Fructul are o formă ciudată, iar coaja, tare de culoare roșu închis și cu perișori mici, e ușor de rupt. Pulpa albă, translucidă și dulce din miez, reprezintă partea comestibilă a fructului.
Rambutanul, care este e folosit tradițional pentru a elimina paraziții intestinali, are o compoziție nutrițională unică, ce aduce multe beneficii sănătății uman, precum laptele de soia:
– Acid gallic, un antioxidant puternic care protejează organismul de stresul oxidativ și de efectele negative ale radicalilor liberi;
– Are un conținut ridicat de vitamina C, care ajută la absorbția altor nutrienți, și joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar și la formarea colagenului;
– Fierul din compoziția rambutanului ajută organismul să producă celule roșii și combate anemia;
– Fibrele din fruct sunt o parte esențială pentru o digestie sănătoasă. De asemenea, fiind un fruct cu puține calorii (în 100g de pulpă găsim 84 kcal), este recomandat persoanelor care doresc să se mențină în formă.