Protejeaza-ți urechile

13 01. 2004, 16:11
Manuși, fular, caciula: obiecte vestimentare la care apelam în sezonul rece. Ele ne protejeaza de necazurile specifice iernii. Dar nu întotdeauna. Uneori avem nevoie de masuri speciale. De pilda, în cazul otitelor. Evident, ne referim la otita medie, care poate aparea fie o data cu o

Manuși, fular, caciula: obiecte vestimentare la care apelam în sezonul rece. Ele ne protejeaza de necazurile specifice iernii. Dar nu întotdeauna. Uneori avem nevoie de masuri speciale. De pilda, în cazul otitelor.

Evident, ne referim la otita medie, care poate aparea fie o data cu o rinita virala, o rinofaringita, fie de sine statatoare. O simpla caciula, în acest caz, nu e suficienta pentru a te proteja de boala.

Dar sa vedem, mai intai, ce este otita?
Sufixul -ita în medicina înseamna inflamație. Otita este un proces inflamator instalat la nivelul urechii. Mai precis, atunci cand inflamația și infecția afecteaza numai canalul auditiv extern, ne referim la otita externa; cand infecția este localizata în cavitatea situata în spatele timpanului (unde poate sa se colecteze puroi), avem de-a face cu otita medie.

Aceste tipuri se împart, la randul lor, în acute și cronice. Putem vorbi de otite repetate, atunci cand persoana face 6-7 otite pe an. În acest caz, sunt necesare investigații complexe pentru a determina cauzele bolii. În privința cazurilor de otita cronica, acestea sunt mult mai rare decat altadata. Dar, atunci cand exista, tratarea lor este ceva mai dificila, avand în vedere ca pe langa ele apar și alte afecțiuni (mai ales ale osului mastoidian).

Cine se imbolnaveste ?
Toata lumea, dar cei mici (în special cei aflați în colectivitați) sunt mult mai predispuși la otite. Aproape doua treimi dintre copiii cu varste pana în 3 ani fac cel puțin o data boala. De ce aceștia? Pentru ca ei sunt mai sensibili la infecțiile cailor respiratorii. Mai mult, dezvoltarea structurii urechii este incompleta la ei. Trompa lui Eustache este mai mica, permițand mult mai ușor trecerea microbilor în urechea interna.

Cum recunosti otita ?
Dureri în ureche, pe o singura parte sau pe amandoua, febra, frisoane, scaderea auzului, mancarime în ureche, secreții ale urechii, zgomote în urechi. La acestea se adauga durerile abdominale, diareea, greața, varsaturile și o stare generala proasta.

Tratament
Antibioticele sunt cheia rezolvarii, dar nu luate oricum. Medicul ORL-ist este singurul în masura sa stabileasca tipul antibioticului și durata tratamentului. În plus, se mai prescriu calmante împotriva durerii, medicamente împotriva febrei și produse menite sa decongestioneze mucoasa nazala.

Daca durerile intense nu sunt anihilate de sedative, se poate recurge la paracenteza (incizia timpanului, care permite evacuarea puroiului). Manevra este indicata atunci cand timpanul este foarte inflamat și bombat; ea calmeaza aproape instantaneu durerea. Daca otita cronica este ceva mai complicata, se poate apela la instalarea unui tub trans-timpanic. Acesta e un tub de ventilare, introdus în timpan, menit sa restabileasca presiunea aerului în urechea medie și sa evacueze secrețiile. Tehnica este efectuata numai de catre medicul ORL-ist.

Metode de prevenire
Evita frigul sau caldura excesiva. Daca ai în familie persoane cu otite și alergii, trebuie sa-ți iei masuri de profilaxie în plus, pentru ca și tu ești predispusa la aceste afecțiuni. Daca ai un copil mic, atunci cand este racit sau gripat, da-i sa bea și sa manance în poziție verticala. Sufla-i și curața-i nasul în permanența, astfel vei diminua riscurile afectarii urechii. Pentru cei foarte mici, spalaturile nasului cu ser fiziologic trebuie efectuate ori de cate ori copilul are nasul plin. În acest fel pot fi evitate otitele.

E bine sa știi
Orice durere persistenta la nivelul urechii necesita prezentarea la medic, pentru a evalua starea timpanului. Uneori este necesara efectuarea paracentezei. O otita neglijata poate duce la îngroșarea și degradarea timpanului. Daca se cronicizeaza, otita poate determina în timp pierderi ale auzului.