Cercetătorii de la Universitatea Macquarie din Sydney au testat o teorie cum că psihopatia – o tulburare de personalitate severă caracterizată prin lipsa de empatie, comportament antisocial și nesimțire – ar putea fi legată de capacitatea scăzută de miros.
Mehmet Mahmut și Richard Stevenson, membri ai Departametului de Psihologie, au testat simțurile olfactive a 79 de pacienți, cu vârste între 19 și 21 de ani, care fuseseră identificați drept psihopați non-letali, care locuiau în comunitate.
Folosind „Sniffin’ Sticks” (n.r. bețe mirositoare) – 16 stilouri ce conțin diverse arome precum cele de portocale, cafea sau piele – au descoperit că participanții au probleme în identificarea corectă a mirosurilor dând vina pe intensitatea puternică a unora dintre ele.
Această descoperire ar putea fi extrem de utilă în identificarea psihopaților criminali, care sunt cunoscuți pentru abilitățile lor de manipulare în cazul unor interogatorii.
Cei care au efectuat acest studiu au ținut să menționeze că simțurile olfactive slab dezvoltate nu înseamnă că persoana în cauză este psihopată. Disfuncții olfactive fiind prezente și în cazul celor suferind de Parkinson sau Alzheimer.