Rasdaq ramâne totusi o tentație
„Problema este foarte clara. Doua tabere de baieți deștepți se lupta sa puna mâna pe o piața de 25 de milioane de dolari, construita cu banii americanilor”. Aceasta este opinia unui participant la Adunarea Generala a Acționarilor (AGA) proprietarei pieței secundare de capital Rasdaq – Asociația Naționala a Societaților de Valori Mobiliare (ANSVM).
Ele descriu perfect ceea ce s-a întâmplat în urma cu doua zile la o ședința care a demonstrat ca interesul fața de o piața Rasdaq considerata falimentara este departe de a fi epuizat.
Acum un an de zile, deputatul PRM, cunoscuta cântareața de muzica populara Irina Loghin, a spus câteva vorbe celebre: Daca e vinovat, Rasdaq sa fie arestat. Vorbele ei au început sa fie luate în serios de grupuri de interese care chiar vor sa „aresteze” Rasdaq: vinovat sau nu.
Lupta celor doua tabere s-a dus toata ziua de marți pe marginea unui subiect care aparent trebuia sa le uneasca: modalitatea de plata a unei datorii de 4,5 miliarde de lei a ANSVM catre o persoana fizica – Octavian Cornif. Datoria provine dintr-un proces câștigat de Cornif contra ANSVM.
Multitudinea de variante propuse pentru plata banilor, precum și eventualitatea unor viitoare alegeri pentru conducerea ANSVM a transformat sala de ședința într-un teatru de lupta. Actori: de o parte Siminel Andrei, șeful celui mai mare fond de investiții din România – Broadhurst, susținut de o parte a Consiliului Director al ANSVM.
De cealalta parte: Mircea Botta, vicepreședinte ANSVM și președinte Rasdaq, și Elena Andrei, de asemenea membru în conducerea celor doua societați. În timpul ședinței, Siminel Andrei a luptat pentru a propune ca datoria catre Cornif sa fie platita dintr-un credit bancar, garantat de grupul financiar pe care îl conduce.
De asemenea, directorul Broadhurst a menționat de mai multe ori în timpul ședinței ca are de gând sa candideze la președinția ANSVM „pentru a vedea ce se întâmpla cu banii mei”. Siminel a fost contestat de mai multe ori pe parcursul ședinței și a parasit sala la un moment dat, deși era președintele prezidiului.
De cealalta parte, Botta și Elena Andrei au continuat sa susțina varianta acceptarii unui credit guvernamental, aprobat deja de Executiv. Banii urmau sa fie returnați prin vânzarea parților sociale ale Rasdaq, direct catre brokeri.
Varianta este susținuta și de Comisia Naționala a Valorilor Mobiliare (CNVM), care, înaintea ședinței, a remis o circulara prin care cerea ANSVM sa ia o decizie clara privitoare la disputa cu Cornif. Nici inițiativa CNVM nu a fost prea bine primita de o parte a brokerilor „Fac piloerecție când citesc ultima declarație a CNVM”, a spus Ovidiu Pop, director general la European Securities.
Pe lânga faptul ca legalitatea deciziilor luate cu doua zile în urma este contestata deja, disputa celor doua tabere a dat naștere unor fraze (amare, de disperare, de amuzament, de exasperare, etc.) demne de introdus în manualul micului investitor pe piața de capital.
Rasdaq a fost înființat în 1996, cu bani americani și trebuia sa fie o replica a celebrei piețe electronice Nasdaq. În România, însa, piața secundara a fost folosita mai mult pentru furturi de acțiuni și tranzacții ilegale decât pentru finanțari sau vânzari și cumparari normale de acțiuni.
Rasdaq se deschide cu F2. Dar cu ce se închide?
Sedința acționarilor ANSVM a fost caracterizata, de la început pâna la sfârșit, de încercarile managerului Broadhurst – Siminel Andrei – de a-și impune punctul de vedere.
La începutul ședinței, în momentul în care se forma comisia de numarare a voturilor, Andrei l-a propus ca președinte pe Razvan Pașol, președintele societații de brokeraj Intercapital Invest. Dupa ce a facut propunerea, șeful Broadhurst a cerut acționarilor sa voteze.
„Numai puțin, dumneavoastra m-ați propus, dar eu nu sunt de acord”, a spus Pașol.”Cum nu ești?. Ba ești!”, a replicat Andrei. „Nu sunt!”, a insistat Pașol. Pâna la urma, n-a fost.
Dupa ce a început liniștit, cu aprobarea ordinii de zi și a prezidiului de conducere, ședința ANSVM s-a transformat în haos odata cu votarea modalitații de plata a datoriei catre Cornif.
Începutul discuției pe marginea subiectului Cornif a fost deschis printr-o intervenție a lui Siminel Andrei, care a cerut unui participant la AGA sa își închida un reportofon ținut în mâna. De altfel, șeful Broadhurst a insistat de mai multe ori ca procurile sa fie verificate foarte bine, pentru ca în sala sa nu intre nici un ziarist.
„Vrei sa închizi reportofonul ala? Domne’, l-ai închis?”, a strigat Andrei. Votat cu majoritate președinte al ședinței și încrezator ca își va impune varianta, Siminel Andrei a fost foarte surprins de faptul ca soluția susținuta de grupul aflat de partea cealalta a baricadei a câștigat la prima runda de vot.
Directorul Broadhurst a cerut reluarea supunerii la vot, moment în care mai mulți participanți la AGA au susținut ca votul nu mai trebuie reluat, iar varianta Botta sa fie admisa.
Dupa ce a propus „votarea resupunerii la vot”, Siminel Andrei a început sa fie contrat din ce în ce mai puternic, iar schimburile de replici au devenit din ce în ce mai acide.
„Daca ma mai întrerupi, o sa cer Adunarii sa te scoata din sala, sau ies eu din sala”, i-a spus Andrei lui Mircea Botta, dupa un schimb de replici.
Odata cu întețirea disputei, directorul Broadhurst a ținut sa împartașeasca brokerilor prezenți la ședința ANSVM o parte din opiniile sale privitoare la modalitatea de rezolvare a conflictului. „Ce naiba!. Gândiți ca niște finanțiști!. Avem o problema pe termen scurt – achitarea banilor lui Cornif și una pe termen mediu – reorganizarea Rasdaq.
Soluția mea pe termen scurt este luarea unui credit de la o banca privata și achitarea împrumutului de la Stat, pentru ca nu este onorabil sa fii împrumutat la Stat”, a spus Andrei.”Pentru reorganizarea Rasdaq propun sa se voteze pe Rasdaq”, a adaugat șeful Broadhurst.
„O Adunare Generala a Acționarilor (AGA) perfecta nu se poate. O spune un acționar minoritar care merge la sute de AGA. La fiecare se poate gasi ceva în neregula pentru a fi contestata”, a mai spus Andrei.
Dupa o serie de inițitive ale grupului condus de Siminel Andrei, care nu au câtigat majoritate, directorul fondului de investiții a cerut verificarea procurilor și a identitații delegaților.
În urma verificarilor, au fost scoși din sala mai mulți participanți, pe motiv ca nu sunt angajați ai societaților de brokeraj pe care le reprezinta. Printre criteriile de selecție ale reprezentanților, stabilite de șeful Broadhurst, a fost și gradul de cunoaștere al pieței.
„Cu ce tasta se aprinde Rasdaq”, a întrebat Andrei pe un participant care pâna atunci votase împotriva propunerilor sale. „Cu F2”, a suflat cineva.
Din sala au fost scoși exact cei care votasera constant împotriva lui Siminel Andrei. Motiv pentru alt scandal.
„Domnul Andrei apare ca reprezentant al Active Internațional. Eu nu țin minte sa fie angajat acolo”, a spus Elena Andrei.
„Eu sunt avocat al societații pe care o reprezint, nu angajat al ei. Ies și eu?”, a întrebat Septimiu Stoica, unul din conducatorii pieței românești de capital.
„Nu, stați!. Pe dumneavoastra va cunoaștem”, au spus inițiatorii verificarii delegaților.
Scandalul a degenerat în absurd dupa ce s-a ajuns la concluzia ca excluderea unui numar de participanți a dus la neîntrunirea cvorumului.
„Nu Botta!. Totul pâna la Botta!” Chiar și în condițiile neîntrunirii cvorumului, grupul Andrei a insistat ca ședința sa continue.
Ramași în majoritate, reprezentanții conduși de șeful Broadhurst au votat liniștiți varianta împrumutului bancar garantat.
A urmat apoi propunerea de revocare a Consiliului Director (CD). Pentru ca votarea nu era posibila, o parte din membrii CD, susținatori ai lui Andrei și-au prezentat demisiile, astfel încât Consiliul sa nu mai poata opera.
Dupa ce președintele CD, Vergil Popescu, și-a prezentat demisia, Andrei a spus ca președinte trebuie sa devina vicepreședintele în funcție.
„Cine este vicepreședinte?”, a întrebat Andrei.”Mircea Botta”, a anunțat cineva. „Aaaa, nu! Totul pâna la Botta. Domnule Popescu, retrageți-va demisia”, a cerut Andrei. Varianta respinsa de Vergil Popescu.
Drept pentru care, culmea, în urma inițiativelor lui Siminel Andrei, președinte al ANSVM a fost numit Mircea Botta, principalul lui oponent. Botta are ca misiune sa organizeze din nou alegeri pe 11 ianurie 2002. Brokerilor le plac serialele, se pare.
Piața Rasdaq e contestata de mai mult timp, modul sau de funționare este considerat de mulți ineficient iar bani nu exista. Care este miza? Un sistem pe care se tranzacționeaza acțiunile a 7.000 de societați, din care se tranzacționeaza cel mult o suta. Dar care poate aduce totuși beneficii celor care intra în proprietatea lui.
Sursa: Ziarul Financiar