Râul Negru, Argentina. Despre așteptari și clișee
La ce te aștepți: Eu unul ma așteptam mai întâi ca nevasta abuzata sa îl seduca pe tânar și sa-l instige sa-i omoare barbatul.
Ce se întâmpla: Taranul se îmbata tot mai des, nevasta e tot mai trista, Argentina profunda e tot mai frumoasa, tânarul e un zilier corect, copilul zâmbește tot mai mult nou venitului.
La ce te aștepți: Tânarul sa ia femeia și copilul și sa plece în lume iar țaranul sa ia pistolul și banii sa mearga sa-i caute. Sau tânarul sa ia femeia și banii și sa plece iar țaranul sa ia copilul și pistolul și sa scotoceasca dupa ei.
Ce se întâmpla: Femeia merge la râul care curge învolburat și-l privește îndelung. Apoi în dimineața urmatoare n-o mai gasește nimeni. Taranul e disperat caci copilul plânge în neștire. Noroc cu tânarul care îl liniștește ca o mama.
La ce te aștepți: Sa reapara femeia, dar ea nu mai reapare. Tânarul sa-l ucida pe țaranul tot mai violent, dar el nu-i da nici macar o palma.
Ce se întâmpla: Tânarul ia copilul, banii, pistolul și fuge. Ajunge la Buenos Aires și se instaleaza într-o camera de hotel unde se joaca fericit cu copilul.
La ce te aștepți: Sa-l descopere mama / tatal copilului, sa-i traga un glonț în cap și sa-și ia copilul înapoi. Tânarul sa-și gaseasca o slujba și sa înceapa o viața noua alaturi de copil.
Ce se întâmpla: Tânarul ramâne fara bani și participa alaturi de un copil al strazii la un jaf ca sa aiba ce sa dea de mâncare în continuare copilului. În timpul jafului e împușcat și moare.
Mi-a placut / nu mi-a placut. Mi-a placut și a demonstrat ca astazi cel mai surprinzator lucru în cinema e simplitatea și acțiunea împotriva cararilor scenaristice din mainstream-ul american.
Cristian Mungiu