Razboi în deșert

Apropo.ro / 29.12.2005, 11:16
Razboi în deșert
De la razboiul Troiei și extinderea Imperiilor Roman sau Persan, Cruciadele, Razboiul de Independența și cel de Secesiune din SUA sau cele doua Razboaie Mondiale, cinematograful n-a ratat aproape nici una dintre ciocnirile sângeroase care au împuținat omenirea. Nu o face

De la razboiul Troiei și extinderea Imperiilor Roman sau Persan, Cruciadele, Razboiul de Independența și cel de Secesiune din SUA sau cele doua Razboaie Mondiale, cinematograful n-a ratat aproape nici una dintre ciocnirile sângeroase care au împuținat omenirea. Nu o face nici acum, vorbind deja despre soldații americani participanți la conflictele din Orient.

Lansat în circuitul cinematografic mondial cu „American Beauty” (pelicula recompensata cu cinci Oscaruri și trei nominalizari), dupa ce atrasese atenția cu montarile londoneze ale pieselor „The Blue Room” – cu Nicole Kidman -, „Cabaret” și „Menajeria de sticla”, Sam Mendes revine pe ecrane cu „Pușcașii Marini” / „Jarhead”. Comparat de unii, ca stil și calitate, cu clasicul „Full Metal Jacket” (care ilustra efectele dezumanizante ale razboiului din Vietnam), filmul de fața vorbește nu atât despre frenezia ucigașa a razboiului, cât despre nebunia declanșata de așteptarea tensionata a inamicului, în plin deșert.

Filmul este ecranizarea best-seller-ului lansat în 2003 de Anthony Swofford, fost pușcaș marin – lunetist -, membru al unuia dintre ultimele contingente desfașurate pe front, care își relateaza în carte experiențele din Arabia Saudita, ce au precedat operațiunea „Furtuna în deșert” și luptele la care a luat parte în Kuweit. Autenticitatea acestor experiențe este tocmai ceea ce da credibilitate poveștii, a carei teza nu este nicidecum propagandistica sau eroica. Filmul e precis și mișcator prin felul în care descrie, din interior, structura trupelor combatante, moralul lor, camaraderia, momentele de acalmie, cele grele și cele îngrozitoare.

O inteligenta cronica a istoriei recente (realizata în termeni uneori cruzi, folosind chiar imagini violente, trimiteri sexuale și scene șocante – pentru care a primit cotația „R” – poate fi vazut de adolescenții sub 17 ani numai în compania parinților), filmul se adreseaza în special tinerilor și adulților, abordând teme care nu țin de dinamica și spectaculozitatea nemiloasa a razboiului, ci mai curând de motivații și stari de spirit, de confruntarea cu un univers strain, strabatut de pericole, cu legi și manifestari imprevizibile.

Titlul sau este o trimitere la numele cu care se adreseaza unul altuia Pușcașii Marini americani: „Jarhead”. Familia soldatului Swoff (interpretat de Jake Gyllenhaal) a servit Marina timp de trei generații. Tânarul este urmarit de la instrucțiile din cazarma la plecarea pe front, înfruntând alaturi de colegi pericolele și greutațile de acolo – marșuri istovitoare, cu armamentul și rucsacul de o suta de kilograme pe umeri, în deșert, prin arșița chinuitoare, fara vreun adapost împotriva caldurii și oricând expuși unui atac din partea soldaților irakieni. Swoff și colegii lui încearca sa faca fața cu umor negru și o solidaritate înverșunata situațiilor absurde ori îngrozitoare prin care îi face sa treaca razboiul, în deșertul arzator, într-o țara pe care nu o înțeleg, împotriva unui inamic nevazut și pentru o cauza cu care nu prea se identifica.

Afla totul despre pușcașii marini numai în

Tags: