Recital Flautarchi

09 01. 2004, 13:14
Stagiunea muzicala "Iosif Sava" a Fundației ACCUMM continua pe 10 noiembrie, de la ora 18:30, în spațiul rafinat al Palatului Șuțu din București, cu un concert cameral susținut de cvartetul Flautarchi. Cei patru instrumentiști (Corina Crețu -

Stagiunea muzicala „Iosif Sava” a Fundației ACCUMM continua pe 10 noiembrie, de la ora 18:30, în spațiul rafinat al Palatului Șuțu din București, cu un concert cameral susținut de cvartetul Flautarchi. Cei patru instrumentiști (Corina Crețu – vioara, Cornelia Petroiu – viola, Dan Joițoiu – violoncel și Ion Bogdan Ștefanescu – flaut) vor interpreta Serenada opus 25 în re major de Ludwig van Beethoven, Cvartetul în re major de Wolfgang Amadeus Mozart, o Suita de Serghei Prokofiev în aranjamentul lui Sorin Petrescu, „Balada” lui Ciprian Porumbescu în aranjamentul lui Ion Dobrinescu, muzica sefarda și o Suita argentiniana cu lucrari de Luis Bomfa, Carlos Gardel, Angel Villoldo și Leroy Anderson. Intrarea este libera.

Festival fusion

Proiectul MultiFusionFest, primul festival din România dedicat fenomenului fusion, s-adesfașurat de curând la sala ArCuB și la sala Radiodifuziunii Române. Fenomenul fusion combina genurile muzicale jazz, electro, muzica contemporana experimentala cu improvizația și dansul. Acest gen de spectacol este cunoscut în America sub numele de „cross-over music” și a aparut în urma cu 30 de ani. Printre invitații primei ediții a MultiFusionFest s-au numarat David Linx și Diederik Wissels (Belgia), Nicolas Simion (Austria) și Florian Weber (Germania), precum și formațiile East Village, Free Sound, Pro Contemporania. Evenimentul a fost organizat de Asociația Româna a Femeilor în Arta, ArCuB și Societatea Româna de Radiodifuziune în colaborare cu Pro Helvetia, Ambasada Germaniei, Exces Music și Delegația Wallonie-Bruxelles.

„Maria” pentru Eurimages

Zece filme care au primit sprijin financiar din partea Eurimages – Fondul Consiliului Europei pentru susținerea co-producțiilor europene – vor concura pentru un premiu de 30.000 de euro în cadrul unei secțiuni speciale a Festivalului de Film de la Sevilla (6-13 noiembrie). Printre acestea se numara și „Maria”, în regia lui Calin Netzer, co-producție România-Germania-Franța. Filmele din cadrul secțiunii Eurimages a festivalului vor fi evaluate de un juriu format din studenți din Sevilla. Pentru acest premiu mai concureaza „Agata e la tempesta”, „Ce jour-lr”, „Elina”, „Histoire de Marie et Julien”, „Honey Baby”, „Iran sous le voile des apparences”, „Niceland”, „Pornografia” și „The Galindez Mystery”. Filmul lui Netzer a fost recompensat pâna acum cu mai multe distincții internaționale.

Eveniment BIFEST

Regizorul Jerzy Stuhr, considerat a fi continuatorul școlii poloneze de film a lui Andrzey Wayda, Krzysztof Zanussi și Krzysztof Kieslowski, se va afla la București în perioada 22-24 noiembrie, în timpul Festivalului de film BIFEST. Ca actor, Stuhr a jucat în numeroase spectacole de teatru și filme. Mentorul și prietenul sau, Krzysztof Kieslowski, l-a distribuit în „Decalog”, episodul „Sa nu râvnești la bunul aproapelui tau”, și în „Blanc” („Alb”) din seria „Trei culori”. Membru al Academiei Europene de Film, Jerzy Stuhr combina drama și umorul cu un romantism savuros. Pledeaza pentru respectul individualitații și al demnitații umane. BIFEST își propune sa arate fața mai puțin cunoscuta a lui Stuhr, publicul bucreștean având ocazia sa vada în premiera absoluta trei dintre filmele acestuia.

Alt festival

Filmul lui Corneliu Porumboiu „Calatorie la oraș” a fost selectat în competiția de scurt-metraje a Festivalului Cinematografiei Est-europene de la Cottbus, Germania (2-6 noiembrie). „Calatorie la oraș” a ocupat locul al doilea la secțiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes de anul acesta și a fost proiectat la Festivalul de la Veneția. Zilele acestea, pelicula participa la competiția de la Montpellier. La cea de-a 14 ediție a festivalului de la Cottbus, filmul lui Porumboiu va concura alaturi de 12 creații din Europa de Est pentru premiile secțiunii de scurt-metraje: Marele Premiu, în valoare de 1.500 de euro și Premiul special, în valoare de 1.000 de euro. Evenimentul reprezinta cel mai important festival dedicat cinematografiei din fostul bloc comunist.

Toamna documentarelor

Trei documentare românești au fost selecționate în doua secțiuni competitive ale celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional al Filmului Documentar de la Amsterdam (18-28 noiembrie). „Blestemul ariciului” de Dumitru Budrala și „Marele jaf comunist” de Alexandru Solomon participa în competiția „Joris Ivens” pentru documentarele de lung-metraj. 20 de documentare din 12 țari vor concura în cadrul acestei secțiuni. În timp ce „Blestemul ariciului” a avut premiera la Astra Film Fest (25-30 octombrie), „Marele jaf comunist” a fost vazut pentru prima data la TIFF 2004. La o alta secțiune, consacrata debuturilor, participa 20 de documentare, printre care și „Podul peste Tisa” de Ileana Stanculescu. În total, peste 250 de producții vor fi prezentate în cadrul festivalului olandez, cel mai mare festival de film documentar din lume.

ZIARUL DE DUMINICA, supliment al ZIARULUI FINANCIAR