Protejeaza-te de frig!
Un par lipsit de stralucire? O piele terna? Maini aspre si crapate? Picioare obosite? Toate aceste neajunsuri datorate sezonului rece pot fi combatute prin ingrijiri adecvate
In sezonul rece, pielea mainilor devine aspra, se inroseste si chiar se crapa. Pentru a preveni aceste neajunsuri, foloseste o crema de maini emolienta, pe baza de stearati, si nu iesi afara fara manusi. Daca, totusi, epiderma mainilor este deteriorata si aspra, urmeaza acest tratament: in fiecare seara, unge-te pe maini cu ulei (caldut) de boabe de grau, apoi acopera mainile pe timpul noptii cu o pereche de manusi de bumbac. Pielea ta va deveni din nou fina si catifelata. De asemenea, sunt indicate si baile alternative calde-reci si frictiunile cu alcool camforat.
Produsele recomandate:
Glicerina citirica pentru maini Corona: 30.000 lei, Crema pentru maini cu miere, Corona: 32.000 lei; Crema pentru maini Revlon: 77.000 lei
Epiderma picioarelor este afectata in sezonul rece, deoarece aceasta parte a corpului este aproape in permanenta acoperita, iar pielea nu este irigata si oxigenata corespunzator. De aceea trebuie sa acorzi o atentie suplimentara ingrijirii ei.
In fiecare seara spala-te bine cu apa calduta, apoi sterge-te cu un prosop aspru. Apoi, executa un masaj usor cu un produs anticelulitic, insistand in zona gleznelor si a gambelor.
Picioarele sunt mai sensibile la actiunea frigului (vascularizarea in aceasta zona a corpului este mai redusa), iar o incaltaminte neadecvata si expunerea prelungita a picioarelor la frig pot determina aparitia degeraturilor. Pentru a le preveni, evita schimbarile bruste de temperatura (incalzirea picioarelor trebuie facuta treptat, prin frictionarea lor) si poarta numai incaltaminte comoda, calduroasa, precum si ciorapi de lana.
Produse recomandate:
Lotiune pentru piele matura, Revlon: 131.000 lei
Influenta frigului este resimtita, in special, de persoanele cu ten uscat sau sensibil, deoarece temperaturile scazute au o actiune de vasoconstrictie. Astfel, activitatea glandelor sebacee ale pielii si afluxul de sange se reduc, iar epiderma se deshidrateaza si se usuca. Se impun anumite masuri de ingrijire speciale, pentru a proteja pielea si a-i intretine nivelul optim de hidratare. Si tenul gras este afectat de frig, dar, datorita secretiei naturale care il protejeaza, este mai putin vulnerabil; totusi, sunt necesare, si in acest caz, masuri suplimentare de ingrijire.
Pentru ca pielea sa poata fi hranita si hidratata in mod corespunzator, ea trebuie mentinuta in permanenta curata. Operatiunea de demachiere este obligatorie pentru toate tipurile de ten, deoarece simpla spalare cu apa si sapun nu indeparteaza toate urmele de fard sau praf. Pentru spalarea pielii poti folosi zapada topita si strecurata printr-un tifon steril, astfel epiderma va deveni mai neteda si mai catifelata. Pentru a revigora pielea, indeparteaza demachiantul cu ajutorul unei lotiuni tonice, care stimuleaza circulatia sanguina si inchide porii.
Foloseste o crema de noapte. Acest produs ajuta la restabilirea pH-ului normal al pielii si activeaza procesul de regenerare a celulelor epidermei. Alege o crema de noapte care are si proprietati hidratante, chiar daca pielea ta nu pare deshidratata, pentru ca principiile active ale produsului sa patrunda mai bine in straturile profunde ale epidermei.
Alege o crema de zi care sa aiba si proprietati protectoare. In cazul tenului uscat, opteaza pentru un produs pe baza de lanolina (asigura o izolare termica a epidermei). Si in cazul tenului seboreic este recomandata folosirea unei creme de zi cu un procent mai ridicat de grasimi decat produsul folosit in mod obisnuit. Iarna, indiferent de natura tenului, activitatea glandelor sebacee este mai redusa.
In sezonul rece nu folosi preparate speciale pentru albire: acestea accentueaza stare de uscaciune a epidermei. Pentru a preveni aparitia petelor, datorate soarelui de iarna, poti adauga in crema de zi un praf de chinina sulfurica sau bromhidrica (se gasesc la farmacie). In perioada de iarna, pielea este predispusa la ridare mai mult ca oricand. Foloseste pentru prevenirea si atenuarea ridurilor, produse antirid, care au in compozitia lor substante biostimulatoare si vitamine. In zonele unde epiderma este mai sensibila poti aplica, seara, un strat gros de crema antirid (pe care o vei lasa sa actioneze pe timpul noptii). Nu uita de ingrijirea pleoapelor! In aceasta zona, pielea este foarte sensibila si se rideaza foarte usor. Unge-le cu o crema speciala, dimineata si seara, masandu-le circular. O protectie suplimentara a epidermei pleoapelor o confera si fardul de pleoape, care se aplica intr-un strat mai gros decat de obicei.
De altfel, machiajul in sezonul rece trebuie sa fie mai accentuat decat vara, pentru a evidentia trasaturile si pentru a masca lipsa de culoare si stralucire a tenului. Fondul de ten si pudra au un rol important in protectia tenului. Foloseste-le pe timpul iernii, deoarece asigura o protectie suplimentara a pielii.
Si urechile, care se inrosesc foarte usor in sezonul rece, au nevoie de o ingrijire speciala. Maseaza-le usor, in fiecare seara, cu o crema grasa, iar cand te fardezi aplica si pe ele putin fond de ten si pudra.
Pentru a preveni ca nasul sa se inroseasca, maseaza-l zilnic de la varf inspre radacina, apoi perie-l cu o periuta moale. De asemenea, compresele alternative calde-reci te vor ajuta sa eviti acest neajuns.
Pentru ca epiderma buzelor sa ramana catifelata si neteda, opteaza pentru un produs special de protectie. In plus, in fiecare seara unge-le cu un amestec de miere cu smantana.
Daca esti o adepta a ski-ului, nu uita sa folosesti pentru protectia tenului o crema antisolara. In special in zona montana, vantul este mult mai intens si afecteaza negativ calitatea pielii. Daca pielea se descuameaza, incepe o cura de morcovi (2 morcovi rasi/zi, dimineata si seara) si aplica zilnic, pe fata, continutul unei fiole de vitamina A.
Produse recomandate:
Lotiune tonica, corona 55.000 lei;
Crema antirid, Herbagen, Genmar: 50.000 lei
Lapte demachiant, Gerocossen Classic: 55.000 lei
Caciula este un accesoriu hibernal, destul de controversat. Purtarea zilnica a unei caciuli prezinta anumite inconveniente: pierderea luciului natural al parului, ingrasarea lui excesiva, imposibilitatea mentinerii unei coafuri etc. Dar, pe de alta parte, expunerea parului la frig si la alte intemperii poate determina caderea sau degradarea lui, despicarea varfurilor, aparitia matretii etc.
Cea mai buna varianta este, bineinteles, cea de mijloc, caciula este necesara atunci cand termometrul indica temperaturi mai scazute, iar in zilele mai insorite, poti opta pentru o bentita groasa. Insa, pe toata perioada iernii, ingrijeste-ti parul cu multa atentie si rabdare:
Asigura o aerisire suplimentara parului si a pielii capului prin perierea lui zilnica. Aceasta operatiune se executa in general seara, timp de 5-10 minute, si este recomandata pentru stimularea circulatiei sanguine si a procesului de regenerare a celulelor pielii capului, precum si pentru o repartizare uniforma a sebumului. Foloseste o perie elastica si mixta (din par natural de porc si fire artificiale), care nu agreseaza pielea si nu produce ruperea firelor de par. Daca ai parul uscat, perie-l cu forta, executand totodata un masaj al pielii capului, pentru a stimula activitatea glandelor sebacee; in schimb, in cazul parului gras, perierea trebuie executata cu grija, evitandu-se atingerea pielii capului.
Pentru regenerarea parului poti sa folosesti o solutie speciala (se gaseste in comert) de menta si rozmarin. Aplica solutia pe par si maseaza usor pielea capului, apoi acopera-l cu un prosop umezit in apa fierbinte. Lasa produsul sa actioneze timp de 5-10 minute, apoi clateste-te cu multa apa. In urma tratamentului, parul va deveni mai moale si mai stralucitor, iar structura firului de par se va reface.
Daca parul si-a pierdut stralucirea, apeleaza la un mic truc. Amesteca o lingura de produs special de tratament cu putina spuma coloranta (in aceeasi nuanta cu cea a parului) si aplica amestecul pe par. Clateste parul dupa 10 minute si nu-l usca cu foehnul.
Expus la umiditate, parul se intareste, capatand un aspect neingrijit. Insa, daca vei folosi un produs de styling pe baza de silicon, coafura ta se va mentine mai multa vreme. Aceasta substanta acopera firele de par cu un strat protector, impiedicand absorbtia umiditatii.
Produse recomandate:
Sampon si balsam Extra Volume, Pantene Pro V: 68.000 lei (fiecare)
SURSA :