Reactii dupa alegerea Londrei

08 07. 2005, 10:21
"Felicitari, Londra", a titrat, joi, cotidianul Washington Post, care considera, la fel ca alte jurnale americane, ca decisiv în atribuirea organizarii Jocurilor Olimpice din 2012 orașului britanic a fost accentul pe care acesta l-a pus asupra tinereții. Unul dintre electorii

„Felicitari, Londra”, a titrat, joi, cotidianul Washington Post, care considera, la fel ca alte jurnale americane, ca decisiv în atribuirea organizarii Jocurilor Olimpice din 2012 orașului britanic a fost accentul pe care acesta l-a pus asupra tinereții.

Unul dintre electorii Comitetului Internațional Olimpic, italianul Mario Pescante, citat de Wall Street Journal, a afirmat ca „Parisul reprezenta Parisul, New York-ul reprezenta New York-ul, Madridul reprezenta Madridul, în timp ce Londra reprezenta sportul”.   

Wall Street Journal și cotidianul Washington Post noteaza ca prezentarea video a candidaturii londoneze, în care orașul Londra este aratat ca o scena ce îi va inspira pe toți copiii din lume, a impresionat.

„Marea Britanie, Statele Unite și Franța și-au adus echipe de personalitați la Singapore, însa 30 de elevi londonezi au fost, poate, cele mai influente vedete”, a menționat Washington Post.

Jurnalul îl citeaza, de asemenea, pe unul dintre electorii mexicani ai CIO, Olegario Vasquez Rana, care s-a hotarât în ultimul moment sa voteze Londra, impresionat de „sprijinul acordat copiilor, viitorului”.

„Revoluția economica ce a început cu fostul premier britanic Margaret Thatcher și a continuat cu Blair a facut din capitala britanica un centru european al finanțelor, o Mecca a artiștilor și un centru pentru toate talentele din Europa și din lume”, scrie Washington Post.

Cotidianul New York Times subliniaza rolul pe care l-a avut lobby-ul facut de premierul britanic Tony Blair, care a determinat CIO sa se orienteze spre Londra.

„În timp ce, în ultima saptamâna, membrii delegației pariziene puteau fi vazuți mereu în holul hotelului, Blair s-a întâlnit, pâna miercuri, cu diverși membri ai CIO”, a explicat Lynn Zinser în cotidianul New York Times.

Zinser precizeaza ca, în timp ce președintele francez Jaques Chirac insulta bucataria britanica, Tony Blair ramânea un veritabil om de stat, refuzând sa se lase antrenat în polemici.

Presa spaniola: „Blair învingator, Madrid învins”

Presa spaniola a oscilat, joi, între victoria premierului britanic Tony Blair în ceea ce privește atribuirea organizarii JO-2012 orașului Londra și înfrângerea orașului Madrid, care a candidat, de asemenea, la gazduirea acestei competiții, informeaza AFP.

Trei jurnale, El Pais, ABC și La Vanguardia, au pus accentul asupra succesului politic al lui Tony Blair, în special în fața „rivalului acestuia”, președintele francez Jaques Chirac.

„Londra trece de Paris în cursul unui vot secret pentru Jocurile Olimpice din 2012”, a titrat pe prima pagina El Pais. „Blair obține o victorie politica în fața marelui sau rival, președintele francez”, adauga jurnalul spaniol.

„Prestigiul lui Blair pune capat speranțelor Madridului și îl afecteaza pe Chirac”, noteaza și cotidianul ABC, în timp ce La Vanguardia titreaza pe prima pagina: „Blair câștiga Jocurile”.

O alta parte a presei spaniole a preferat sa sublinieze înfrângerea orașului Madrid, eliminat în turul trei de scrutin la Singapore.

El Mundo scrie: „Madrid pierde Jocurile Olimpice deoarece nu a primit nici un vot din partea New York-ului”. „Madrid nu a reușit”, a titrat jurnalul El Periodico de Catalunya, care a adaugat, pe prima pagina: „Londra, câștigatoare surpriza în fața Parisului, care a fost favorit”.

La Razon titreaza: „Madrid, la doua voturi de glorie”. „Au lipsit doua voturi” a menționat și cotidianul AS, care precizeaza ca Madrid a primit 31 de voturi în turul trei de scrutin, în timp ce Paris, orașul care a ajuns sa se înfrunte cu Londra în finala pentru organizarea JO, a primit 33 de voturi. „Voturile pentru Spania ofera Londrei triumful”, a adaugat AS.

Majoritatea jurnalelor spaniole au publicat pe prima pagina o fotografie în care apar primarul orașului Madrid, Alberto Ruiz-Gallardon, și premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Presa franceza considera desemnarea Londrei o alegere politica și economica

Presa franceza a notat, joi, ca victoria Londrei în fața Parisului pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2012 trebuie sa fie perceputa ca o alegere politica și economica ce simbolizeaza succesul personal al premierului britanic Tony Blair, informeaza AFP.

„Alegerea Londrei este una politica”, noteaza cotidianul France Soir, care critica metodele de vot ale Comitetului Internațional Olimpic (CIO), despre care scrie ca a luat „decizii șocante care nu au nici o legatura cu sportul și cu atât mai puțin cu exigențele unui dosar de candidatura”.  

„Cum succesul atrage succes, ceea ce este negativ atrage ce este negativ. În ceea ce-i privește pe francezi, Jocurile Olimpice erau vazute ca un paravan care sa mascheze o pana naționala”, considera jurnalul Liberation.   

 Cotidianul Le Figaro noteaza ca Franța nu mai are aceeași cota pe plan internațional ca în trecut. „Este ca și cum prestigiul sau s-ar fi ofilit. Dupa ce s-a spus nu la referendumul din 29 mai, decizia CIO are rolul unei ghilotine. …Tony Blair zboara din succes în succes”, menționeaza Le Figaro.

Jurnalul La Croix subliniaza ca „imaginea unei Mari Britanii câștigatoare se confirma”. „Cea a Franței nu a obținut rezultatele sperate și nici stimularea economica atât de așteptata”, adauga cotidianul francez.

„Ce sa reținem? Ca miraculoasa Londra, condusa de emblematicul Sebastian Coe, a știut sa profite de slabiciuni, cu un marketing agresiv pâna la cea mai pura demagogie, care a constat în asigurarea unui viitor pentru tinerii saraci din lume”, scrie L’Equipe.     

„Daca Franța a pierdut acest joc, este din cauza faptului ca influența sa în plan internațional a scazut mult”, menționeaza și cotidianul Le Parisien – Aujourd’hui.

Jurnalul economic Les Echos scrie: „Celalalt mesaj din Singapore este ca lumea nu mai vrea sa se joace cu noi. Este o lecție de modestie adresata tuturor”.   

„Modernul model Blair este pe punctul de a se impune în Europa în defavoarea batrânului model francez”, noteaza și cotidianul La Provence, în timp ce Sud-Ouest considera ca victoria Londrei are rolul de a accelera „predominanța în Europa și în întreaga lume a anglo-saxonilor, a limbii lor, a diplomației lor și a modelului lor economic”. 

Brazilia saluta victoria Londrei și este optimista în vederea JO din 2016

Comitetul Olimpic Brazilian (COB) a salutat, miercuri, victoria Londrei, care a obținut organizarea Jocurilor Olimpice din 2012, apreciind ca aceasta desemnare „deschide perspective bune” în ceea ce privește candidatura unui oraș din Brazilia la gazduirea JO din 2016, informeaza AFP.

Președintele COB, Carlos Arthur Nuzman, unul dintre cei 116 electori ai Comitetului Internațional Olimpic (CIO), a declarat ca, dupa victoria Londrei, va fi dificil ca un alt oraș european sa fie ales pentru Jocurile Olimpice din 2016.  

Nuzman considera ca Brazilia ar trebui sa aiba maturitatea necesara pentru a evalua care din orașele sale are cele mai bune condiții pentru a candida la organizarea JO din 2016.

„Lumea sportului, din care fac parte membrii CIO, președinții federațiilor internaționale, presa straina, vrea ca Jocurile Olimpice sa aiba loc în Brazilia. Mai ramâne de vazut daca Brazilia vrea sa gazduiasca JO”, a afirmat președintele COB.

Nuzman a precizat ca Jocurile Panamericane din 2007, competiție ce va avea loc la Rio de Janeiro, vor fi decisive în privința luarii unei decizii.

„Daca Brazilia considera ca va putea gazdui Jocurile Olimpice din 2016, va trebui sa organizeze excelent Jocurile Panamericane”, a menționat Carlos Arthur Nuzman.

Presa britanica entuziasmata de faptul ca Londra va gazdui JO-2012

Jurnalele britanice au salutat, joi, cu entuziasm, victoria orașului Londra, care a fost ales de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) sa gazduiasca Jocurile Olimpice din 2012, informeaza AFP.

Jurnalele au publicat, pe prima pagina, fotografii în care apar peste 100.000 de londonezi strânși în centrul orașului și întâmpinând cu bucurie anunțul de miercuri al CIO.

The Times și The Independent redau aceeași imagine panoramica pe prima și pe ultima pagina, în care pot fi vazuți englezii sarbatorind în Trafalgar Square.

„Este dificil sa estimam importanța pe care acest succes o are pentru toți britanicii”, se menționeaza în editorialul din The Times.

Jurnalul precizeaza ca Londra are acum „șansa de a-și îmbunatați reputația de oraș mondial”. „Toți pot și trebuie sa se bucure de aceasta organizare, care va fi costisitoare, dar și monumentala. Candidatura Londrei a avut un început slab, dar a crescut treptat în ceea ce privește încrederea, credibilitatea și imaginația”, scrie The Times.

Cotidianul britanic avertizeaza, însa, ca pentru organizarea Jocurilor Olimpice va fi nevoie de multa munca. „Avem o misiune dificila, nu numai de a construi satul olimpic, de a regenera estul Londrei, dar și de a pune la punct vechile infrastructuri. Nu pot exista întârzieri: Londra trebuie sa înceapa treaba”, adauga The Times.  

Jurnalul Daily Telegraph scrie ca „Marea Britanie este învingatoare pe scena mondiala” și ca victoria Londrei îi confera o superba aureola. „Ochii întregii lumi s-au întors spre Marea Britanie. Este momentul sa fim fericiți”, menționeaza cotidianul englez.

The Independent noteaza, de asemenea, ca acestea sunt „zile minunate pentru Marea Britanie” și publica o serie de imagini consacrate alegerii Londrei ca gazda a JO-2012.

Cotidianul The Guardian publica o fotografie cu sarbatoarea din Trafalgar Square și titreaza: „Un cuvânt dulce la auzit: Londra”. „Victoria Londrei reprezinta pur și simplu un rezultat extraordinar”, scrie The Guardian.

Jurnalul face referiri și la zona estica a Londrei, unde va fi construit satul olimpic. Aceasta zona este cea mai diversificata din punct de vedere etnic din Europa și se confrunta cu numeroase probleme.

„Viitorul este stralucitor pentru estul Londrei, una din zonele cele mai sarace din Europa, care poate în sfârșit sa spere într-o renaștere ce nu a avut loc niciodata cu adevarat dupa pagubele provocate de bombardamente în timpul celui de-al doilea razboi mondial”, menționeaza cotidianul The Guardian.

Câștigarea dreptului de a organiza Jocurile Olimpice „reprezinta un stimulent fantastic pentru moralul nostru național, adesea fragil”, adauga jurnalul.

Cotidianul The Sun îl ironizeaza pe președintele Franței, Jaques Chirac, acuzat de o aroganța excesiva pentru faptul ca a avut un „atac grosolan” la adresa bucatariei britanice. „Chirac obligat sa manânce din placinta umilinței”, scrie The Sun.

„Cine râde acum, domnule Chirac?”, întreaba și jurnalul Daily Mail, în timp ce cotidianul Financial Times subliniaza avantajele economice ale succesului Londrei. „Este de așteptat un efect stimulant asupra economiei britanice, în special în domeniul construcțiilor, turismului și transportului”, adauga Financial Times.

Comitetul Olimpic American felicita Londra

Comitetul Olimpic American a felicitat Londra, prin intermediul președintelui forului, Peter Ueberroth, pentru obținerea organizarii Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2012, informeaza AFP.

„Prin faptul ca a mai gazduit, în 1908 și 1948, Jocurile Olimpice, Londra are o tradiție olimpica încununata de succes. Vrem sa felicitam, de asemenea, toate orașele care au participat la ceea ce a fost cea mai disputata cursa din istorie în vederea obținerii organizarii JO”, a declarat Ueberroth. 

Din delegația americana care a susținut, la Singapore, candidatura orașului New York la organizarea Jocurilor Olimpice din 2012 a facut parte și fosta gimnasta Nadia Comaneci.

Presa rusa: Moscova a cheltuit mulți bani deși știa ca nu are nici o șansa

Moscova a cheltuit mulți bani pentru a candida la organizarea Jocurilor Olimpice din 2012, deși știa ca nu are nici o șansa sa câștige, a notat, joi, presa rusa, care a subliniat calitatea foarte buna a dosarului prezentat de Londra, informeaza AFP.

„Dupa cum ne așteptam, Moscova s-a dovedit a fi veriga slaba dintre orașele candidate la organizarea JO-2012”, a menționat cotidianul Izvestia, care deplânge zecile de milioane de dolari cheltuiți „pentru nimic”. 

„Atâta timp cât Rusia și Moscova nu vor începe sa își regleze problemele fara sa le lege de ambițiile lor olimpice, suntem condamnați sa pierdem din primul tur”, adauga Izvestia.

Jurnalul considera ca, având în vedere situația din prezent a Rusiei, „chiar și faptul ca Moscova a fost una din cele cinci finaliste poate fi considerat un succes enorm”.

„Era previzibil faptul ca rezultatul votului nu urma sa fie în favoarea capitalei Rusiei”, scrie cotidianul Vremia Novostei.

Jurnalul Kommersant îi critica pe organizatorii unei adunari populare în centrul Moscovei, întrunita pentru susținerea candidaturii capitalei Rusiei, notând ca aceștia au recurs la un șiretlic, neanunțând mulțimea atunci când orașul rus a fost eliminat. La mai mult de o ora dupa eliminarea Moscovei, nimeni nu îi informase pe oamenii veniți în Piața Roșie pentru a susține candidatura acestui oraș, iar organizatorii continuau sa laude valorile candidaturii ruse.   

Cotidianul Gazeta subliniaza excelența prezentarii Londrei, estimând ca orașul britanic a avut dosarul cel mai bun și cel mai detaliat.

Mediafax