Rau-platnicii vor fi nevoiti sa-si achite facturile la electricitate

09 04. 2002, 19:29
Ordinul numarul 20/25 martie al ministrului Industriei, care aproba masurile necesare îmbunatatirii situatiei încasarilor din sectorul energetic, îi obliga pe rau platnici sa-si schimbe atitudinea fata de furnizorii de energie electrica. Ordinul respectiv încheiat în urma

Ordinul numarul 20/25 martie al ministrului Industriei, care aproba masurile necesare îmbunatatirii situatiei încasarilor din sectorul energetic, îi obliga pe rau platnici sa-si schimbe atitudinea fata de furnizorii de energie electrica.

Ordinul respectiv încheiat în urma discutiilor cu reprezentantii Bancii Mondiale, are termene precise si aplicarea lui trebuie sa previna acumularea de noi datorii de catre consumatorii rau-platnici.

Negocieri

Sucursalele Electrica SA din judete au transmis avize de deconectare catre clientii rau-platnici.

„Acestia au la dispozitie trei zile sa demareze negocierile pentru reesalonarea debitului. Daca nu se prezinta în acest termen, se va trece la deconectarea imediata.

Conditiile de reesalonare sunt urmatoarele: perioada maxima de reesalonare va fi de 24 de luni; clientul trebuie sa achite în maximum 15 zile de la demararea negocierilor un procent rezonabil din datorie, stabilit de furnizor; datoria istorica va fi consolidata în euro si nu se vor mai aplica alte penalitati”, afirma Nicolae Podelean, sef Birou relatii cu clientii la Electrica SA Deva.

În judetul Hunedoara, cea mai mare datorie la energia electrica o înregistreaza Siderurgica SA, care are un debit de peste 1500 de miliarde de lei.

Urmeaza exploatarile miniere Bradmin, Certej si Teliuc, care apartin de Minvest SA, cu datorii de 216 miliarde de lei, 143 de miliarde de lei si respectiv 170 de miliarde de lei.

Daca nu platesc, sunt decuplate

„Am încheiat cu aceste societati procese verbale de negociere. S-a stabilit ca pâna pe 20 aprilie ele sa plateasca în numerar facturile pe lunile ianuarie si februarie. Siderurgica SA trebuie sa achite 30 de miliarde de lei, Bradmin 6,2 miliarde de lei, E.M. Certej 5,5 miliarde de lei si E.M.Teliuc 4,3 miliarde de lei.

Daca nu platesc acesti bani, vor fi decuplate de la sistem”, precizeaza Florin Mârza, directorul SC Electrica SA Deva.

„Este de datoria noastra sa platim facturile curente. Facem eforturi deosebite, dar o sa platim. În schimb, datoria istorica nu o platesc, atâta timp cât sunt director la Siderugica”, mentioneaza dr. ing. Doru Gaita, directorul general al combinatului hunedorean.

„Vom face si compensari”

„Am discutat cu toti directorii exploatarilor din Minvest, sa vedem cum facem sa achitam sumele respective. Vom face si compensari, în proportie de 40 la suta.

Toate unitatile au datorii. Noi am propus un program de reesalonare a datoriilor mai mare, nu de doar doi ani, sa facem fata si facturilor curente si datoriilor vechi”, afirma ing. Daniel Andronache , directorul general al Minvest SA Deva.

Sorina Popa [Hunedoreanul]