Razboi online: UE percepe TVA pe net

09 05. 2002, 09:25
Începând cu anul viitor, comercianții care vor dori sa-și vânda produsele pe Internet unor clienți din Uniunea Europeana dar nu își au sediul într-una din cele 15 țari ale comunitații, vor fi obligați sa perceapa taxa pe valoarea adaugata, informeaza presa

Începând cu anul viitor, comercianții care vor dori sa-și vânda produsele pe Internet unor clienți din Uniunea Europeana dar nu își au sediul într-una din cele 15 țari ale comunitații, vor fi obligați sa perceapa taxa pe valoarea adaugata, informeaza presa internaționala.

Această măsură a fost recent aprobată de Comisia Europeană și va avea ca efect protejarea participanților la comerțul electronic din cadrul Uniunii în fața unor rivali de mărimea AOL Time Warner.

Noua regulă ar putea înrăutăți și mai mult disputele dintre Uniunea Europeană și Statele Unite, mai ales în domeniul comerțului cu oțel.

Oficialii din cadrul Comisiei Europene au declarat însă că noua regulă va permite comercianților online cu sediul într-una din țările membre UE să facă față mai bine competitorilor din afara Uniunii.

Comercianții pe Internet din Uniunea Europeană sunt deja obligați să perceapă taxa pe valoarea adăugată la produsele vândute în interiorul UE.

„Astfel va fi înlăturat un serios handicap pe care firmele din UE îl au în prezent vis-a-vis de concurenții care își au sediul în țări ce nu sunt membre ale Uniunii”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

În prezent, consumatorii din interiorul UE pot evita să plătească taxa pe valoarea adăugată cumpărându-și produse de pe Internet, cel mai des de la companii din Statele Unite.

Pentru a comercializa produse clienților din interiorul UE, comercianții din afara Uniunii vor fi obligați să se înregistreze într-un din țările membre.

Distribuitorul online va percepe TVA la toate produsele vândute consumatorilor din UE, procentul find cel valabil în țara în care comerciantul s-a înregistrat.

Respectiva țară, în care comerciantul s-a înregistrat, va fi obligată la rândul său să împartă veniturile din perceperea taxei pe valoarea adăugată cu celelalte națiuni membre UE.

Taxa pe valoarea adăugată diferă foarte mult în interiorul Uniunii Europene, ridicându-se de la 15% în Luxemburg la 25% în Suedia.

Noul regim al TVA va intra în funcțiune în iulie 2003 și va fi aplicat și produselor copiate de pe Internet, inclusiv softurilor și serviciilor audio-video online.

Oficialii Statelor Unite se tem că, prin aceste decizii, UE încearcă excluderea de pe piață a firmelor americane care vând online și au amenințat deja că vor apela la Organizația Mondială a Comerțului.

Iuliana Butuc-Cerchez