Președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori (AFAN), Alex Radulescu, a declarat, duminica, într-o conferința de presa, ca noua jucatori de la Steaua București sînt reprezentați de asociația pe care o conduce.
„Avem noua jucatori de la Steaua. Conform ultimelor decizii luate la Congresul FIFPro de la Buenos Aires, jucatorii care activeaza în strainatate sînt membrii ai asociațiilor din țarile respective, așa ca sa nu ne laudam ca avem în sindicat nu știu ce jucatori, precum cei de la Asociația Fotbaliștilor Români (AFR)”, a spus președintele AFAN.
Radulescu spune ca jucatorii de la Dinamo și FC Național s-au retras de la AFAN printr-o cerere semnata de un singur jucator, ceea ce nu este legal. „Statutul nostru prevede ca fiecare jucator se retrage prin proprie semnatura. Petre Marin nu poate iscali pentru toți ceilalți”, a comentat președintele asociației, care a adaugat ca șase sau șapte membri s-au retras din proprie inițiativa. El a afirmat ca de la Universitatea Craiova s-a retras doar Corneliu Papura.
Radulescu a subliniat ca la AFAN nu este nimic în neregula. „Bilanțul contabil al AFAN este aprobat de Administrația Financiara, avem bilanțurile lunare, nu exista nimic neînregistrat. Avem și registrul general de evidența a salariaților. Am platit toate taxele și impozitele la stat, sîntem la zi, deși impozitele pe 2003 au însemnat peste 300 de milioane de lei. Dupa LPF, acum avem parte de atacuri și din partea AFR”, a afirmat Radulescu.
Radulescu spune ca ultima Adunare Generala a AFAN a avut loc în data de 26 martie 2002, fiind înregistrata la tribunal și a adaugat ca daca exista cineva care contesta acest lucru poate sa o faca pe cale juridica.
Președintele AFAN considera ca miza pentru care lupta AFR este obținerea unui post de vicepreședinte al FRF. „FRF trebuie sa mai aiba un vicepreședinte, precum LPF. În strainatate, președintele sindicatului jucatorilor este vicepreședinte al FRF și se pare ca și la noi se încearca același lucru. Ei vizeaza probabil acest post, noi nu, știind și ca nici nu îl putem obține, avînd în vedere cine se afla la conducerea acestui for”, a spus Radulescu.
Alex Radulescu a declarat ca a fost amenințat de una dintre garzile de corp ale celor de la AFR. „Am primit amenințari telefonice. Vineri seara, în jurul orei 20:30, l-am sunat pe Dumitru Vișan (n.r- secretarul general al AFR)Â sa-i spun ca nu este corect sa ne atace. Nu mi-a raspuns. Apoi am primit un telefon de pe numarul lui Vișan de la un individ, una dintre garzile de corp ale celor de la AFR, care mi-a adresat cuvinte jignitoare, greu de reprodus și care m-a amenințat cu bataie. La cîteva minute dupa primul apel m-a sunat din nou, de pe un alt numar. Am apelat la Poliție și vreau sa se rezolve aceasta problema cît mai repede”, a spus Radulescu.
Președintele AFAN a negat informațiile aparute în presa, conform carora, acum cîțiva ani, în actualul sediu al asociației, pe atunci restaurant, s-a produs o crima. „Sînt invenții”, a spus Radulescu.
Dumitru Costin a menționat ca AFAN și BNS au informat Agenția Internaționala a Muncii despre situația existenta la AFR. „Dosarul trimis la Geneva conține documente, declarații care demonstreaza ca unii jucatori au fost constrînși sa adere la AFR. Saptamîna viitoare, Biroul Juridic al BNS va face plîngeri penale împotriva unor oameni din fotbalul românesc, a unor antrenori care le-au pus în vedere jucatorilor sa se înscrie la AFR, încalcînd prevederile Constituției, care spun ca nimeni nu are dreptul sa constrînga pe cineva în ceea ce privește libera asociere. Avem declarațiile jucatorilor care spun ca au fost influențați de persoane din cadrul clubului respectiv”, a spus Costin.
Referitor la acest aspect, vicepreședintele AFAN, Florin Prunea, a menționat ca între persoanele care i-au constrîns pe fotbaliști se afla și una care este angajata la FRF și antreneaza o reprezentativa. „Jucatorii au fost amenințați ca nu vor fi convocați daca nu se înscriu în AFR. Sînt, de asemenea, antrenorii cooperatiști, care nu se pot dezbara de vechile practici”, a spus Prunea.
Președintele BNS, Dumitru Costin, a spus ca AFAN este perfect legala din punct de vedere juridic. „Sîntem înființați în baza legii 54, în urma unei hotarîri definitive a Judecatoriei sectorului 1, din anul 2002. AFAN este membra a BNS”, a spus Costin.
Florin Prunea a declarat ca secretarul general al AFR, Dumitru Vișan, a fost închis în anul 1992 pentru delapidare. „Înca se mai fac presiuni asupra jucatorilor și doar o greva generala ar putea rezolva problema acestora, pentru ca nimeni nu-i ajuta”, a spus Prunea.
Președintele de onoare al AFAN, Ionuț Lupescu, a declarat ca AFR apeleaza la diferite tertipuri pentru ca nu este recunoscuta pe plan internațional. „AFR apeleaza la fel de fel de tertipuri pentru ca nu sînt recunoscuți pe plan internațional și asta li se datoreaza numai lor”, a spus Lupescu.
Ionuț Lupescu a spus ca funcțiile pe care le are, de antrenor la FCM Bacau și de președinte de onoare la AFAN, nu sînt incompatibile.
Antrenorul echipei FCM Bacau a adaugat ca daca în AFAN s-ar produce lucruri murdare, ar pleca imediat. „Daca la AFAN s-ar face lucruri murdare aș pleca imediat de aici. Dar nu plec de aici cînd vreau eu, așa cum spune domnul Dragomir”, a spus Lupescu.
Președintele AFAN, Alex Radulescu, a precizat ca asociația pe care o conduce își propune ca în anul 2004 sa sprijine fotbaliștii din punct de vedere juridic, prin Biroul Juridic al BNS, precum și sa puna la punct sistemul de pensii și asigurari medicale pentru jucatori, prin intermediul ING Nederlanden, cu care AFAN a încheiat un protocol. El a menționat ca în 2003 jucatorii susținuți de AFANÂ au depus aproape 200 de memorii la FRF sau LPF și ca asociația pe care o conduce are peste 1250 de jucatori, de la echipe precum FCM Bacau, FC Brașov, Apulum Alba Iulia, FC Oradea sau Sportul Studențesc.
Dumitru Costin a declarat ca este o aberație faptul ca președintele FRF, Mircea Sandu, nu a prezentat contractul cu selecționerul Anghel Iordanescu. „Nu exista statut sau regulament care sa prevada acest lucru. Banii provin din taxe, impozite, sponsorizari și nu se poate așa ceva. Este ca și cum într-o societate comerciala administratorul nu vrea sa prezinte acționarilor contractul unui angajat”, a comentat președintele BNS.
Costin a menționat ca se ocupa doar de problemele financiare ale clubului Internațional Pitești. „Ma ocup doar de problemele manageriale ale clubului din Pitești. Mi-ar placea sa fiu sponsorul echipei. Nu cred ca produce vreun disconfort prezența mea aici”, a adaugat Costin.
Mediafax