Recunoaste marcajele turistice

14 01. 2002, 12:00
Cand parcurgi un traseu, la anumite distante, vezi pe pomi sau tablite cercuri sau triunghiuri care te ajuta sa alegi drumul cel bun. Insa, nu multi dintre noi stim foarte bine care este semnifictia acestora. Noi te ajutam sa o afli. Astfel, pentru marcare traselor turistice se folosesc


Cand parcurgi un traseu, la anumite distante, vezi pe pomi sau tablite cercuri sau triunghiuri care te ajuta sa alegi drumul cel bun. Insa, nu multi dintre noi stim foarte bine care este semnifictia acestora. Noi te ajutam sa o afli.

Astfel, pentru marcare traselor turistice se folosesc urmatoarele semne;

1. Banda verticala. Pe fond alb este folosita pentru marcarea traseelor principale numite si „magistrale”, care sunt, de regula, trasee de creasta.

2. Cruce cu brate egale. Pe fond alb este folosit pentru marcarea traseelor de legatura.

3. Triunghiul echilateral. Pe fond alb – pentru marcarea traseelor secundare.

4. Punctul intr-un cerc. Pe fond alb este folosit tot pentru marcarea traseelor secundare.

5. Punctul cu cercuri duble. De culoare alba si rosie este folosit pentru traseele dus-intors.

Aceste semne se aplica pe: copaci, cabane sau refugii, paletele stalpilor de orientare si stanci sau bolovani.

Pentru marcarea traseelor turistice se folosesc semne de marcaj, utilizand numai culorile de rosu, galben si albastru, astfel;

– pentru traseele principale, numite si „magistrale se foloseste culoarea rosie

– pentru traseele secundare si in circuit se folosesc celelalte culori.

Toate marcajele turistice au, obligatoriu, pe fond culoarea alba.

Itinerariile sunt marcate in ambele sensuri, pe partea dreapta sau stanga a potecii, astfel ca de la un semn sa se poata vedea cu usurinta cel putin unul din semnele urmatoare. In padure si zonele de stanca semnele se aplic in punctele cele mai vizibile, situate la circa doi metrii de sol si frontal fata de directia traseului.

Pe un traseu comun marcat cu semne diferite acestea se aplica in totalitatea lor si nu alternativ. Semnele se aplica unul sub altul, fiind separate intre ele printr-un interval de 3-5 cm, latimea tablitelor fiind unitara, iar pe paletele stalpilor indicatori semnele sunt trecute in totalitatea lor la o scara mai redusa.
Sursa: MONT-DELT-MAR