N-am crezut vreodata ca spoturile la pasta de dinți vor putea fi întrecute. Ele au ridicat pur și simplu penibilul la nivel de arta. Și totuși, vorba poetului, exista iubire și totuși exista blestem. Ce ne-am mai tavalit pe jos cand am vazut ca a înnebunit lupul. De unde sa știm noi, bieți consumatori de publicitate reeșapata, ca nu era decat primul dintr-o lunga serie de viețuitoare prinse fara vina în scenarii paranoice.
Ma tot abțin de vreo doua saptamani sa spun ca ma îngrijoreaza sincer întreaga serie de reclame la produse care au de-a face într-un fel sau altul cu Danone. Isteria e generala. Unei domnișoare careia îi cresc capșuni cu tot cu frunze în lingurița, consumul de iaurt cu fructe îi cauzeaza o bâțâiala, sa-i spunem cu multa indulgența, dubioasa. Situația e cu atat mai grava cu cat efectul pare imposibil de evitat. În încercarea de a o salva, superiorul își pierde și el cumpatul.
Cateva secunde mai tarziu dintr-o gașca, aparent inofensiva, de tineri ieșiți la iarba verde se detașeaza doua cazuri care cred ca au nevoie cel puțin de consiliere, daca nu și de tratament. Nu e deajuns ca primul alege sa bea lapte batut la firul ierbii (și noua ne spun ca a înnebunit lupul?), dar se mai trezește în plin coșmar și specialistul deghizat în prieten nevinovat, gata sa consemneze diferența între orgasm și simpla aprobare.
Cea mai complicata ecuație pare însa una în fața careia pana și matematicianul Fermat, cu a lui teorema demonstrata abia în 1993, ar ramane interzis. Delicios? Delicios și sanatos? Sau gustos? Sau sanatos? Sau gustos și delicios? O familie întreaga, bantuita de enigma fantoma, descopera raspunsul corect într-un final apoteotic, în care veselia se confunda pe alocuri cu prostia.
Ce sa spun, am fost puțin panicat cand în apartamentul 9 un cuplu ajungea sa nu se mai suporte noaptea în somn din pricina mirosului de gura nespalata cu pasta corespunzatoare. Acum îmi dau seama ca m-am grabit.
Andi Moisescu