Râsul ca terapie
Nimeni nu se îndoiește de puterea terapeutica a râsului, darÂ… de ce râd oamenii ? La urma urmelor, râsul este o caracteristica specifica doar oamenilor, nu și celorlalte specii de animale. „Este un semn ca te poți relaxa”, a declarat psihologul Steve Wilson, co-fondatorul Turneului Mondial de râs.
Râsul activeaza centrii de recompensare din creier, a adaugat Wilson, ceea ce duce la eliberarea tensiunii din corp. Capacitatea de a râde este înnascuta, omul începând sa râda cam la o luna dupa ce s-a nascut.
Antropologiștii cred ca râsul dateaza de câteva milioane de ani, ei fiind de parere ca oamenii au comunicat la început prin zâmbete, prin râs, înainte de a învața sa comunice verbal. Indiferent daca vorbești chineza, engleza, româna sau swahili, râsul sau zâmbetul au, virtual, aceeași semnificație în toata lumea, spun cercetatorii.
„La baza, umorul este conexiunea dintre oameni care merge dincolo de limbaj”, declara psihiatrul Clifford Kuhn, profesor la Centrul medical al Universitații din Louisiana.
Este râsul contagios? Da. „Râdem de 30 de ori mai mult atunci când suntem acompaniați de alți oameni decât atunci când suntem singuri”, spune Robert R. Provine, profesor de psihologie și științe neurologice la Universitatea Maryland Baltimore County. „Râsul nu este o activitate solitara.”
Lucru de necrezut, poate, dar adevarat, în anii Â’60, în Tanzania, a izbucnit o epidemie de râs. O școala a fost închisa temporar, dupa ce trei eleve au facut sa izbucneasca într-un râs isteric doua treimi din colegii lor. Evenimentul nu a avut consecințe negative, dar demonstreaza ca râsul poate fi contagios.
Multe studii au scos la iveala faptul ca râsul are o serie de efecte pozitive, precum reducerea stresului, scaderea presiunii arteriale, întarirea sistemului imunitar și protejarea inimii.
Totuși, Provine, autorul lucrarii „Râsul: O investigație științifica”, este sceptic. „Nu exista nici o îndoiala ca râsul este un lucru bun. Dar cred ca exista multe efecte medicale fara baza științifica create de circumstanțe sociale sau de mass media.”. El da ca exemplu un studiu al unor cercetatori din Florida care indica faptul ca spectacolele comice au un efect de calmare a durerii, dar același efect îl poate avea și o drama.
Indiferent de aceste lucruri, profesorii, doctorii, liderii comunitaților, angajatorii au creat o noua piața: cea a divertismentului, cea a provocarii râsului. Kuhn chiar a declarat ca el prescrie pacienților sai rețete „hahaha” (râsul ca terapie). Provine, mai conservator în gândire, este de parere ca „oricând faci pe cineva sa râda este un lucru bun.”
Exista și foarte multe legende și nu îndeajuns de multe studii legate de efectele negative ale râsului, spune Provine. „În circumstanțe foarte rare, râsul poate cauza narcolepsie sau poate provoca crize de astm. Dar este greu de crezut ca râsul poate ucide. Durerea ascuțita resimțita într-o parte a corpului dupa o repriza lunga de râs este rezultatul contractarii mușchilor diafragmei.”.
În vechile timpuri, gâdilatul a fost folosit ca forma de tortura: caprele erau puse sa linga talpile condamnaților care, în prealabil, erau presarate cu sare.
Nici marii gânditori ai umanitații nu au reușit sa afle care sunt originile râsului. Platon a scris o carte prin care propunea interzicerea râsului. „Va puteți imagina ce s-ar întâmpla în zilele noastre daca un membru al guvernului ar propune o lege prin care sa se interzica râsul?”, a glumit Provine.
O alta legenda este ca râsul slabește. Râsul nu poate înlocui exercițiile fizice zilnice. Cercetatorii de la Universitatea Vanderbilt au descoperit ca râsul poate ajuta la arderea caloriilor, dar, pentru a obține rezultate vizibile, omul ar trebui sa râda timp de 15 minute în fiecare zi, timp de un an, pentru a pierde doar 2 kilograme. „15 minute de râs zilnic înseamna foarte mult și este greu de crezut ca oamenii ar putea râde o perioada atât de lunga de timp.”