Razboi total în fotbalul românesc

21 09. 2006, 15:33
Meciurile din ultima perioada au dus la izbucnirea unui adevarat razboi în fotbalul intern, confruntarile ducându-se pe strazi și pe stadioane între suporteri și jandarmi, pe teren între jucatori, dar și în studiouri de televiziune și sali de conferințe între

Meciurile din ultima perioada au dus la izbucnirea unui adevarat razboi în fotbalul intern, confruntarile ducându-se pe strazi și pe stadioane între suporteri și jandarmi, pe teren între jucatori, dar și în studiouri de televiziune și sali de conferințe între oficialii cluburilor, federației și ligi.

Fotbalul românesc arata ca un imens teatru de lupta, deasupra caruia se ridica fumul gazelor lacrimogene și cel al tribunelor incendiate, zgomotul asurzitor al injuriilor și jignirilor oamenilor de fotbal, tronsnetul tibiilor și coastelor jucatorilor.

Cine s-a aflat, miercuri seara, în zona Stadionului Dinamo a putut asista la scene de coșmar, în care suporterii dinamoviști și steliști duceau lupte de strada cu jandarmii și polițiștii. Un tablou de razboi civil autentic, ce înfațișa fani fugariți de jandarmi printre mașinile care circulau în zona, fani care aruncau cu ce le venea la îndemâna înspre forțele de ordine, focuri de arme cu gloanțe de cauciuc, oameni cu ochii inroșiți și cu respirația taiata de jeturile de gaze lacrimogene, strazi devastate. În interiorul stadionului aceleași scenarii, cu jandarmii și ultrașii în prim-plan.

Tabelul cu bilanțul incidentelor cuprinde numere înșirate de raniți, arestați, strazi și tribune vandalizate. Se vorbește chiar de un fan stelist care și-a pierdut viața.

În teren, o îmbrâncire cu cotul capata nuanțe de lovitura de pumnal, iar un cartonaș ridicat reprezinta un atac la un simbol național.

Dupa așa-zisul etern derbi, a urmat eterna paruiala pe la conferințele de presa și pe la televiziuni. Cuvinte ca „șpaga”, „hoție”, „nenorocit” s-au înfipt adânc în vocabularul folosit pentru a comenta meciurile de fotbal din România. Nu se analizeaza tactici și evoluții, ci se numara banii cu care se traficheaza punctele și se mituiesc arbitri și oficiali. Se cauta sferele de influența și se analizeaza taberele combatante. Fiecare club e o tabara, la fel în cazul instituțiilor care conduc fotbalul, iar ceilalți sunt inamici, ce trebuie calcați în picioare cu orice chip. Unii ataca violent, alții se apara, cautând scuze și oferind explicații.

Nimeni nu înțelege sau nu vrea sa înțeleaga ca razboiul de pe tubul catodic și din fața microfoanelor îl alimenteaza pe cel de pe strada și din tribune. Pentru tot sângele care curge pe strazi și pe stadioane la meciurile de fotbal nu sunt vinovați numai ultrașii sau jandarmii. În egala masura sau poate într-o masura mai mare, vina o poarta conducatorii fotbalului românesc, acești adevarați artizani ai razboiului.

Se spune ca zornaitul arginților de la Nyon a luat mințile președinților de cluburi. Poate este adevarat, dar nu este numai atât. Fotbalul în România ofera putere și influența asupra maselor. Dar, la cum merg lucrurile în ultima vreme, se poate ajunge la numararea victimelor pe acest front de lupta.

(Adrian Petculescu; adi.petculescu@mediafax.ro)

Mediafax