Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din România, Calin Zamfirescu, a anuntat, joi, dupa întâlnirea cu procurorul general al României, Laura Codruta Kovesi, ca protestele avocatilor vor fi suspendate.
„Cei carora ne-am adresat au luat act de justetea punctului nostru de vedere. Am hotarât sa dispunem suspendarea protestelor si monitorizarea de catre barouri a tuturor actiunilor care vor urma”, a spus Zamfirescu, într-o declaratie de presa la finalul întâlniri cu procurorul general al României.
Zamfirescu a adaugat, dupa întâlnirea cu procurorul general, ca decizia privind reluarea sau încetarea protestelor avocatilor va fi luata în 11 noiembrie, cu ocazia Consiliului National al Barourilor din România, unde va fi analizata situatia.
Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din România a cerut scuze celor pe care i-au deranjat cu protestul avocatilor. „Cerem scuze celor pe care i-am deranjat cu protestul nostru, dar în acelasi timp am avut certitudinea ca vom fi corect întelesi”, a spus Zamfirescu.
Totodata, decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, s-a declarat multumit de decizia procurorului general de a urgenta solutionarea problemelor sesizate de avocati în legatura cu practicarea avocaturii clandestine.
Iordanescu a precizat ca în urma discutiilor, s-au dispus verificari în toate judetele în legatura cu practicarea ilegala a avocaturii. El a mai spus ca aceste verificari „nu se refera numai la o entitate ca Pompiliu Bota, ci la toate actele ilegale care se practica”.
Decanul Baroului Bucuresti a adaugat ca s-a înregistrat pentru prima oara o victorie reala în competitia cu avocatura clandestina.
„S-a dovedit ca ceea ce noi am sustinut a fost real. În urmatoarele saptamâni, comitetul de criza va face ce este necesar pentru a verifica daca promisiunile facute azi (joi – n.r.) vor fi finalizate în cel mai scurt timp”, a declarat Iordanescu.
Totodata, dupa întâlnirea cu reprezentantii avocatilor, procurorul general Laura Codruta Kovesi anuntat ca analizarea problemelor sesizate de avocati va fi urgentata, urmând a se stabili câte decizii ale instantelor privind constituirea barourilor paralele, în baza unor legi precum cea de înfiintare a fundatiilor si asociatiilor, sau cea a societatilor comerciale, au fost luate. Ea a precizat ca vor fi facute verificari în toate judetele în legatura cu practicarea ilegala a avocaturii.
Kovesi a spus ca a dispus sectiilor judiciare penal si civil sa identifice solutiile de practica judiciara pentru a evalua respectivele hotarâri judecatoresti, aratând ca daca este necesar va fi promovat un recurs în interesul legii.
Ea a a aratat ca barourile traditionale au reclamat, în 29 ianuarie 2004, la Parchetul Curtii de Apel Alba-Iulia ca activitatea nelegala de asistenta judiciara oferita de membrii barourilor constitutionale ar periclita actul de justitie.
Kovesi a aratat ca, în 3 octombrie 2006, Parchetul instantei supreme, care preluase sesizarea înregistrata la Alba, si-a declinat competenta catre Parchetul Judecatoriei Hunedoara. Dosarul a fost din nou preluat de Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie, a adaugat Codruta Kovesi, precizând ca a dispus ca acesta sa fie solutionat cu operativitate.
Începând de luni, avocatii bucuresteni, alaturi de mii de colegi din întreaga tara, au recurs la o actiune de protest fata de functionarea barourilor constitutionale, pe care o considera nelegala, ei reprosând Ministerului Justitiei si procurorului general pasivitatea de care dau dovada în rezolvarea acestei probleme.
Zilele urmatoare tensiunile au fost în crestere, suspendarea activitatilor de asistenta juridica determinând eliberarea unor arestati, amânarea judecarii cauzelor sau a unor audieri la Parchete, dar si sesizarea procurorilor de catre unii judecatori în privinta unor avocati, acestia fiind acuzati de favorizarea infractorului. În multe cazuri, avocatii au fost amendati.
Protestul avocatilor era programat pentru perioada 9-15 octombrie.
În sedinta de joi a Consiliului Superior al Magistraturii, la care au participat si reprezentanti ai Uniunii Nationale a Barourilor din România, a fost analizata situatia creata de protestul avocatilor, ca urmare a scrisorii ministrului Justitiei în care era facuta o solicitare în acest sens.
Membrii Consiliului au apreciat ca se impune luarea unei decizii în ce priveste problema barourilor paralele.
CSM a dat curs unei solicitari a ministrului Justitiei, analizând situatia creata, si-a exprimat îngrijorarea cu privire la buna functionare a sistemului judiciar în contextul protestului avocatilor. Consiliul a facut apel la respectarea de catre toate autoritatile competente a dreptului la aparare reglementat de dispozitiile constitutionale si prevederile Legii nr. 51/1995, modificata, care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii i-a îndemnat pe avocati sa reia de îndata activitatile de asistenta juridica în vederea revenirii la starea de normalitate în derularea procedurilor judiciare în instante si parchetele de pe lânga acestea.
Potrivit competentelor legale care îi revin, Consiliul Superior al Magistraturii va efectua de îndata verificari la instante si parchetele de pe lânga acestea în vederea identificarii acelor hotarâri judecatoresti care au generat o practica judiciara neunitara în materia asigurarii dreptului la aparare pentru unificarea acesteia.
La sedinta de joi a CSM au participat toti reprezentantii autoritatii judecatoresti, precum si presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din România (UNBR), Calin Zamfirescu, decanul si prodecanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu si Gheorghe Florea.
Presedintele UNBR a subliniat, la sedinta CSM, ca niciun inculpat arestat nu a fost eliberat ca urmare a neasistarii de catre avocati. Asistenta juridica a fost asigurata în cauzele penale, astfel încât sa nu fie lezat vreun act de justitie, a spus Zamfirescu.
Totodata, el a criticat relatarile unor jurnale referitoare la faptul ca persoane acuzate de coruptie de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) ar fi fost eliberate, în urma cu o zi, din cauza faptului ca nu au fost prezenti avocatii. Zamfirescu a aratat ca a avut o discutie cu conducerea DNA, care i-a infirmat sustinerile din articolele din ziare.
Scandalul între „barourile clasice” organizate în Uniunea Nationala a Barourilor din România (UNBR) si „barourile lui Popiliu Bota”, cunoscute si ca „barouri constitutionale”, a început în anul 2002, când Judecatoria Deva a recunoscut personalitate juridica Asociatiei de Binefacere „Bonis Potra” care avea trecut în statutul sau, printre alte obiecte de activitate, „si înfiintarea de barouri cu respectarea prevederilor Constitutiei României, a prevederilor pactelor si conventiilor internationale privitoare la drepturile omului”.
Dupa ramânerea definitiva a hotarârilor judecatoresti, a fost constituit „consiliul director” al Baroului Constitutional Român, iar Bota Pompiliu s-a intitulat „decan”, pentru ca, la 17 ianuarie 2003, sa întocmeasca „Tabloul anual al avocatilor Baroului Constitutional”, în care erau înscrise 35 de persoane, 20 dintre acestea având conferit dreptul de a pune concluzii la tribunale si curti de apel, sediile profesionale fiind situate în Orastie, Alba-Iulia, Baia Mare, Timisoara, Resita, Piatra Neamt, Satu Mare, Negresti-Oas, Turnu Severin, Petrosani si Bucuresti.
Rând pe rând sentintele prin care au fost constituite barorurile constitutionale au fost anulate, singura ramasa în vigoare fiind cea data de Judecatoria Carbunesti.
Miercuri, senatorii i-au invitat la discutii pe tema protestului avocatilor pe presedintele Uniunii Nationale a Barourilor, Calin Zamfirescu, pe seful Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu si pe vicepresedintele CSM Cristian Deliorga. Atât seful Baroului Bucuresti, cât si reprezentantul CSM s-au pronuntat împotriva Baroului Constitutional condus de Pompiliu Bota.