Razboiul caloriilor
Ca să slăbești trebuie, practic, să-ți modifici ecuația energetică zilnică, astfel încât aportul caloric să fie mai mic decât ceea ce consumi. Poți face acest lucru pur și simplu mâncând mai puțin.
Ce trebuie sa stii atunci când incepi o cura de slabire Folosește mereu același cântar, menținut în exact aceeași po-ziție. Altfel s-ar putea să obții rezultate diferite.
Cântărește-te o dată pe săptămână, dimineața. Scăderea în greutate este un proces relativ lent, așa că ce rost are să te cântărești în fiecare zi și să fii dezamăgită că nu ai dat jos nici un kilogram?
Dacă suferi de sindrom pre-menstrual, poți observa cum, cu câteva zile înainte de perioada respectivă, corpul tău reține mai mult lichid, ceea ce duce la o temporară creștere în greutate.
Alte simptome ale SPM, cum ar fi tensiunea, stările depesive sau pofta de carbohidrați, îți pot afecta o eventuală cură de slăbire.
Pentru ca să slăbești sănătos și cu rezultate durabile în timp, nu coborî sub 1000 de calorii pe zi. Atunci când aportul alimentar este redus drastic, corpul tău percepe starea de înfometare și își adaptează metabolismul astfel încât să facă față cantității scăzute de „combustibil”.
Asta înseamnă că nu vei pierde din greutate, ci dimpotrivă, revenind la rația alimentară normală, metabolismul încetinit nu va mai arde atât de eficient, iar tu te vei îngrășa și mai mult.
Motiveaza-te
Fixarea de scopuri precise este o bună tactică în afaceri. Succesul ei se bazează pe ideea că, atunci când ai ceva clar în cap, este mult mai probabil să reușești decât atunci când te gândești vag la acel lucru.
La fel se întâmplă și în curele de slăbire. Gândește înainte. Stabilește-ți un termen, să spunem, șase săptămâni.
Propune-ți să slăbești 1kg pe săptămână sau mai puțin. Scopurile nerealistice nu-ți aduc decât dezamăgiri. Monitorizează ceea ce se întâmplă.
Acest lucru te va ajuta să-ți dai seama unde ai greșit dacă rezultatele nu sunt cele așteptate.
Manânca sanatos
Aportul caloric necesar fiecărei persoane variază în funcție de constituție, vârstă și nivel de activitate. Totuși, există scheme orientative care aproximează numărul de calorii la care trebuie să renunți pentru a slăbi un anumit număr de kilograme.
Poți să slăbești până la 6 kilograme reducând rația alimentară la aproximativ 1000 de calorii pe zi. Ca tendință generală, se recomandă consumul de fibre și renunțarea pe cât posibil la zaharuri, grăsimi și sare.
Cum sa… mănânci mai puțin
Folosește o farfurie mai mică. Mănâncă încet, punând furculița și cuțitul jos în timp ce mesteci. Bea un pahar cu apă sau o ceașcă de ceai negru cu zece minute înainte de masă.
Rreduci consumul de zahăr Folosește îndulcitori artificiali . Diluează sucul natural de fructe cu apă (conține o cantitate însemnată de zahăr)
Cumpără numai produse sugar-free atunci când ai de ales. Când ți-e poftă de ceva dulce, mânâncă fructe proaspete în loc de bomboane, prăjituri sau ciocolată.
Rreduci consumul de sare Cumpără sare cu concentrație scăzută de sodiu (jumătate sodiu, jumătate potasiu).
Folosește alte arome pentru a da gust mâncării: usturoi, suc de lămâie, ierburi și condimente.
Evită gustările sărate, precum alune, chips și murături. Rreduci consumul de grăsimi Renunță la cafeaua cu lapte.
Mănâncă iaurturi dietetice și lapte degresat, carne slabă și pește, fripte, nu prăjite.
Nu mânca mai multe de patru ouă pe săptămână, și acestea fierte. Rcrești consumul de fibre
Mânâncă multe fructe și legume, pe cât posibil în stare crudă. Cumpără numai pâine și paste din făină integrală.
Planificarea meselor
Majoritatea persoanelor mânăncă trei mese pe zi. Dacă obișnuiești să mănânci puțin și des, împarte-ți rația alimentară în cinci mese mai mici. Studiile au arătat că acest sisitem dă rezultate mai bune în curele de slăbire.
Indiferent de metoda pe care o alegi, există câteva reguli pe care nu trebuie să le pierzi din vedere:
Mănâncă la intervale regulate. Vei evita astfel tentația de a ciuguli între mese.
Nu mânca mai târziu de 7 seara. Nu e bine să te culci cu un stomac încărcat și în plus, arderile nu sunt atât de eficiente atunci când dormi.
Bea multă apă. O bună hidratare este esențială în orice cură de slăbire. Excesul de lichid nu este stocat ca grăsime, ci se elimină în urină, așa că nu ai de ce să te temi.
Tenul tău va beneficia și el de pe urma acestui obicei sănătos.
Micul dejun
De cele mai multe ori, persoanele care țin cură de slăbire tind să sară peste micul dejun. Este mai ușor să renunți la el decât la orice altă masă și în plus, poți să-ți păstrezi caloriile pentru când ți-e cu adevărat foame.
Greșit! Dimineața, glicemia este scăzută și corpul tău are nevoie de un aport alimentar echilibrat pentru a începe o nouă zi.
Un mic dejun sănătos te va scăpa de senzația de foame de mai târziu, care de cele mai multe ori se traduce într-o poftă de dulce sau sărat.
Trei idei de mic dejun hipocaloric
1. 25g cereale integrale 1 iaurt degresat sau o portocală
2. 1 roșie 1 ou 25g pâine
3. 1 felie de șuncă, 1/2 măr Ceai sau cafea, fără zahăr și fără lapte.
Pe ce sa dai banii
Lista ta de cumpărături trebuie să fie fidelă noilor tale obiceiuri alimentare.
Citește întotdeauna eticheta produsului pe care vrei să îl cumperi, pentru a verifica conținutul de zahăr și grăsimi.
Produse lactate:
-lapte degresat, 1,5% grăsime -iaurt degresat, fără zahăr
Cereale:
-amestecuri muesli fără zahăr -cereale integrale din grâu
Pentru masa principală:
-pește, fructe de mare
-legume proaspete sau congelate
-piept de pui
-paste din făină integrală
-orez integral
Conserve:
-ton în saramură (nu în ulei)
-somon -roșii
-fasole -porumb
-fructe în suc natural sau apă, nu în sirop
Sosuri:
-maioneză dietetică
Băuturi: -cafea fără cofeină
-apă plată -ceai verde
Mâncatul in oras
Pentru cele care vor să slăbească, zecile de fast-food-uri și restaurante din oraș reprezintă o tentație greu de ocolit.
Există câteva strategii care te ajută să treci cu bine peste un astfel de episod. Alege-o pe cea care ți se potrivește cel mai bine.
1. Uită de regim
Această tactică funcționează dacă ești una dintre persoanele care mănâncă destul de rar în oraș și o mică aventură hipocalorică nu îți va afecta iremediabil dieta dacă o vei relua imediat ce te întorci acasă.
2. Nu-ți călca pe inimă E clar că dacă reușești să-ți învingi poftele ai numai de câștigat. Dacă ai atâta voință, felicitări și ține-o tot așa.
3. Echilibrează Dacă ai chef să-ți faci poftele ieșind la masă în oraș, mănâncă mai puțin în ziua precedentă și în ziua care urmează ieșirii.
4. Cu măsură Alege din meniu numai ceea ce conține un număr minim de calorii. În majoritatea restaurantelor care se respectă, personalul va fi mai mult decât încântat să-ți fie de ajutor în acest sens.
5. În fine, încearcă să privești ocazia și compania în care te afli drept principalul punct de atracție, nu mâncarea.
Miscarea
Este posibil să slăbești și fără să faci sport, e adevărat. Însă o cură de slăbire însoțită de un program ușor de exerciții este și mai eficientă, și mai sănătoasă.
Pe lângă un consum mai mare de calorii, există și alte efecte benefice. Metabolismul este accelerat, efect de durată ce face ca arderea caloriilor să continue și după ce ședința de sport s-a încheiat.
Corpul tău devine mai ferm prin dezvoltarea fibrei musculare.
Creierul secretă serotonină, „hormonul fericirii3, singurul anti-depresiv natural, care te va ajuta să reziști mai bine supărărilor cauzate de regim.
Dacă încă nu te-ai convins, încearcă și vei vedea ce bine te vei simți.
Mentinerea greutatii ideale
Felicitări! Ai reușit să ajungi la forma și greutatea pe care ți-ai dorit-o întotdeauna.
Se spune însă că mai greu decât să ajungi în frunte este să te menții.
Multe dintre cele care recurg la cure de slăbire consideră că greul abia acum începe.
Să te întorci la vechile tale obiceiuri alimentare este o greșeală. Nu uita că ceea ce tu considerai o rație alimentară normală era de fapt o supra-alimentare și cauza excesului tău de greutate.
Rămâi fidelă obiceiurilor sănătoase pe care ți le-ai creat și vei avea numai de câștigat.
Amintește-ți în mod constant cât de bine arăți și te simți și nu uita niciodată dezavantajele faptului de a fi supraponderal.
În felul acesta nu vei ceda tentațiilor care te-au „îngrășat3 de la bun început.
Sursa: Super[!]