Puiu voia grupele 1 sau 6

26 01. 2002, 12:53
În ciuda faptului ca România este capul de serie, Danemarca a fost instalata favorita. Aceasta este singura serie care contine 3 echipe calificate la Euro 2000 "Pentru noi, n-a fost o tragere la sorti fericita", a spus Anghel Iordanescu imediat dupa operatiune, în sala de conferinte

În ciuda faptului ca România este capul de serie, Danemarca a fost instalata favorita. Aceasta este singura serie care contine 3 echipe calificate la Euro 2000

„Pentru noi, n-a fost o tragere la sorti fericita”, a spus Anghel Iordanescu imediat dupa operatiune, în sala de conferinte rezervata grupei a doua. Ca reprezentant al capului de serie, Generalul a fost invitat sa ia cuvîntul primul. „Danemarca si Norvegia sînt echipe tari, pe care le-am întîlnit în mai multe rînduri. Luxemburg si Bosnia pot produce surprize si trebuie sa avem mare grija contra lor. Doresc succes tuturor formatiilor. Cel mai bun sa cîstige!”, a adaugat Puiu.

A urmat norvegianul Nils Johan Semb, care a facut prima ierarhie dupa tragerea la sorti: „Sa cada doua echipe nordice în aceeasi grupa e un lucru pozitiv pentru fani, dar dificil pentru noi. Cred ca Danemarca e favorita, iar România si Norvegia se vor bate pentru locul 2. Oricum, vom avea 8 meciuri tari”.

Olsen si Simonsen

Fostul international danez Morten Olsen a început sugubat: „As vrea sa spun altceva decît ceilalti selectioneri, dar nu am ce. România, Danemarca si Norvegia se vor bate pentru calificare. Cu Norvegia avem programat un meci amical în august, dar cred ca nimeni nu mai vrea sa-l joace. Îmi pare rau ca îl voi înfrunta pe Alan Simonsen, cu care am fost coechipier în echipa nationala a Danemarcei. Despre România stiu ca a avut succese în trecut si acum s-a întors Anghel Iordanescu, autorul lor. Cred ca e o grupa în care daca pierzi un meci nu esti eliminat din lupta”.

Pe foile oficiale de la UEFA, în dreptul Bosniei era scris ca selectionerul înca n-a fost desemnat. Si totusi, surpriza! Într-un tîrziu si-a facut aparitia în sala Blaz Sliskovici, proaspat instalat. Nevorbitor de engleza, bosniacul a avut nevoie de translator. El a declarat ca „este o grupa foarte dura pentru noi. Cred ca România, Danemarca si Norvegia au sanse egale, iar noi vom încerca sa le cream dificultati. Tineti minte, nu sîntem outsideri!”.

Apropouri la campionatul lui Mitica

Ziaristii din fiecare tara i-au luat apoi în primire pe tehnicieni. În fata presei române, Iordanescu s-a referit iar la competitia interna: „Am cazut într-o grupa echilibrata, în care vom întîlni fotbalul nordic, ceea ce nu ne avantajeaza. Scoala scandinava se bazeaza pe angajament, lucru de care m-am convins si la recentul meci cu Norvegia. Cred ca Danemarca e favorita grupei, iar Bosnia nu trebuie neglijata din moment ce a reusit un 0-0 cu Cehia. Asta nu înseamna ca nu visam, nu speram si nu ne vom bate pîna la capat. Pentru asta avem nevoie de o competitie interna corecta si puternica, bazata pe angajament si lupta”. Mai relaxat, Iordanescu a admis ca si-ar fi dorit ca România sa pice în grupa întîi, alaturi de Slovenia, Israel, Cipru si Malta. A doua în preferintele Generalului era grupa a 6-a, cu Ucraina, Grecia, Irlanda de Nord si Armenia.

Grupele Nasului

Din superstitie, Mircea Sandu n-a vrut sa dezvaluie calculele pe care si le-a facut înaintea tragerii. „Mi-am facut 3 grupe, dar vi le arat dupa”, cînd s-a si tinut de cuvînt. Nasu’ ar fi dorit în primul rînd o serie cu Scotia, Ungaria, Lituania si Andorra, apoi una cu Slovenia, Islanda, Estonia si San Marino, si, în fine, o a treia cu Ucraina, Slovacia, Tara Galilor si Liechtenstein. Seful FRF a recunoscut ca „n-am lovit nici macar una, dar sper sa le loveasca Puiu pe cele cu care am cazut”.

Ce spun Johannson, Aigner si Madail

Rugat sa comenteze componenta grupei a doua, Lennart Johansson, presedintele UEFA, s-a dovedit extrem de amabil. Si-a pus ochelarii, a citit numele tarilor si a spus: „Cred ca România, Danemarca si Norvegia sînt sensibil egale. Ele se vor bate pentru primele doua locuri. În orice caz, e o grupa tare, daca nu cea mai tare”. Mîna sa dreapta, Gerhard Aigner, a facut o departajare: „Danemarca pare a avea un mic avantaj în fata Norvegiei si a României”. Mult mai binevoitor cu românii a fost presedintele federatiei portugheze, Gilberto Madail, cel care s-a bazat pe votul lui Mircea Sandu cînd s-a decis gazda lui Euro 2004. „Am sa fiu amabil cu prietenul meu Mircea. Danemarca si Norvegia se vor bate pentru locul doi, iar România se va lupta cu Bosnia si Luxemburg pentru prima pozitie”.

Bosniacul despre Mitrovici Blaz Sliskovici era la curent cu afacerea Mitrovici. „Stiu ca la FC National joaca un atacant bosniac valoros pe care românii încearca sa-l naturalizeze. Sigur ca as avea nevoie de el, dar la noi în tara e o situatie speciala, sînt mai multe grupuri etnice, iar el e sîrb. Decizia finala îi va apartine numai lui”.

Cosmin Contra: „Ne vom bate cu Danemarca” Cel mai bun fotbalist român al anului trecut crede ca echipa coechipierilor sai Helveg si Laursen este cel mai periculos adversar

Cosmine, ai vazut tragerea la sorti în direct?

Da, normal. S-a transmis si aici, în Italia, la televizor. Am profitat si ca n-aveam antrenament la ora aceea.

Cum ti se pare grupa?

Echilibrata. Favorite sînt România si Danemarca, dar eu cred ca Norvegia si Bosnia ne pot pune oricînd probleme.

De ce Danemarca si nu Norvegia, de exemplu?

Cu toate ca este o echipa nordica, Danemarca are un fotbal de calitate, placut ochiului. Danezii au eliminat recent Cehia, cu ei zic eu ca ne vom bate. Norvegienii se bazeaza în general pe forta si au cam scazut în ultima vreme. În nici un caz nu trebuie sa ne culcam pe ureche, au jucatori foarte buni. E valabil si pentru Bosnia, care poate fi surpriza grupei. Tot ce vine din fosta Iugoslavie e periculos, sa ne amintim de Slovenia. Sau mai bine sa nu ne amintim!

Ai doi coechipieri danezi la club. Unul dintrei ei, Helveg, este si cotracandidatul tau pe postul de fundas dreapta…

Da, si celalalt e Laursen, fundasul central. Amîndoi sînt foarte buni si cu mare experienta. Iar cu Helveg nu sînt contracandidat, sînt coechipier. Amîndoi facem tot posibilul ca Milan sa cîstige. În preliminarii va fi altceva.

Gica Popescu: „Cred ca istoria se repeta!”

„Baciul” spera ca meciurile cu Danemarca sa fie începutul unei noi „perioade de aur” pentru echipa nationala

Gica, cum ti se pare grupa?

Una foarte echilibrata. Spun asta gîndindu-ma ca noi n-am picat chiar cu cele mai slabe formatii din Europa.

Putem trage la primul loc?

Evident! Ne batem cu Danemarca si cu Norvegia. Daca stau bine sa ma gîndesc bine, cele doua nu mai sînt ce-au fost odata.

Deci, ne calificam?

Eu cred ca da. Dar totul depinde de noi si de felul în care ne vom pregati.

Tu ai jucat împotriva danezilor în campania de calificare pentru Coppa del Mondo ’90.

În 1989 am fost titular în ambele meciuri cu Danemarca. Atunci aveau o echipa extraordinara, cu Povlsen, Elkjaer-Larsen, Lerby si fratii Laudrup.

Eu chiar ma gîndeam la ceva în sensul asta. În ’86 am ratat calificarea la Mondialul mexican, ne-a scos din cursa Irlanda de Nord. Dupa cîtiva ani ne-am calificat pentru Italia ’90, lasînd acasa Danemarca. România avea o generatie tînara.

Si acum ne-a scos din carti pentru Mondiale Slovenia. Pentru Euro 2004 luptam din nou cu Danemarca si eu cred ca istoria se va repeta.

Viorel Moldovan: „Bosnia poate deveni noua Slovenie!”

Atacantul lui Nantes crede ca bosniacii au o echipa mai buna decît cea a lui Katanec, care ne-a lasat sa vedem Mondialul la televizor

Viorele, ai urmarit tragerea la sorti?

Da, am stat cu ochii lipiti de televizor. Nu vom avea o misiune usoara.

De ce crezi asta?

Danemarca si Norvegia au în componenta jucatori masivi, carora le place contactul direct cu adversarul. Fizic stau bine de tot si practica un fotbal de angajament. În schimb nu au veleitati tehnice si au un joc previzibil, direct pe poarta. Sînt bucuros totusi ca am evitat o echipa latina.

Despre celelalte formatii?

Aici chiar este o problema. De Luxemburg nu stiu absolut nimic, dar cu Bosnia-Hertegovina nu e de glumit. Au jucatori buni si afirm cu toata raspunderea ca e o echipa mult mai buna decît cea a Sloveniei. Trebuie sa fim atenti cu aceasta echipa.

Ai spus la un moment dat ca te retragi de la echipa nationala.

Nu, am afirmat ca ma gîndesc la asta. În clipa de fata nu se pune problema si voi raspunde prezent daca Anghel Iordanescu va conta pe mine.

În ce relatii esti cu el?

Bune. Chiar acum cîteva zile m-a sunat presedintele Mircea Sandu si alaturi de dînsul era si selectionerul. Am discutat cu amîndoi.

Adrian Ilie: „Or sa se bata între ele pentru locul doi” Atacantul Valenciei crede ca România e favorita grupei, iar Danemarca, în opinia sa cel mai periculos adversar, si Norvegia se vor lupta pentru baraj

Adi, e bine sau e rau?

Nu e nici bine, nici rau. Poate ca era loc si pentru mai bine, dar în mod sigur se putea si mai rau. Am evitat Olanda si Anglia si asta e important.

Totusi, sînt doua echipe nordice foarte puternice.

Foarte bine, or sa se bata între ele pentru locul doi. Eu zic ca favoritii sîntem noi.

Nu esti prea optimist?

Poate, dar ma bazez pe faptul ca avem un joc mai tehnic, cu care ne putem impune. Ei pun mare pret pe forta si sînt mai usor de neutralizat daca sîntem atenti.

Cine ar fi adversarul cel mai greu?

Danemarca. Cred ca are echipa cea mai buna dintre toate. Norvegia n-a prea jucat nimic în ultimele preliminarii. Bosnia nu mi se pare la fel de puternica, desi spaniolii s-au cam chinuit cu ei în grupa. De Luxemburg nu mai vorbesc, sîntem oameni seriosi.

Te vei întîlni cu colegul tau Carew, cu care te lupti pentru un loc de titular la Valencia.

Problema e ca noi ne luptam, dar de cîstigat nu prea cîstiga nimeni. Nici unul, nici altul n-am jucat prea mult în ultima vreme. Altfel, e un fotbalist foarte bun si va trebui sa avem grija cu el.
Sursa: www.prosport.ro