Ediția din 2021 a galei Oscar, care va avea loc în noaptea de duminică spre luni, la Los Angeles, vine cu pe cât de multe surprize, pe atât de multe noi recorduri.
Pe 15 martie, când au fost anunțate nominalizările, pentru prima oară în istoria evenimentului au fost selectate mai multe femei la categoria „cel mai bun regizor”. Apoi, tot pentru prima oară, pentru categoria “cel mai bun rol principal masculin” au fost nominalizați un actor de religie musulmană și unul de origine asiatică și mai multe alte recorduri notabile au fost stabilite, potrivit unei analize realizate de publicația The Hollywood Reporter. Printre altele, Chadwick Boseman a devenit cel de-al optulea actor care a fost nominalizat postum, pentru rolul din “Ma Rainey’s Black Bottom”, în timp ce “Mank” a primit mai multe nominalizări istorice în calitate de film alb-negru, iar platforma de streaming Netflix s-a apropiat de un record important deținut, în prezent, de compania United Artists.
Riz Ahmed și Steven Yeun scriu istorie cu nominalizările pentru cel mai bun actor în rol principal
Actorul și rapperul britanico-pakistanez Riz Ahmed este primul artist musulman nominalizat în această categorie, pentru rolul din “The Sound of Metal”. Anterior, un singur alt actor musulman a mai fost nominalizat la Oscar, dar pentru rol secundar, Mahershala Ali, care a și câștigat două astfel de trofee, pentru “Moonlight” (2016) și “Greenbook” (2018).
Totodată, americanul de origine sud-coreeană Steven Yeun („Minari”) este primul de origine asiatică nominalizat în această categorie
Două femei au fost nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun regizor – un record
Pentru prima oară în istoria de 93 de ani a galei, au fost nominalizate nu una, ci mai multe femei în această categorie: Chloé Zhao (“Nomadland”) și Emerald Fennell (“Promising Young Woman”). Zhao a devenit prima femeie non-caucaziană care a fost nominalizată. Anterior, au mai fost nominalizate Lina Wertmüller, în 1977, pentru “Seven Beauties”, urmată de Jane Campion (“The Piano”, 1994), Sofia Coppola (“Lost in Translation”, 2003), Kathryn Bigelow (“The Hurt Locker”, 2010) și Greta Gerwig (“Lady Bird”, 2018). Până acum, Kathryn Bigelow este prima și singura care a și câștigat la această categorie.
Totodată, Zhao este prima femeie care a primit patru nominalizări în același an, iar Fennell este prima care a fost nominalizată pentru debutul regizoral, având, de altfel, un total de trei selecții.
„Colectiv”, de Alexander Nanau, este primul film românesc nominalizat vreodată la Oscar
Mai mult, pelicula a primit două nominalizări, pentru cel mai bun documentar și cel mai bun film internațional. Anterior, acest lucru s-a mai întâmplat în 2019, cu „Honeyland”, de Tamara Kotevska și Ljubomir Stefanov.
Record: 70 de femei au primit 76 de nominalizări
Totalul nominalizărilor obținute de femei – în număr de 70 – la această ediție se ridică la 76, un record. “O nominalizare la Oscar este dovada unei industrii care recunoaște valoarea muncii de la primul “Acțiune” la ultimul “Stop”. Deseori, regizoarelor nu li se recunoaște această muncă”, a precizat Stacy L. Smith, fondatoarea Annenberg Inclusion Initiative, pentru THR.
Chadwick Boseman a fost nominalizat postum
Chadwick Boseman, care a decedat în perioada de postproducție a filmului “Ma Rainey’s Black Bottom”, a fost nominalizat postum la Oscarul pentru cel mai bun actor.
Deși a primit mai multe premii pentru munca sa, această nominalizare la Oscar este prima din cariera sa și, totodată, îi oferă poziția a opta pe o listă selectă, după James Dean și Heath Ledger, printre alții.
Leslie Odom Jr. și Frances McDormand sunt dublu nominalizați
Leslie Odom Jr. este primul actor nominalizat pentru interpretare (rol secundar) și pentru muzică pentru același film – “One Night in Miami”. Anterior, doar trei artiste au mai fost nominalizate pentru interpretare și muzică- Mary J. Blige, Lady Gaga și Barbra Streisand.
Frances McDormand este a treia femeie, după Barbra Streisand și Oprah Winfrey, nominalizată pentru interpretare și în categoria „cel mai bun film”. McDormand se numără printre producătorii “Nomadland”.
Actorii asiatici sparg gheața cu nominalizările din “Minari”
Steven Yeun, născut în Coreea de Sud și crescut în Michigan, este primul asiatic american nominalizat la categoria „cel mai bun actor”, iar colega sa Youn Yuh-jung, prima asiatică nominalizată pentru „cel mai bun rol secundar feminin”.
Nominalizările vin la un an după ce “Parasite”, de Bong Joon Ho, a devenit prima peliculă sud-coreeană recompensată cu Oscarul pentru cel mai bun film.
“Mank” este cel de-al șaptelea film alb-negru nominalizat la Oscar
“Mank”, de David Fincher, conduce competiția cu zece nominalizări, fiind abia cel de-al șaptelea film alb-negru selectat la Oscar, inclusiv pentru costume.
Viola Davis este cea mai nominalizată actriță de culoare
Anul acesta, Viola Davis a primit pentru rolul din “Ma Rainey’s Black Bottom” a patra nominalizare din carieră. Ea a primit un Oscar în 2017, pentru „Fences”.
“Judas and the Black Messiah” – record pentru interpretare
“Judas and the Black Messiah”, care are șase nominalizări, este primul film care are doi actori de culoare, Daniel Kaluuya și LaKeith Stanfield, selectați.
Nominalizații fac istorie prin vârsta lor
Anthony Hopkins („The Father”), care are 83 de ani, este cel mai în vârstă actor nominalizat la Oscar din istoria premiilor. Record era deținut anterior de Richard Farnsworth, nominalizat la 79 de ani, pentru rolul din “The Straight Story”.
La 89 de ani, designerul Ann Roth (“Ma Rainey’s Black Bottom”) intră în lista celor mai în vârstă nominalizați în general. Cineasta Agnes Varda și scenaristul James Ivory au fost nominalizați la aceeași vârstă.
Netflix se apropie de un record stabilit in 1941
Cu 35 de nominalizări, Netflix s-a apropiat de un record deținut de 80 de ani de United Artists, care în 1941 obținea 45 de selecții.
Harrison Ford, Brad Pitt, Reese Witherspoon, printre prezentatorii galei Oscar 2021
Participanții la gala Oscar 2021 nu sunt obligați să poarte măști
Foto: Profimedia Images