguri care, alaturi de rigoarea lucrului bine facut, harnicia și sârguința caracteristica popoarelor germane, au dus la înflorirea rapida arhitecturala, culturala și spirituala a zonelor locuite de catre aceștia.
Emisiunea filatelica ce va fi lansata de Romfilatelia, vineri, 24 august 2007, prezinta trei dintre cei mai de seama oameni de cultura germani din România și anume pe Johannes Honterus, Stephan Ludwig Roth și Hermann Oberth.
Johannes Honterus (1498-1549) este autorul „Descrierii Lumii” (1530), lucrare larg raspândita în centrele culturale europene și al „Gramaticii Latine” (1530). A evidențiat, în lucrarea sa „Descrierea Lumii”, în mod cartografic unitatea celor trei țari române în harta intitulata „Dacia”, afirmând totodata și continuitatea românilor pe aceste meleaguri.
Stephan Ludwig Roth (1796-1849)- Umanist, preot luteran și reformator pedagogic, s-a nascut în 1796 în Mediaș. În evenimentele revoluționare ale anilor 1848 și 1849, românii și sașii ardeleni s-au aflat de aceeași parte a baricadei, iar Stephan Ludwig Roth, cel ce a propovaduit cu convingere raporturile de buna vecinatate între toate etniile din Ardeal, a platit cu viața aceasta credința, fiind executat prin împușcare, în luna mai 1849, pe platoul Cetațuiei din Cluj.
Hermann Oberth (1894-1989)- s-a nascut la Sibiu. În anul 1917 a proiectat primul model de racheta cosmica din lume, care avea sa foloseasca combustibili lichizi (alcool și oxigen). În anul 1923 a publicat lucrarea în limba româna „Racheta spre spațiile interplanetare” în care și-a expus ideile pentru construirea unui vehicul pentru un zbor cosmic real.
În anul 1962 s-a stabilit definitiv la Feucht (Germania), unde a înființat Societatea Hermann Oberth, care are ca obiectiv folosirea rachetelor în scopuri pașnice.
Din 24 august, emisiunea filatelica poate fi gasita în magazinele Romfilatelia din București și din țara.