Reformatorul din Giulesti

Apropo.ro / 01.03.2002, 08:13
Reformatorul din Giulesti
ProSport a intrat în posesia notitelor patronului rapidist, redactate înaintea Adunarii Generale a Ligii din decembrie, în care cerea debarcarea sefului arbitrilor, Nicolae Grigorescu, si a secretarului LPF, Valentin Alexandru. În afara celor doua nume vizate, George Copos a sustinut si

ProSport a intrat în posesia notitelor patronului rapidist, redactate înaintea Adunarii Generale a Ligii din decembrie, în care cerea debarcarea sefului arbitrilor, Nicolae Grigorescu, si a secretarului LPF, Valentin Alexandru.

În afara celor doua nume vizate, George Copos a sustinut si a obtinut noi alegeri pentru functia de presedinte, în care a fost reconfirmat Dumitru Dragomir, unificarea comisiilor LPF si FRF, reînfiintarea Comisiei de analiza a etapei si un nou cod, mult mai dur, de sanctionare a arbitrilor. ProSport a mai pus mîna si pe fituica pe care Copos si-a notat numele eventualilor aliati, previziunile oficialului rapidist fiind însa infirmate în momentul votarii.

George Copos s-a declarat scîrbit dupa ce planul sau de revigorare a fotbalului românesc a esuat din cauza unui singur vot lipsa

Data de 19 decembrie 2001 a fost una dintre cele mai agitate ale fotbalului românesc. De la primele ore ale diminetii, la restaurantul Intercontinental se întîlneau reprezentantii a 8 cluburi pentru a pune la cale un plan de masuri menit sa revolutioneze fotbalul românesc. Este vorba de Viorel Paunescu si Gigi Becali (Steaua), Pavel Peniu (Farul), Liviu Luca (Petrolul), Ioan Neculaie (FC Brasov), Ion Niculae (Astra), Vasile Siman (Sportul Studentesc), Dumitru Sechelariu si Gheorghe Chivorchian (FCM Bacau) si George Copos (Rapid).

Aceasta reunire era de fapt continuarea unei initiative, începuta cu cîteva zile în urma de investitorul Rapidului si materializata într-o alta întîlnire, ce s-a dorit de taina. Planul urma sa fie supus Adunarii Generale a LPF din aceeasi dupa-amiaza. Între cele doua actiuni, la sediul FRF a avut loc întîlnirea tuturor presedintilor de club si a investitorilor cu conducerea LPF, FRF si ministrul tineretului si sportului, Georgiu Gingaras.

Azi ar fi fost alegeri la LPF

La finele întîlnirii de la Inter, nici unul dintre participanti nu a dorit sa comenteze despre cele puse la cale, limitîndu-se doar la a spune ca „s-au discutat lucruri interesante pentru fotbalul românesc”. Dupa peste doua luni de la acea data, ProSport a reusit sa afle mobilul acelor discutii secrete. Initiatorul actiunii, George Copos, pregatise în scris un adevarat plan, intitulat „MASURI menite sa conduca la îmbunatatirea capacitatii organizatorice a LPF, a competitiei la nivelul diviziei , precum si a imaginii fotbalistice în România”.

Continutul înscrisului lui Copos vi-l prezentam alaturat, planul vizat urmarind înlaturarea din functii a lui Valentin Alexandru, Nicolae Grigorescu, precum si reorganizarea LPF, care ar fi presupus alegeri si, implicit, înlocuirea lui Dumitru Dragomir. „Daca obtinem jumatate plus unu la Adunarea Generala a Ligii se pot face alegeri”, a fost una dintre ideile ce au razbatut atunci dupa întîlnirea de la Inter. Se urmarea de fapt ca postul de vicepresedinte al FRF din partea fotbalului profesionist, recte presedintele LPF, sa ramîna vacant pîna la 1 martie 2001, data propusa pentru alegeri.

Ideea nu a avut cîstig de cauza. Dînd dovada de abilitate, presedintele LPF, Dumitru Dragomir, a solicitat la acea vreme un vot de încredere pe care l-a obtinut, anulînd astfel posibilitatea convocarii unei Adunari Generale de alegeri. Mai mult, Valentin Alexandru, cel propus pentru „eliberarea din functie”, a fost si el reconfirmat, fiind numit unul dintre reprezentantii Diviziei A în Comitetul Executiv al FRF.

Cum si presedintele CCA, Nicolae Grigorescu, a ramas pe pozitie, George Copos a plecat suparat de la sediul FRF si a declarat: „E o mare rusine. Fotbalul românesc îsi merita soarta. Probabil ca nu este momentul unor schimbari majore”. De abia acum putem sa ne dam seama la ce schimbari s-a referit Copos. Dupa cum se vede, unele din doleantele lui au avut ecou si s-au pus în practica.

Ce a cerut si ce a obtinut

Comasarea comisiilor LPF si FRF realizat

Raport distinct al observatorilor privind corectitudinea jocului în studiu

Reînfiintarea Comisiei de Analiza a Etapei s-a creat Comisia de Supraveghere a Campionatului

Corpul de observatori de joc sa fie în jurisdictia LPF, iar cei de arbitraj în jurisdictia FRF toti observatorii au ramas în subordinea LPF

Adunare Generala de alegeri la LPF nu s-a realizat

Eliberarea din functie a secretarului general al LPF, Valentin Alexandru nu s-a realizat

Eliberarea din functie a presedintelui CCA, Nicolae Grigorescu nu s-a realizat

Excluderea din lot a arbitrilor care acumuleaza 6 etape de suspendare s-a aprobat retrogradarea pentru acumularea a 8 etape de suspendare

Sursa: www.prosport.ro