Raluca Lăzăruţ a ieşit la grătar în aer liber
lansa proiectul „Grătar curat 2011”. Proiectul îşi propune să
informeze şi să responsabilizeze participanţii la activităţile de
recreere în natură cu privire la importanţa păstrării curăţeniei în
locurile în care acestea se desfăşoară.
Vlăduţ, bucătarul emisiunii „Neatza cu Răzvan şi Dani” de la Antena 1 a prezentat şi pregătit în
faţa invitaţilor reţeta unui grătar bun. Vlăduţ recomandă celor
care fac grătar să folosească multe legume, nu doar carne şi pe cât
posibil produse româneşti, provenind din agricultura certificată
ecologic sau cultivate la o distanţă mică. Astfel, grătarul este
foarte sănătos şi are o amprentă redusă de dioxid de carbon,
beneficii atât pentru mediu, cât şi pentru sănătate.
Dragoş Bucurenci a completat reţeta, dezvăluindu-le celor prezenţi
ingredientele unui grătar curat: folosirea unui suport pentru
cărbuni şi lemne sau delimitarea spaţiului pentru foc cu pietre,
folosirea beţişoarelor de metal şi a unei vesele de lemn, metal sau
porţelan, care pot fi spălate şi reutilizate. Plasticul de unică
folosinţă nu este recomandat deoarece nu este biodegradabil şi nici
nu poate fi reciclat.
În cadrul concursului de grătare curate, Raluca Lăzăruţ şi Mihaela
Călin au făcut echipă, iar Alexandra Bădoi le-a ţinut piept fiind
ajutată de un voluntar MaiMultVerde. Răzvan şi Dani au jurizat
echipele şi grătarele făcute şi le-au declarat pe toate
câştigătoare, apreciind efortul şi entuziasmul de care toţi au dat
dovadă.