Rata șomajului a scazut în luna mai cu aproape unu la suta fața de luna precedenta, fiind 10,2 procente, iar specialiștii esimeaza ca acest proces va continua, astfel încît, la sfîrșitul lunii august, valoarea acesteia va fi de aproximativ 8,2 la suta, informeaza Agenția Naționala de Ocupare și Formare Profesionala.
Potrivit unei statistici a Ministerului Muncii și Solidaritații Sociale, numarul total al șomerilor înregistrați în evidențele agențiilor județene pentru ocuparea forței de munca a fost de 983.326 persoane, ponderea femeilor fiind mai mica (433.457 femei). Numarul total de șomeri existent în luna mai a scazut cu 86.416 persoane comparativ cu aprilie.
Cel mai ridicat nivel al ratei șomajului se înregistreaza în județele Neamț (17,1%), Vaslui (16,2%), Ialomița (15,3%), Buzau și Hunedoara (14,6%), Covasna (14,4%), Galați (13,6%), Prahova (13,4%), Bistrița și Vîlcea (13,2%).
Cel mai scazut nivel al ratei șomajului a fost înregistrat în județul Bihor (3,8%), urmat de municipiul București (4,2%), Satu Mare (5,3%), Ilfov (6,5%), Timiș (6,6%), Vrancea (7,1%), Maramureș (7,2%) și Salaj (8%).
Oficialii ministerului apreciaza ca „normala” valoarea ratei șomajului pentru aceasta perioada, precizînd ca scaderea acesteia se datoreaza mai ales reluarii activitaților sezoniere.
„Reluarea activitaților sezoniere în domeniul construcțiilor, agriculturii și turismului au fost factorii principali care au condus la scaderea ratei șomajului. Putem spune ca aceasta se înscrie într-un nivel normal pentru o țara aflata în restructurare”, a declarat Ioan Cîndrea, secretar de stat în MMSS, președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Munca.