Recensamant 2011: Procedura de recenzare s-a incheiat
In perioada 20-31 octombrie au fost inregistrate 8.387.153 de locuinte si 19.599.506 de persoane, numar care include persoanele prezente, temporar absente sau plecate pentru o perioada indelungata din gospodaria din care fac parte, a informat Institutul National de Statistica (INS) intr-un comunicat de presa.
Potrivit INS, numarul de persoane recenzate nu reprezinta populatia stabila a Romaniei.
„Numarul persoanelor recenzate nu este egal cu numarul de persoane cuprins in populatia stabila a Romaniei deoarece: nu cuprinde persoanele care au apelat la metoda autoinregistrarii; nu cuprinde persoanele din spatiile colective de locuit; nu cuprinde persoanele recenzate prin structurile MapN, MAE, MAI etc; include parte din persoanele plecate din tara pe perioada indelungata (respectiv cele declarate de unul din membrii gospodariei din tara)”, a precizat INS.
In urma prelucrarii datelor, INS va publica datele provizorii privind populatia stabila la sfarsitul lunii ianuarie 2012, iar datele preliminare in perioada aprilie-mai 2012.
Organizatorii Recensamantului 2011, Ministerul Administratiei si Internelor si INS, au cheltuit in acest an aproximativ 46 de milioane de euro. Costurile de organizare au fost de 8-9 lei/persoana, fata de 16 lei cat se cheltuieste pentru un individ in alte tari din UE.
Printre persoanele ce declara ca nu au fost recenzate se afla si Victor Ponta, presedintele PSD, care precizeaza ca nu ar si-ar fi declarat si CNP-ul.
„Nu stiu daca m-au cautat in Gorj, stau foarte putin acasa, dar nu le-as fi dat codul numeric personal. Pentru ca este ilegal, din punctul meu de vedere. Am si introdus o actiune in instanta in acest sens in numele PSD. Nu seful INS este responsabil de recensamant. Seful comisiei speciale pentru recensamant este ministrul de Interne, asa spunea legea. Modul in care s-a desfasurat recensamantul a fost o catastrofa organizatorica si logistica, intr-un 2011 in care toata lumea foloseste internetul. Cred ca a fost mai prost decat pe vremea lui Cuza sau a lui Carol, ca mod de explicare catre populatie, ca incapacitate de a demonstra suspiciunile noastre. Noi nu am facut acuzatii directe, dar am avut suspiciuni: de ce va trebuie codul numeric personal, pe care il aveti?”, spune Ponta, intr-un interviu pentru Mediafax.
Citeste mai multe detalii despre recensamant 2011, pe Mediafax